Search
Close this search box.

Efter to år med usikkerhed på grund af corona kan Jødisk Kulturfestival endelig kikke fremad. Festivalen bliver større med flere begivenheder, flere samarbejdspartnere og flere lokationer end nogensinde før.

 

Af Michael Rachlin

 

Symbolikken er massiv, når Jødisk Kulturfestival åbner den 1. juni med dans på Rundetårn. Efter to år med usikkerhed omkring corona bliver der bogstaveligt talt danset på murene, når den professionelle danser og koreograf Esther Wrobel omdanner muren mellem kirken og Rundetårn til et lodret dansegulv.
Dansen uden på Rundetårn markerer først og fremmest forbindelsen mellem de danske jøder og Christian 4., som vi kan takke for både Rundetårn og invitationen til jøderne i 1622. Men det er også en glædelig markering af, at Jødisk Kulturfestival efter 11 år ikke alene springer rundt uden på murene, den er også i fuldt firspring. Festivalen er større end nogensinde.

For ganske vist har Jødisk Kulturfestival fra starten rakt ud mod det omkringliggende samfund, men festivalen har i 2022 flere eksterne samarbejdspartnere og flere eksterne lokationer end nogensinde før. Det fortæller festivalens energiske makkerpar Jette og Jacob Zylber, der har ledet festivalen siden starten.
”Vi har længe gerne villet mere udenfor murene. Selvom vi har gode forhold i Krystalgade, så kommer vi ude til et andet publikum, og det giver en anden stemning. I år har vi fået Bellevue Teatret med, hvor det portugisiske balletkompagni Quorum skal optræde. Vi har også flere arrangementer på Nationalmuseet og Cinemateket, og Børsen og Trinitatis Kirke er også med,” siger Jacob og Jette, der fortæller, at der også bliver mulighed for at komme rundt i byen med henholdsvis jødisk byvandring og en cykeltur rundt til nogle af de steder, som er særligt knyttet til den jødiske historie. Cykelturen sker  i samarbejde med Dansk Jødisk Museum, der også er med i årets festival, selvom selve museumsbygningen stadig er lukket på grund af ombygning.
”Vi har 90 arrangementer i år, og i betragtning af, hvor lille vores menighed er, er det en virkelig stor festival. Vi er en af de største jødiske kulturfestivaler i Europa i dag,” fortæller Jacob og Jette.

Blandt højdepunkterne i årets program nævner de balletten 30.000 LIV|ARISTIDES på Bellevue Teatret. Balletkompagniet Quorum fortæller historien om Aristides de Sousa Mendes, som var portugisisk generalkonsul i Bordeaux i begyndelsen af 2. Verdenskrig. Stik imod ordrerne fra sin regering udstedte han visa til omkring 30.000 personer, der ønskede at flygte fra det besatte Frankrig.
Traditionen tro vil der også være flere store koncerter i synagogen: Ehud Banai, en af Israels mest populære kunstnere, optræder sammen med Eyal Lovetts Trio, og vil give Banais populære musik fra adskillige årtier en ny tone. Yamma Ensemble spiller musik med rødder i de jødiske diasporaer fra Yemen, Irak og andre lande i Mellemøsten på hebraisk, arabisk og ladino.

For familiepublikummet er det en ”tradition” på festivalens sidste dag, når den professionelle cirkusduo Volantes optæder med elementer fra klassisk cirkus og performancekunst. Volantes optrådte også sidste år – til stor begejstring for alle aldre.

Traditionen tro indeholder programmet også et utal af film, foredrag og koncerter. Hele programmet er vedlagt dette nummer af Jødisk Orientering og kan ses på www.jkfestival.dk. Se også her for priser på festivalpas og billetter til de enkelte arrangementer.