I dag den 27. januar er det Auschwitz-dagen, den internationale mindedag for Holocaust, som har været markeret internationalt og i Danmark i flere årtier.
Da det i år også er 80-året for befrielsen af udryddelseslejren, er det en ganske særlig dag, der ikke mindst bliver markeret i Auschwitz med en højtidelighed, hvor man netop vil sætte fokus på de overlevendes historier.
Vi værdsætter og er ikke mindst taknemmelige for, at denne ceremoni bliver overværet af både Kongeparret og statsministeren, der er i selskab med to af vores overlevere fra andre koncentrationslejre.
Auschwitz som symbol på det ultimative sammenbrud af menneskelighed og civilisation er en lære for hele menneskeheden. Læren tilhører alle mennesker, men i dag tilhører den ofrene. Vi vil stoppe op og høre deres historier, mens tid er. I en tid med polarisering og ahistoriske paralleller er det vigtigere end nogensinde at holde det fokus.
I forbindelse med den mindehøjtidelighed, der er mandag aften i Den Sorte Diamant, er der rejst kritik af, at den israelske og den polske ambassadør deltager. Et medlem af Dansk Jødisk Museums bestyrelse har meddelt, at hun ikke vil deltage af den grund.
Det Jødiske Samfund er ærgerligt og skuffet over politiseringen af netop denne dag. Polen og Israel er henholdsvis det land, der havde flest ofre, og det land, som efter krigen blev de fleste ofres tilflugtssted og håb.
Uagtet hvad man måtte mene om aktuelle begivenheder, er det ærgerligt at bruge netop denne dag til en sammenkobling, som både er ahistorisk og erfaringsmæssigt gør det svært at formidle denne vigtige historie.
Man er naturligvis mere end velkommen til at mene og markere sin holdning om de pågældende landes regeringer. Vi vil bare i al stilfærdighed give udtryk for, at dette ikke var tid og sted.
Jeppe Lilholt, konstitueret formand
Dan Rosenberg Asmussen, næstformand og talsperson