Det vil sikkert komme som en overraskelse for mange, at der i 1840 var ca. 40 % af Danmarks jøder bosat i provinsbyerne og at der var jøder i 70 % af de danske provinsbyer. I dag ser vi os selv som storbyjøder, men sådan var det ikke helt tidligere.

Bent Lexner fortæller på Slagelse jødiske gravplads om sin slægts tilknytning til Slagelse.

 
Så søndag 11. maj drog 42 fra Københavns jødiske samfund ud på en opdagelsesrejse til henholdsvis Nyborg, Slagelse og Nakskov for at få fortællinger om disse jødiske menigheder, der i 1700- og 1800-tallet husede menigheder og hvoraf endnu 10 gravpladser i Danmark minder om denne fortid.
 
Vi startede i Nyborg, hvor Dansk Jødisk Museums leder, Janus Møller Jensen, fortalte om byens jødiske handelsfolk, der på 1700-tallet spillede en væsentlig rolle for byens opblomstring. I Slagelse besøgte vi den jødiske gravplads og Bent Lexner fortalte om sin fars tid i byen, hvor han med en venlig henstilling fra politimesteren i 1930erne blev sendt til København for at afværge, at han kom i yderligere slagsmål med nazigrupper i byen.
 
Derefter gik turen til Nakskovs begravelsesplads på Jødevej, hvor historikeren Ole Arpe Munksgaard fortalte om den jødiske menighed i Nakskov, som allerede blev etableret i slutningen af 1600-tallet og hvor sidste begravelses fandt sted i 1931.
 
Undervejs fortalte Bent Lexner og Bent Blüdnikow om jødisk provinshistorie og Simon Bergmann om familiens kommende tur til Prag for at lægge snublesten for de familiemedlemmer, der blev myrdet.
 
Provins jødedommen er kommet i fokus efter at have været noget glemt i mange år. For et par år siden udsendte historikeren Vibeke Kaiser-Hansen bogen “Jødernes danmarkshistorie i provinsen”. Og for tiden arbejder Ira Hartogsohn, Bent Lexner og Bent Blüdnikow i samarbejde med Den Gamle By i Aarhus og Dansk Jødisk Museum om et jødisk hus i Den Gamle By, som åbner i 2026 og som omfatter et museum for provins jødedommen og i stuen “Hartogsohns børste og kostefabrik” fra Randers. Huset står der allerede og er i færd med at blive indrettet og Ira Hartogsohn, borgmesteren i Randers Torben Hansen og Janus Møller Jensen er med i følgegruppen til etableringen af huset.
Bent Lexner fortæller på Slagelse jødiske gravplads om sin slægts tilknytning til Slagelse.
Ole Arpe Munksgaard, historiker fortæller om Nakskovs jøder, hvor menigheden allerede startede i 1600-tallet. Gravpladsen ligger på Jødevej.