Search
Close this search box.

Mandag den 6. februar er det Tu Bishvat, den 15. i måneden Shvat -træernes nytår. Det er en dato der allerede har været kendt i den talmudiske litteratur. Det er ikke her at forklare, hvorfor rabbinerne så tidligt som i begyndelsen af vor tidsregning interesserede sig for en sådan dag, men at naturen altid har spillet en stor rolle i den jødiske religion, tydeliggøres ved denne dag.

KKL Danmark har været synonymet for træplantning og det er det også i dag. Træer er fortsat en vigtig ting i Israel og vi er glade for, at der også i Danmark er mange der benytter ideen om at forære et træ som en lykønskning. Det er utroligt at opleve mennesker, der fortsat bliver meget glade for en sådan lykønskning.

Vi markerer dagen ved at forære eleverne på Carolineskolen en lille pose med frugt samtidigt med, at vi i forbindelse med gudstjenesten i Synagogen den 4. februar er værter ved den lille reception som traditionelt foregår her.

I år vil KKL invitere til et foredrag af Bent Lexner med emnet: ”Natur i den jødiske tradition. Det foregår i Huset i Krystalgade 12. den 8. marts kl. 19.00. Alle er velkomne, men af hensyn til sikkerheden bedes man tilmelde sig på: kontakt@kkldanmark.dk

Hvis I har lyst til at læse videre, vil vi her præsentere nogle enkelte af de træer der har så stor betydning for Israel og vi vil lade træerne selv fortælle. Dette foregik, da man lavede en konkurrence om, hvilket træ skulle være Israels nationaltræ.

Dadelpalmen (Tamar) Jeg er et gammelt, lokalt træ, der har været i Israel siden før den første tempelperiode. Jeg kan godt lide varme områder, for eksempel  Arava-regionen og Jordandalen. Jeg er meget speciel og har mange anvendelsesmuligheder: du kan bruge mine blade som tag til sukkaen, kan spise min frugt for din fornøjelse eller lave honning og vin af dem, og mine blade blev endda brugt til bygning og tagdækning i oldtiden. Alle kender mig som en af de “syv arter”, der er hjemmehørende i Israels land. Du finder mine frugtplantager fra Kinneret-dalen i nord til det sydlige Arava, og i en del byer i Israel. Jeg er nævnt i Bibelen, og som et resultat er mange drenge og piger i Israel opkaldt efter mig.

Oliventræet (Za’it) Der er egentlig ingen grund til at forklare, hvorfor jeg skal vælges som nationaltræ. Det er tilstrækkeligt at se på landets emblem og se mig der, eller at huske duen fra historien om Noa, der varslede afslutningen på syndfloden, mens han holdt min gren i hånden. Jeg voksede op i Mellemøsten og i Israel, og i dag findes jeg almindeligvis i Grækenland, Italien og Spanien. Når jeg bliver plukket ved høsten, er jeg ret bitter, så jeg bliver overført til oliepressen, så du kan nyde et lækkert produkt. Min frugt kan spises, omdannes til olie og har dokumenterede medicinske egenskaber. Og hvis alt det ikke er nok, er jeg også en af de “syv arter”. jeg har været her i tusinder af år, en integreret del af dette land.

Vi sender alle vore medlemmer en hjertelig hilsen og håber fortsat for jeres trofasthed overfor KKL.

Med venlig hilsen

Bestyrelsen