Search
Close this search box.

10. april fylder Albert Borenhoff 90 år

Grøften i Tivoli bød på champagne, da Albert og Jette Borenhoff den 5. september 2021 spiste frokost her sammen med familien.

Det var nemlig 67. gang, at de fejrede deres bryllupsdag her.

  1. april er der igen grund til at trække proppen af en flaske champagne. For denne dag fylder Albert 90 år.

Rigtigt mange i menigheden vil kende Albert fra hans store engagement i blandt andet Dansk Zionistforbund og Delegereforsamlingen. Ligesom han er er medlem af både Nationallogen og Danmarks Logen.

I synagogen har han sin faste plads lige i midten af det hele.

For sådan er det med ham. Han bliver nemlig meget let midtpunktet i enhver social sammenhæng på grund af sit vid, charme, generøsitet og udtalte humoristiske sans.

Alberts far, Israel, var rusisk immigrant. Hans mor var konverteret til jødedommen. Familien, der også talte to søstre; Lillian og Lise, boede først i Aarhus, hvor de havde butik. Efter krigen flyttede de til H.C. Ørstedsvej 50, hvor han voksede op i en ejendom, hvor der stort set kun boede jødiske familier, hvilket helt sikker var med til skabe og vedligeholde hans jødiske identitet.

Albert drev i godt 50 år butikken Krone Magasinet på Nørrebrogade. De seneste år sammen med Jette.

Da de valgte at sælge i 1998, medvirkede han i en artikelserie i Information om andengenerationsindvandrere, og her sagde han blandt andet:

”Selvfølgelig var der også dengang justitsministre, som mente, at nu var immigrationen blevet for stor. Og der var antisemitiske blade. Men jøderne var måske mere diskrete. Min far sagde altid: ’Sig ikke noget’. Man skulle ikke markere sig, men levede efter mottoet ’Den, der lever skjult, lever godt’.”

Det råd tog Albert dog ikke på sig. Han valgte den helt modsatte vej. Han er ikke religiøs. Til gengæld har hans hjerte hele livet banket for zionismen og Israel uanset, hvor uenig han til tider har været i forhold til den førte politik. Han var i 10 år ansat i Handelsafdelingen på Israels ambassade i København.

I dag bor han og Jette i Vejlesøparken. Her får de dagligt hjælp til det praktiske. Og flere af disse medhjælpere er af anden etnisk herkomst end dansk. Og alle får de en lektion om jødedom, smager på matzot og pølse fra slagteren ved Vibenshus Runddel og får lov til at tænde et chanukkalys.

Albert putter ikke med sin identitet. Han er autentisk og står ved, hvem han er.

Mazel tov und bis 120