Search
Close this search box.

Den 10. Jødisk Kulturfestival åbner søndag den 30. maj med et overflødighedshorn af musik, oplæg, oplæsninger og dans – og selvfølgelig også film. 
Her er 5 film-højdepunkter til årets festival. 

Passport to Paraguay

Under 2. Verdenskrig undgik et stort antal jøder deportation til de nazistiske dødslejre i Europa, da de med hjælp fra polske diplomater og jødiske organisationer med base i Schweiz fik udstedt pas til sydamerikanske lande. Passene beskyttede ejerne, og selvom ikke alle nåede frem til Sydamerika, overlevede de krigen i interneringslejre i Tyskland eller Frankrig. Dokumentarfilmen af Robert Kaczmarek kaster lys over denne glemte historie. Efter filmfremvisningen vil Uri Strauss, der var indehaver af et af de eftertragtede pas, fortælle om sine oplevelser fra dengang. Efter arrangementet byder den polske ambassade på et glas vin.
Søndag den 30. maj i Cinemateket.
Læs mere her

Con el tango

Film af Judith Albrecht. ”Con el tango” fortæller om parret Chiche Nuñez (Argentina) og Ester Duarte (Danmark), og om deres Salon Urquiza i Berlin. Hvad sker der med din selvforståelse og med din dans, når du forlader dit hjemland? Det spørgsmål stiller de sig selv i deres fælles søgen efter et ståsted. Filmen ledsager parret gennem deres fælles otte år med tango. Chiche og Ester åbner Salon Urquiza i Berlin, hvor de vil bygge et hjem og genskabe Urquiza-stilen. På samme tid viser de sig som dansere på internationale scener, de underviser, organiserer milongas, bliver forældre, lukker salonen, mister og finder hinanden igen.
Søndag den 6. juni i Cinemateket 
Læs mere her

The Albanian Code

Albanien var under 2. Verdenskrig det eneste land i Europa, der åbnede sine grænser for jøder. Tusindvis af mennesker på flugt fra nazisterne reddede dermed livet ved at passere grænsen til landet, hvis befolkning primært består af muslimer. Denne rørende film, der er lavet af den israelske dokumentarist Yael Katzir, kaster lys over et hidtil ukendt kapitel af historien. Kombineret med arkivmateriale følger dokumentaren Annie Altaratz, der sammen med sin datter rejser tilbage til Albanien. Her genoplever hun landet og befolkningen, hvis moralske kodeks reddede hendes liv under krigen.
Søndag den 6. juni i Det Jødiske Hus
Læs mere her 

Broken Dreams 

Renia Spiegel, der er kendt som den polske Anne Frank, var en følsom ung pige med talent for at skrive poesi. I årene 1939 – 1942 skrev hun flittigt dagbog. Renias søster Ariana Spiegel havde talent for at optræde. Da krigen startede, havde den kun 9-årige pige allerede været med i flere film lavet af kendte polske filminstruktører. I denne fængslende dokumentar kommer du tæt på de to teenagesøster og deres kamp for at overleve Holocaust i det nazi-besatte Polen. Ariana, der i dag bor i New York, beretter i filmen om sit liv. En fortælling, der forbindes med tekster fra Renias dagbog. Efter fremvisningen vil der være Q&A med filmens instruktør, Tomasz Magierski.
Søndag den 6. juni i Det Jødiske Hus
Læs mere her 

 En Jødisk Kvindes fortælling

Oplev historien om Ida, der føder sit andet barn under krigen. Da ingen vil have en baby med på båden til Sverige – af frygt for at barnets gråd kan afsløre dem alle – må Ida efterlade sin lille datter i skjul i Danmark, da hun flygter med resten af sin familie. Filmen er den 25-årige Emma Klose Gorodkins debutfilm og et dokumentarisk portræt af hendes oldemors og farmors erindringer om krigen, tiden efter krigen, religionen og de traumer, oplevelsen har ført med sig resten af livet. Emma, som vil være til stede ved festivalen, er født i København og vokset op i en jødisk kristen familie. Hun har gået på European Film College og senere taget et manuskriptkursus på New York Film Academy.

Fredag den 4. juni i Det Jødiske Hus
Læs mere her