Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]


Hvad gør man, når pesach falder efter shabbat?
I år falder sederaften på motzei shabbat [udgangen af shabbat]. En sjælden begivenhed, som sidst skete for 13 år siden. Ikke nok med at det kun sker sjældent, det medfører også flere komplicerede ting i forhold til ’normale’ år.
Førstefødtes faste
Førstefødtes faste bliver rykket til torsdag. Vi vil afholde en sijum [afslutning af traktaten] i synagogen efter shacharit kl. 7:30. Det vil også være muligt at deltage online via zoomlink: https://us02web.zoom.us/j/84328265574.
Bedikat chametz og biur chametz
Man laver bedikat chametz [gennemsøgning] allerede torsdag aften.
Selvom det stadig er tilladt at spise chametz, bliver chametz brændt fredag morgen senest kl 11:11. Teksten ”kol chamira”, som normalt hører med biur chametz, siges i år på shabbat morgen efter at man er færdig med at spise chametz, som også er senest kl. 11:11.
Forberedelser til pesach
Hjemmet skal være klar til pesach inden shabbat. På selve shabbat må man ikke forberede til seder aften. Nogle rabbinere siger at det også er forbudt at hvile sig for at være klar til den lange aften – man må gerne hvile sig, men ikke for at forberede sig til sederen.
Når man tænder lys til shabbat, skal man huske at tænde et ekstra lys, som holder i lang tid og kan bruges til at tænde lys til chag.
Shabbatmåltider
Køkkenet er allerede kosher til pesach, men man er stadigvæk forpligtet til at spise challah. Man skal være forsigtig med ikke at spise challahen med servicen til pesach. Den kan fx spises på en serviet. Man skal helst have et lille challah, for at undgå rester, men nok til at alle kan spise ”kazait” [”som en oliven”, ca. 27 gram]. Man plejer at vaske hænderne og munden efter man har spist challah. Hvis der er nogen krummer, skal de samles og skylles ud i toilettet.
Challah og chametz må senest spises kl 10:08.
Sederaften
Man må ikke starte forberedelsen af seder før shabbat går ud (kl 19:35), man tænder chaglys, davner maariv og går i gang med sederen. Man skal huske at tilføje havdalahteksten (side 4 i den danske Haggadah), når man siger kiddush i starten af sederen.
Sidste tidspunkt for at spise afikoman er kl. 00.15.
I år rykker man uret frem i løbet af chag. Man må naturligvis ikke gøre det på selve chag og vente til den går ud mandag aften. Tidspunkterne i luachen er ifølge den officielle tid.

 

Tidspunkter for pesach 5781 
Torsdag den 25. marts
Førstefødtes faste/sijum: Kl. 7:30
Bedikat Chametz
Fredag 2. marts
Biur Chametz: Kl. 11:11
Lørdag 27. marts, Shabbat 
Sidste spisning af challah og chametz: Kl 10:08
Recitation of kol/chamira: Kl. 11:11
Lørdag 27. marts, Motzei Shabbat.
Lystænding: Kl 19:35
1. Sederaften
Sidste spisning af afikoman: 00:15

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]