Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]PRESSEMEDDELELSE

Den 10. december 2018

Antisemitisk hadtale, chikane og frygt for at blive genkendt som jøde er nogle af de udfordringer som europæiske og hermed også danske jøder møder i deres hverdag. En ny undersøgelse udgivet mandag d. 10. december af EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) om europæiske jøders erfaringer og opfattelser af antisemitisme i Europa, viser at antisemitismen i Europa er stigende, og at Danmark er det land i EU, med undtagelse af Frankrig, hvor flest jøder vælger at skjule deres identitet i det offentlige rum.

Ifølge undersøgelsen viser 41% af de adspurgte danske jøder at de skjuler jødiske symboler, og 25% kender til folk der har oplevet antisemitisk chikane eller overfald i Danmark. 85% af europæiske jøder mener at antisemitisme/racisme og intolerance er det største samfundsproblem, og 89% mener at det er et problem, der er vokset over de seneste fem år.

Med over 16.000 respondenter, herunder 592 i Danmark, er FRA-undersøgelsen den største enkeltstående undersøgelse af antisemitisme i Europa.

”Undersøgelsen er på mange måder dybt bekymrende men ikke så overraskende, og den bekræfter mange af de ting vi hører fra vores medlemmer og vores egne undersøgelser. Selvom Danmark ligger relativt lavt i en europæisk sammenhæng, når det handler om at se antisemitisme som et problem, genkender danskerne den stigende antisemitisme, der manifesteres i form af hadefulde ytringer, trusler og terrorisme. Vi skal også huske på, at selvom antisemitismen på mange måder ligger lavere i Danmark end i resten af Europa, viser tallene tydeligt, at oplevelsen af antisemitisme på internettet og de sociale medier, samt trusler i det offentlige rum og medierne, skaber utryghed. Det er også værd at hæfte sig ved at danske jøder måske har en tendens til ikke at råbe højt om, at de er jøder, da undersøgelsen viser at kun få viser jødiske symboler i det offentlige rum,” siger Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Dan Rosenberg Asmussen fortsætter: ”Omvendt kan vi i Danmark være glade for, at de adspurgte har høj tillid til, at regeringen med en bred politisk opbakning tager sikkerheden omkring de jødiske institutioner alvorligt; men desværre viser undersøgelsen også, at de fleste adspurgte ikke mener, at man tager antisemitismebekæmpelsen alvorligt, og det er en udfordring.”

Torsdag den 6. december vedtog EUs medlemslande en resolution der bl.a. opfordrer EUs medlemsstater til at vedtage en arbejdsdefinition af antisemitisme samt at forstærke sikkerheden for jødiske menigheder. Resolutionen understreger behovet for undervisning i Holocaust, og ikke mindst at fokusere på antisemitisk hadtale, i særdeleshed på internettet. Det er Det Jødiske Samfunds håb og ønske, at den danske regering i fremtiden også vil adressere disse problemstillinger.

FAKTA

Hele undersøgelsen kan findes her

KONTAKT

Spørgsmål kan rettes til politisk chef i Det Jødiske Samfund, Jonas Karpantschof  eller på tlf. 2679 5944.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”7174″ img_size=”full” style=”vc_box_rounded”][vc_column_text]Se undersøgelsen her[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]