Den tysk-skandinaviske journalist og forfatter Ernst Hartherns rejseberetning En jøde rejser til Palæstina fra 1934 har vakt opsigt og høstet flotte anmeldelser i 2025. Genudgivelsen ville næppe være blevet til uden en bogkasse med tilbudsbøger i Svaneke på Bornholm.
Af Michael Rachlin
Historien om Ernst Hartherns rejsebeskrivelse fra det britiske mandatområde Palæstina i begyndelsen af 1930’erne kunne begynde flere forskellige steder. Men når vi taler om den genudgivelse, der har høstet flotte anmeldelser og er blevet lidt af en bestseller i 2025, så starter vi i en kasse med aflagte bøger i Svaneke på Bornholm i sommeren 2018.
Martin Kristiansen, litterat og historiker, har i årevis besøgt Hannes antikvitetsforretning i Svaneke, når han var på ferie på solskinsøen. Forretningen har en del gamle bøger: De, der er noget værd, står på en reol inde i butikken, mens dem, der anses for mindre værdifulde, ligger i en kasse, hvor man kan snuppe dem med hjem for en 10’er.
Her standsede Martin Kristiansen ved en anonym bog fra før Anden Verdenskrig i blå lærredsindbinding på grund af titlen: Ernst Harthern: En jøde rejser til Palæstina. Han tog den med hjem, læser den – og bliver grebet.
“Jeg spurgte forskellige folk, der vidste noget om området, om de kendte bogen, men det var der faktisk ingen, der gjorde. Sidste sommer, hvor debatten om Israel og Palæstina igen var blusset op, lånte jeg så bogen til min redaktør på Gads Forlag. Hun sagde, at det var hendes bedste læseoplevelse den sommer, og Gad besluttede at genudgive rejseberetningen,” fortæller Martin Kristiansen, der har skrevet et fyldigt forord til genudgivelsen. Bogen har fået seks hjerter i Politiken, fem stjerner i Kristeligt Dagblad og fire stjerner i Berlingske.
Inden genudgivelsen forsøgte forlaget forgæves at finde efterkommere til den tysk-jødiske forfatter. Noget usædvanligt kan man derfor læse i bogens kolofon, at hvis der skulle dukke arvinger op, vil “retmæssige krav blive honoreret, som havde der foreligget en aftale i forvejen.”
Ernst Harthern er dog ikke et helt ubeskrevet blad. Han blev født i Stade syd for Hamborg i 1884. Allerede før Første Verdenskrig bosatte han sig i København og blev kendt i Tyskland for sine oversættelser af skandinaviske klassikere samt som ghostwriter på Lili Elbes bog Fra mand til kvinde, om den danske transkvinde, der i 1930 gennemgik en af verdens første kønskorrigerende operationer. Ved nazisternes magtovertagelse i 1933 mistede Harthern sine indtægter som korrespondent for flere tyske aviser, og han begav sig på rejsen til Palæstina, hvor han krydsede veje med andre tyske jøder, hvis tilværelse var styrtet i grus.
“Bogen er så stærk, fordi du virkelig mærker hans journalistiske håndværk i de fine sproglige beskrivelser. Som en god journalist overlader han det til læseren at drage sine egne konklusioner, men han fortæller også meget åbenhjertigt om sine egne tanker,” siger Martin Kristiansen, der sammenligner Hartherns mentale rejse med Stefan Zweigs Verden af i går – en rejse i tomrummet mellem det gamle Europa til en ny jødisk bevidsthed.
“Harthern havde mødt jødiske kredse i Tyskland, der var meget zionistiske, hvilket ikke tiltrak ham i første omgang. Men han beskriver, hvordan han bliver berørt, når han besøger de bibelske steder. Den generation blev zionister – eller måske tvangszionister. Men han er stadig mere påvirket, når han hører Beethoven og Brahms. Han insisterer på retten til en sammensat identitet,” fortæller Martin Kristiansen.
“Han beskriver de andre tyskere, han møder, som jordskælvsmennesker – folk, hvis verden er styrtet i grus. Og der var to strategier: Nogle lagde alt europæisk bag sig, mens andre forsøgte at genskabe det europæiske liv, de kendte fra Tyskland,” siger Kristiansen.
“Denne bog kunne ikke være skrevet på noget andet tidspunkt – hverken før eller siden. Den skildrer jordskælvsmennesker, der er påvirket af Hitlers magtovertagelse, men endnu ikke kender til Nürnberglovene eller koncentrationslejrenes rædsler. Samtidig er den skrevet før de store uroligheder mellem jøder og arabere, hvilket giver en særlig åbenhed i skildringen. Jeg synes, den giver nogle nuancer og en forklaring, som i høj grad har manglet, hvis man følger nyhedsstrømmen i dag,” siger Kristiansen.
Mandag den 9. juni har Martin Kristiansen en samtale med tidligere redaktør for Jødisk Orientering, forfatter og ph.d. i litteratur Tine Bach om Ernst Hartherns forfatterskab. Samtalen finder sted på Biblioteket kl. 16.
En jøde rejser til Palæstina er udkommet på Gads Forlag.
“Pragtfuld rejsebog sitrer af hjemve.” – Politiken
“En vild og medrivende fortælling … Historien står lyslevende” – Kristeligt Dagblad