Fødsel, navngivning og omskærelse

Fødsel, navngivning og omskærelse

Navngivning

En nyfødt bliver fødselsregistreret af jordemoderen allerede på hospitalet kort efter fødslen, så det skal forældre ikke længere selv gøre.
I forhold til navngivning kan man hente oplysninger enten www.borger.dk eller www.personregistrering.dk.
Herfra kan man starte med navne registreringen, hvis det drejer sig om en hastesag og senere lade barnet indskrive i de jødiske protokoller.

Det blev en pige!
Der er tradition for at kalde faderen til pigen op ved Torah-læsningen i synagogen efter navngivningen og at nævne den nyfødte piges navn ved samme lejlighed. Mange familier skaber selv deres egne ritualer for at markere en piges fødsel lige så meget som en drengs.

Det blev en dreng!
For at arrangere omskærelse – Brit Milah – af en nyfødt jødisk dreng bør man kontakte rabbinatet kort før termin. Almindeligvis foregår omskærelsen på ottendedagen efter fødslen, men hvis barnet ikke er helt raskt, udsætter man den.

Omskærelsen, på hebraisk brit milah, er et symbol på pagten mellem jøderne og Gud. Den er også et udtryk for ønsket om at bevare den jødiske identitet. Det regnes for en vigtig pligt for jødiske forældre at sørge for at deres søn bliver omskåret.

En omskærelse er en glædelig begivenhed, og man inviterer typisk gæster til at deltage i ritualet og et måltid bagefter. Drengen får ved denne lejlighed sit navn. Omskærelsen foregår i hjemmet, og ritualet udføres af en mohel der er udlært og autoriseret til at udføre jødiske omskærelser. Der er også altid en læge til stede.

Drenge, der er født af en ikke-jødisk mor, kan henvises til en børnekirugisk klinik, som har stor erfaring i denne operation.

Hvis det første barn er en søn, er traditionen at man arrangerer en pidyon ha-ben, en ceremoni, hvor faderen ”frikøber” sin førstefødte søn ved at give et lille pengebeløb til en kohen, en person af præsteslægten. Ceremonien går også tilbage til Moseloven, og holdes nogle uger efter fødslen. Kontakt rabbiner Jair Melchior for at få hjælp til at arrangere en pidyon ha-ben.

Ved fødsel af enten dreng eller pige kontakt rabbiner Jair Melchior på mail

Rabbineren kan også kontaktes direkte på 40 43 53 66.

Registrering vedr. navngivning kontakt rabbinatets sekretær.

Ved registrering i de jødiske protokoller:

Gå direkte til navngivningsblanket her

Udfyld blanketten og send til rabbinatet.
Herefter bliver barnet indskrevet i de jødiske protokoller, der bliver givet besked til Cpr, og der bliver udstedt en Fødsels- og navneattest.

Bemærk venligst, at der går ca. 3 uger fra vi modtager blanketten til at du modtager attesten.