Markeringen af dansk jødisk liv i 400 år

Markeringen af dansk jødisk liv i 400 år

Markering af 400 års dansk jødisk liv – de første 400 år

I november 2022 var det 400 år siden, at Christian IV sendte en invitation til jøderne i Amsterdam om at komme og bosætte sig i hans nye by, Glückstadt i Holstein.

Højdepunktet for denne jubilæumsmarkeringen fandt sted i Københavns Synagogen den 15. november, hvor Dronning Margrethe blev modtaget af formand Henri Goldstein og med blomster af 12-årige Joshua, der går på Carolineskolen.

Og alle havde også en stor oplevelse på en aften, hvor et af højdepunkterne var koret fra Carolineskolen, som sang på både ladino, hebraisk og jiddisch. Edan Tamler og synagogekoret stod for det andet musikalske højdepunkt, mens Weekendavisens kulturredaktør Kathrine Tschemerinsky bandt det hele sammen.
Henri Goldstein, understregede i sin tale, at de 400 år er en historie om vellykket integration, men ikke assimilation. Endelig var der tale af forfatter Suzanne Brøgger og overrabbiner Jair Melchior.

Det er dog langt fra slut med jubilæumsmarkeringen – og der er flere aktiviteter på vej.

Vestre Begravelsesplads
I forbindelse med 400-året arbejder Bent Lexner og Bent Blüdnikow på formidling om 25 interessante personer begravet på Mosaisk Vestre. Der er fremstillet 25 informationskilte til opsætning på begravelsespladsen og det er deres plan at arbejde videre med en informationsfolder til de besøgende. Der er planlagt en lille ceremoni i løbet af november måned. Yderligere information følger på www.mosaiske.dk/400aar samt i nyhedsbrevet

1.januar 2023:
Vi planlægger udgivelsen af en bog på Gads Forlag om jøderne i Danmark i 400 år set med ikke-jødiske øjne. Det er ikke et “gammeldags” festskrift eller en jubilæumsbog. Omkring 10 ikke-jødiske danskere skriver hver deres kapitel.

1.januar – 31. december 2023:
Vandreudstillingen 400 års dansk jødisk liv i otte danske byer. Udstillingen er blevet til i samarbejde med Dansk Jødisk Museum.

Udstillingen åbner i Randers i januar 2023.

Læs om jubilæumsudstillingen her.