Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]I sidste uge fik vi den triste information om, at rabbiner Dr. Martin Edelmann var død i sit hjem i Jerusalem. Selvom der i dag nok kun er få der ved, hvem Martin Edelmann er, finder vi det rigtigt, at skrive nogle mindeord om ham. Martin – som i Israel – benyttede sig af sit hebraisk navn Moshe – blev født i København 1938, Hans forældre Lisbeth og Rafael Edelmann var begge dybt involveret i Det Mosaiske Troessamfund og begge har udgivet bøger om emner i jødedommen. Martin voksede op på Nørrebro og besøgte aldrig København uden at kigge forbi. Allerede som 15-årig rejste han til Israel og efter endt skolegang studerede han på en berømt jeshivah og tog sin rabbinereksamen derfra. En dansk-talende rabbiner var et naturligt mål for de skandinaviske menigheder og Det Mosaiske Troessamfund sendte en føler ud, om Martin ville komme til Danmark. Det endte dog med at blive Stockholm og her gjorde han tjeneste som rabbiner i to omgange såvel i 60’erne som senere i 90’erne.

Efter den sidste periode i Stockholm var han i flere år overrabbiner i Finland. Da familien vendte tilbage til Israel efter det første skandinaviske ophold, fik Martin flere meget vigtige positioner i Jewish Agency, hvor han fik til opgave at hjælpe de forskellige små menigheder rundt omkring i verden. Efter overrabbiner Marcus Melchiors død i 1969 gjorde MT en ekstra indsats for at få familien Edelmann til København, men det lykkedes ikke. Til gengæld lovede Martin at gøre alt for at hjælpe troessamfundet i deres bestræbelser for at sende undertegnede til Israel for at uddanne sig som rabbiner. Han blev en meget væsentlig brik i mine studieår, hvor Martin skaffede de rigtige kontakter til institutionerne og fra tid til anden hjalp mig konkret med studierne. Chaja og Martin blev vore meget nære venner og dette venskab holdt gennem alle årene. Et eksempel på deres store hjælp: I 1972 havde Merete og jeg fået vores første barn i Jerusalem og kort tid efter ramte et stærkt snevejr Jerusalem og elektriciteten i vores lejlighed forsvandt. Hurtigt tilbød Chaja og Martin, at vi kunne flytte hjem til dem.

Efter pensionen færdiggjorde han sin Phd. om ”Eden i jødedommen”, som han forsvarede ved Københavns Universitet. Han har udgivet forskellige bøger, dels om sin egen familie, dels om hans hustrus familie, en rabbinerfamilie fra Holland. Hans kendskab til den skandinaviske jødedom betød, at han udgav flere bøger om de forskellige rabbinske afgørelser der havde været taget af rabbinere der havde fungeret i de skandinaviske menigheder.

Vore tanker går til Chaja og til deres tre børn. Danmark har mistet en fornem repræsentant for landet og for dansk jødedom.

Æret været hans minde.

Merete og Bent Lexner[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]