Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Mandag den 27. januar er det 75 år siden, at Sovjetunionens hær nåede frem til Auschwitz, verdenshistoriens største og mest berygtede udryddelseslejr.  Efter en FN-beslutning i 2005 er datoen blevet markeret som Den Internationale Holocaustdag, en dag, hvor man både mindes de seks millioner dræbte jøder og andre ofre for folkedrab.

75 året bliver markeret flere steder i Danmark, i Israel og flere andre steder i verden:

Den Sorte Diamant
Det Jødiske Samfund arrangerer igen Auschwitz-dagen i samarbejde med Dansk Jødisk Museum og Dansk Institut for Internationale Studier.
Københavns Kommune er vært for arrangementet mandag d. 27 januar 2020, kl. 19.00-20.15 i Dronningesalen på Det Kongelige Bibliotek, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K.
Programmet for aftenen vil indeholde vidnesbyrd og musik. Herudover vil der være tale ved Statsminister Mette Frederiksen, Slovakiets ambassadør i København og Storbritanniens ambassadør i København. (Ændringer kan forekomme).

Bemærk venligst at arrangementet er fuldt booket, men det er muligt at blive skrevet på en venteliste ved at sende fulde navn på deltagere og eventuelle ledsagere til e-mail: info@jewmus.dk. I fald man får en plads, vil man efterfølgende modtage en bekræftelse, som skal medbringes til selve arrangementet sammen med gyldigt ID.
Dørene åbnes 45 minutter før selve afviklingen, så kom gerne i god tid af hensyn til garderobe og sikkerhed.

Yad Vashem
75 året for befrielsen af Auschwitz bliver markeret ved en større ceremoni i holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem den 23. januar. Formand Henri Goldstein repræsenterer Det Jødiske Samfund og kommer i selskab med andre højtstående repræsentanter for Danmark. Ceremonien er arrangeret af World Holocaust Forum Foundation under ledelse af Moshe Kantor, in I samarbejde with Yad Vashem,  og Israels præsident Rivlin er projektor.
Læs mere om denne markering her.

Auschwitz
I selve Auschwitz er der en stor markering den 27. januar, der bliver overværet af omkring 200 overlevere og Israels præsident Rivlin og Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier,
Læs mere om denne markering her. 

 

Cinemateket
Cinemateket markerer dagen i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival markerer med tre dokumentarfilm, heraf to med debat – og dertil caféåbent i Asta Bar. Der vil bl.a. være mulighed for at møde den isralekse instruktør Noa Aharonis, der i filmen ‘Shadows’ har givet stemme til børn og børnebørn af Holocausts overlevende ofre.
Læs mere på Cinematekets hjemmeside.

Bemærk også, at der i dagene efter Auschwitz-dagen er skolevisninger – læs mere her på Cinemtekets hjemmeside.

De overlevende fortæller
Der vil være flere foredrag med overlevere fra holocaust. Den 21. januar taler Salle Fischermann på Københavns Hovedbibliotek i Krystalgade. Salle var 13 år gammel, da han blev taget til fange og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt. Der vil også være skoleforedrag med bl.a. Ib Katznelson og Hanna Skop.
Link til arrangementet på Hovedbiblioteket her.
For flere arrangementer med overlevere læs mere her.

Koncert i Holmens Kirke
75-året for befrielsen af Auschwitz markeres ved en mindekoncert i Holmens Kirke.
Oplæsning ved skuespiller Sofie Gråbøl.
Concert Clemens (Århus) under ledelse af domkantor Carsten Seyer-Hansen.
Holmens Kantori under ledelse af kantor Jakob Lorentzen.
Ved orglet: Domorganist Kristian Krogsøe og organist Morten Bech.
Værker af Zoltan Kodaly, Francis Poulenc, Samuel Barber m.fl. samt fællessange og læsning fra Primo Levi’s vidnesbyrd.
Læs mere om koncerten på Facebook.

Auschwitz-dagen i Aarhus
Folkeuniversitet har et program på Dokk1 med en byvandring (Udsolgt)

Auschwitz-dagen i Odense
Foredrag: offentligt møde, mandag d. 27. januar kl. 19.00-21.30
Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M, Aud. O 10

Arr.: AUSCHWITZDAG SYD (Syddansk Universitet) og Netværk for Nazisme- og Holocauststudier
Offentlig adgang, gratis entré, ingen tilmelding. Auditorium O 100 befinder sig ved universitetets hoved-indgang. Fra Fynbus og parkeringsplads P1: gå langs svømmehallen til hovedbygningen og frem til det centrale gangareal Gydehutten, så til højre hen over Campustorvet.

Denne liste opdateres løbende.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”7888″ img_size=”full” add_caption=”yes” style=”vc_box_rounded”][/vc_column_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][/vc_column][/vc_row]