Af Michael Rachlin, kommunikationsansvarlig, Det Jødiske Samfund.
Kære læser af Det Jødiske Samfunds Nyhedsbrev og Facebook-side.
Vi er overvældet interessen for vores lille Lise Nørgaard-hyldest, hvor vi har funderet over, hvad bogholder Stein fra Matador hed til fornavn. Opslaget er blevet det mest kommenterede på Det Jødiske Samfunds Facebook-side nogensinde.
Vi kan fornemme, at der er stærke følelser i spil, så vi skal starte med understrege, at alle svar er lige rigtige! Den eneste, som kan give et autoritativt svar, er her om bekendt ikke længere.
Men da vi nu har sat en bogpræmie på spil, har vi jo også forpligtet os til at komme med et bud og en begrundelse.
Vi kan opdele svarene i tre kategorier.
- Jødisk-klingende navne som Abrahram, Isak og Samuel. Eller deciderede jiddische navne som fx Schmuel, Moshe, Mendel eller Yankel.
- Klassiske danske navne som Bent, Arne, Arthur, Johan eller Martin.
- Rigtig mange sjove, onkel-agtige bud. Tak for dem! Og bud, der er en hyldest til historiske personer eller familierrelationer.
Kategori tre er ikke aktuel i Matador-universet. Der er argumenter for kategori 2 – et danskklingende navn. Hr. Stein er billedet på en velintegreret mand, og mange jøder i hans generation havde klassiske danske navne.
Men når vi peger på kategori 1. skyldes det primært to forhold:
- Ud over hr. Stein er der kun en anden hovedfigur, som ikke afslører sit fornavn i serien: Fru Fernando Møghe. Og det er ikke tilfældigt. Det er narrativt begrundet. For enkefruens vedkommende er det for at holde fast i identiteten som enke efter korn- og hestehandler Fernando Møghe. Det er også rimeligt at antage, at der en narrativ begrundelse for, at vi ikke får hr. Steins fornavn at vide. I 1930’erne var det ikke ualmindeligt, at man holdt igen med jødisk-klingende navne. Mange brugte et ikke-jødisk kaldenavne som fornavn. Andre holdt sig bare til efternavnet – særligt, hvis det (som det er tilfældet med Stein) ikke er et eksklusivt jødisk efternavn. Det ville i nogle sammenhænge kunne “gå under radaren”. Modsat vil det være svært at finde en narrativ begrundelse for at holde fornavnet tilbage, hvis navnet var typisk dansk-klingende.
- Vi må antage, at hr. Stein er født i 1890’erne. Det er korrekt, at mange danske jøder i den generation havde ærkedanske navne, men det var typisk familier, der havde været i Danmark i flere generationer. Meget tyder på, at det ikke er tilfældet for hr. Steins familie. Tværtimod. Da hr. Stein flygter til Sverige i oktober 1943 giver han – med Kristen Skjern som mellemmand – en medaljon til Maude Varnæs med ordene: ”Den har gjort flugten med fra Kiev. Det var forrige gang”. Vi må antage, at medaljonen har tilhørt hr. Steins mor, som dermed må være kommet til Danmark mellem 1882 og 1917. Hvis vi tager “flugten fra Kiev” bogstaveligt, kan familien være kommet allerede i 1880’erne, da der var en stor pogrom i Kiev i 1882. Under alle omstændigheder: Hvis ikke hr Stein ligefrem er født i Ukraine, har hans forældre kun været få år i Danmark, da han blev født.
Om det er et jødisk-klingende eller et decideret jiddisch navn, er der ikke nogle indicier for. Det beror på en mavefornemmelse af, hvad man synes passer i Matador-universet. Da de øvrige navne –danske såvel som tyske – ikke lyder usædvanlige i danske ører, lander vi på et jødisk navn, der ikke lyder alt for fremmedartet på dansk: Abraham.
Abraham er den jødiske stamfar, og selvom hr. Stein kun havde et barn – en datter, ved navn Esther – var han trods alt den eneste jødiske far i Matador-universet.
Selvom vi naturligvis ikke skal blande fiktion og historie, kunne vi ikke undlade at lede efter hr. Stein i vores fortegnelser over de to jødiske begravelsespladser i København. Den eneste hr. Stein, der er født i slutningen af 1800-tallet, er en Matisyahu Stein, kaldet Matti, (Født i Minsk i 1885 og død
på Frederiksberg 1967). Måske en ukendt bror….
Der var flere, som har peget på navnet Abraham, og blandt svarene har vi trukket lod om bogpræmien. Vinderen er Peter Espersen.
Han modtager Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensens flotte bog Matador, der utvivlsomt er hovedværket om tv-serien. På baggrund af mere end 40 nye interview med menneskene foran og bag kameraet, avisartikler, arkivmateriale og brevvekslinger fortæller Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensen den definitive historie om Matador. Rigt illustreret med velkendte stillfotografier fra serien og sjældent sete billeder fra optagelserne, fotografier af rekvisitter, produktionstegninger og kostumeskitser.