Search
Close this search box.

Vi er i ugen for 80-året for oktober 1943. Vi har udvalgt 10 ting, du kan opleve.
Det er kun et udvalg, så husk, at du alle arrangementer er samlet i en kalender på www.80aaret.dk

Se Hyrdebrevet på DRTV

Onsdag aften kl. 20 har DR2 premiere på en ny dokumentarfilm om biskop Fuglsang-Damgaard, der med sit hyrdebrev i oktober 1943 opfordrede danskerne til at hjælpe deres jødiske medborgere. Medvirkende er bl.a. Bent Blüdnikow og Bent Lexner. Se DR2 i aften eller find den senere på dr.dk.

Indvielse i Gilleleje
Mandag er der flere arrangementer i Gilleleje, og dronningen og repræsentanter for Danmark og Israel vil være til stede ved indvielsen af et nyt mindesmærke. Invitationen her.

Markering i Dragør
I aften er der en markering på Dragør Havn, hvor der fra kl. 16:30 vil være byvandring, alsang og taler. Mere information her.

Markering i Humlebæk
Ligeledes i aften er der en mindehøjtidelighed ved mindesmærket på Peder Mads Strand i Humlebæk. Det er fra kl. 17:30.

Lyt til kampen om historien
I et nyt afsnit af programmet kampen om historien stiller Adam Holm spørgsmålet, om oktober 1943 er et nationalt glansbillede. Medvirkende Bent Blüdnikow og Silvia Goldbaum Tarabini.

Vidnernes historie
Se eller gense dokumentaren fra 2013: Jødernes flugt – Vidnernes historie. Dokumentaren ligger på DRTV.
 
Bent Blüdnikow: Min fars flugt.

Bent Blüdnikow har gengudgivet bogen om sin fars flugt med nyt forord og indledning. Torsdag fortæller han om bogen på Dansk Jødisk Museum.

Markering i Malmø
Historien om redningen handler naturligvis også om Sverige, der åbnede sine døre. I Malmø er der en stor markering på mandag, den 9. oktober.

Nye børnebog om oktober 1943

Onsdag udkommer en ny bog om oktober 1943 set fra børnehøjde. Bogen er skrevet af Sascha Kempinski og illustreret af Jeanne Goldschmidt. Målgruppe: 5-10-årige
Læs mere om bogen her.

Det Kongelige Teater, søndag aften
Søndag aften finder festforestillingen i Det Kongelige Teater sted. Forestillingen er for længst udsolgt, og vi skal selvfølgelig opfordre, at man afsætter sin billet til familie eller venner, hvis man er forhindret.