Search
Close this search box.

Det er faktisk 11 år siden Jødisk Kulturfestival kom til verden. Men det stort planlagte ti-årsjubilæum blev i sidste år aflyst på grund af Covid-19. Der skal dog langt mere til at slå festivalens to duracell-energiske initiativtagere Jette og Jacob Zylber ud. De har hverken givet op eller sløjet af. Tværtimod har de tilrettelagt et bugnende program for festivalen, der løber af stablen fra 30. maj til 6. juni med over 60 kulturtilbud.

Af Hanne Foighel

Hvor kom ideen til den Jødiske Kulturfestival egentlig fra?

Tanken opstod for over tyve år siden på en sommerferierejse gennem Polen, hvor vi oplevede den store jødiske kulturfestival i Krakow og spurgte os selv: Hvorfor har vi ikke sådan en festival i Danmark. Inden den første udgave af festivalen, der var åbningen af det Jødiske Hus i 2011, havde vi allerede gang i forskellige mindre initiativer. Efter succesen med åbningen af huset, fik vi mod på at gøre det igen næste år.

Sidste år måtte festivalen aflyse. I år holdes festivalen ”ifølge retningslinjerne for Covid-19”. Hvad betyder det rent praktisk?

Vi har taget beslutningen om at gennemføre festivalen uanset hvad. Publikum skal kunne vise Coronapas eller en negativ test. Der skal være hygiejne og udluftning, og der er restriktioner for deltagerantallet på to kvadratmeter pr. person. Heldigvis er synagogen stor, så der kan være 350 publikummer. Andre steder har vi arrangementer, hvor der kan deltage 200.

 

Det store problem er de udenlandske kunstnere. Det er ikke klart, om de alle kan få lov at rejse ind i landet. Vi håber, at der kommer flere lettelser i indrejserestriktionerne inden slutningen af maj. Der er planlagt i alt 60 arrangementer. Det kan være, at vi må holde nogen foredrag over Zoom.

Den Jødiske Kulturfestival er på sine 10 (11) år vokset sig til en anerkendt festival med internationale kunstnere og intellektuelle, som trækker publikum langt ud over den jødiske menighed. Hvordan er festivalen organiseret?

Der er en arbejdsgruppe med 13 frivillige, der gør et kæmpe arbejde. Vores koncept er at engagere alle de jødiske foreninger med idéer, og omkring halvdelen af idéerne til festivalen stammer fra foreningerne. Festivalen er selvfinansieret ved hjælp at sponsorer. Vi samarbejder blandt andet med 12 forskellige ambassader, der hjælper med at få kunstnerne hertil.

Hvad er high-lights for festivalen i år?

Der vil være en del ting, som var planlagt i 2020. Som den italienske ballettrup imPerfect Dancers Company, der har lavet en forestilling over Anne Franks historie. Channe Nusbaum har sat musik til Henrik Nordbrandts digte. Benjamin Koppel spiller musik inspireret af jødiske emner. Den unge tyske forfatter Max Czollek vil fortælle om antisemitisme og fake news. Og der bliver cirkus og madlavning m.m.

Hvad sker der med festivalen, når i to en dag – Bis 120- ikke orker mere?

Arbejdsgruppen er flittig og arbejder aktivt blandt andet med Carolineskolen og håber selvfølgelig, at der vil komme unge kræfter til, der en dag vil lave en Jødisk Kulturfestival, på deres egen måde.