Search
Close this search box.
Foto: Kultur3050

I maj blev skulpturen Oktober 43 opstillet ved Sletten Havn i Nordsjælland. Kunstneren Per Arnoldi fortæller om sine tanker bag.

Af Philip Blüdnikow

Oktober 43 er kunstneren Per Arnoldis seneste livtag med flugten til Sverige, skabt på opfordring af gymnasiekammeraten Erik Henriques Bing. Værket fik en hård fødsel, da man først måtte opgive at sætte det i Køge og siden havde et langt tovtrækkeri med Kystdirektoratet om placeringen på Peder Mads’ Strand ved Sletten Havn, men i sidste ende lykkedes det til Arnoldis store glæde.

Per Arnoldi forklarer om skulpturen:

”Der er to elementer: Det ene er blødt og mørkt – båden – og det andet er hårdt og lyst – flisen. Båden kan ikke sejle, så den ligger og peger og er klar, men er ikke kommet afsted, så den indeholder mareridtet ved at vente, som var vilkårene for mange af de familier, som var stuvet sammen langs kysten. Værket er tilgængeligt på et folkeligt sted. Der er ingen subtilitet; ingen bøger, du skal have læst. Det er en båd, som gerne vil til Sverige, og spørgsmålet er, om den kommer det.”

Kunstneren har tidligere skildret redningen i sin plakatkunst, og det historiske øjeblik rører stadig kunstneren dybt.

”Jeg har genlæst Bo Lidegaards bog Landsmænd. Der er et så bevægende citat, hvor han siger, at da tyskerne bragte Endlösung til Danmark i 1943, ramte de en fællesfolkelig vilje. Der får jeg tårer i øjnene – også nu. Der er en meget smuk pathos i det, og der må man straks spørge sig selv, hvordan den fællesfolkelige vilje aktuelt har det med, at ”de dér skal sgu bare tilbage til Syrien,” og når jeg tænker på, hvor mange vi sendte sydpå før besættelsen, har vi ikke noget at prale af. Redningen her er solstrålehistorien, og i USA har jeg oplevet at køre gratis i taxa, da jeg sagde, at jeg var fra Danmark, fordi det var en jødisk chauffør. Så selvfølgelig er det noget, der har fyldt i min generation.”

På grund af sin modstand mod fascisme er Arnoldis kunst blevet udsat for hærværk af gruppen Nordfront, der som bekendt for de fleste også har chikaneret danske jøder. Kunstneren er dog næsten glad for smædekampagnen mod ham.

”Nordfront har været efter mig to gange, og forleden er der så en overskrift, hvor der står ”jøden Arnoldi” – og det passer mig fint. Hvis der stod det modsatte, ville mit liv være ødelagt. ”Jøden Arnoldi” passer mig virkelig godt, når jeg tænker på den humor, begavelse og flid, som det jødiske samfund har bjærget sig gennem historien på.”

Oktober 43 er blevet til med støtte fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Knud Højgaards Fond og Solar Fonden. Værket blev  afsløret af H.M. Dronning Margrethe ved en ceremoni onsdag den 5. maj på Peder Mads’ Strand.

”Jøden Arnoldi” passer mig virkelig godt, når jeg tænker på den humor, begavelse og flid, som det jødiske samfund har bjærget sig gennem historien på.”