Search
Close this search box.

Som mange andre har vi læst indlægget i Politiken den  25. juni fra de nu 18 underskrivere (en har trukket sig). Vi synes, at indlægget opstiller nogle urimelige præmisser, om hvor ”Det Jødiske Samfund står politisk” –  samt misforståelser og forvrængninger af en række forhold i Det Jødiske Samfund.

Det sker i forlængelse af et voldsomt eksternt pres, der ikke mindst siden 7. oktober 2023 har været for, at danske jøder skulle placere sig et helt bestemt sted i forhold en konflikt, som vi ikke har ansvar for.

På de præmisser har vi valgt ikke at kommentere indlægget.

Ella Chievitz’ indlæg i Politiken den 1. juli udtrykker hendes egen holdning, hvilket hun også selv skriver i indlægget.

Det Jødiske Samfund er et bredt fællesskab for jøder af meget forskellige religiøse, kulturelle, politiske holdninger.  Enhver, der kender Det Jødiske Samfund, vil kunne genkende, at vi har meget forskellige politiske holdninger.

Det Jødiske Samfund repræsenterer danske jøder i spørgsmål om sikkerhed, bekæmpelse af antisemitisme, jødisk kultur og religionsfrihed mv. Det gør vi, fordi vi er den suverænt største, ældste og bredeste jødiske menighed i Danmark Og det har vi i øvrigt gjort i 340 år.

Det er et arbejde, vi har høstet bred anerkendelse for af alle politiske partier i Danmark – fra det yderste højre til det yderste venstre i Folketinget.

Det er naturligvis ærgerligt, hvis der er jøder, som ikke føler sig repræsenteret af os, fordi de mener, at vi skal placere os et helt bestemt sted i konflikten – og at vi som organisation ud fra nogle helt urimelige præmisser skal ”tage afstand til Israel”.

Men vi må fastholde, det vi mener: At repræsentation ikke betyder, at vi skal have en mening om alt, og at vi fortsat er dem, der bedst kan repræsentere en mangfoldighed af danske jøder.

Vi mener, at danske jøder har ret til at blive repræsenteret og hørt.

Henri Goldstein, formand for Det Jødiske Samfund.