Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_custom_heading text=”Litauens onde Hamann ” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Af Dan Kaznelson, Caesarea, Israel

Professor Davis Flusser, én af Israels største historikere skrev i sin tid om Haman fra Esters Bog: ’Den personlighed, der minder mest om ham, er Adolf Hitler, men igennem tiderne har der været adskillige andre Hamaner, om end mindre berygtet-berømte’.

Den 13. juli 1945 begik Haman selvmord. Der er naturligvis ikke tale om Haman Ben Hamdata, agagitten fra Esters Bog, men om en moderne Haman, der på ingen måde stod tilbage for sin navnebror med hensyn til ondskab og indædt had til det jødiske folk. Men den frygtelige forskel mellem de to ondskabsfulde herrer var, at medens fortidens Haman måtte se sine morderiske planer gå i vasken og til sidst endte sin karriere i galgen, blev den moderne Haman indskrevet i Holocaust-historien som én af de værste jødemordere. Han har personligt den tvivlsomme ære for udryddelsen af 60,000 litauske jøder i perioden fra begyndelsen af august til begyndelsen af oktober 1941 – eller ca. 1000 om dagen inkl. week-ends.

Nu må vi citere fra Ester’s Bog og spørge med Kong Ahashverus’ ord: ’Hvem er han, og hvor er han, som har fået i sinde at gøre dette’? Og svaret er: Joachim Hamann, en 28-årig SSObersturmführer (svarer til premierløjtnant), som i daværende periode gjorde tjeneste i Einsatzkommando 3 i Litauen.

Joachim Hamann blev født i Kiel 18. maj 1913. Studerede til farmaceut, men var forblevet arbejdsløs på grund af den økonomiske krise. I 1931 meldte han sig til SA (SturmAbteilung – Brunskjorterne), blev medlem af nazipartiet i 1932, og i 1938 blev han optaget i SS. Under felttoget i Polen i 1939 deltog han som faldskærmsjæger, og under opstillingen til Tysklands invasion i Sovjetunionen (Operation Barbarossa) den 22. juni 1941, blev han tilknyttet Einsatzkommando 3 (EK3), en SS-enhed der tilhørte Einsatzgruppe A (EG A).

Einsatzgruppe (Aktionsgruppe) A var en SS drabsenhed i bagtroppen af Armégruppe Nord i området af de Baltiske stater, hvis opgave var at udrydde Jøder og andre uønskede elementer. Styrken var på 909 mand, inklusive 17 højere SS-officerer, hvoraf de 11 var jurister; og ni af disse besad en juridisk doktorgrad. Kommandanten var SS-Brigadeführer (svarer til brigadegeneral) Dr. Jur. Franz Walter Stahlecker. Underenheden EK 3, der var kommanderet af SS-Standartenführer (svarer til oberst) Karl Jäger fik ansvaret for et område, der nogenlunde svarede til Litauen. Denne schweizfødte hr. Jäger var i øvrigt orkestrionbygger*) – en lidt usædvanlig profession for en massemorder.

Instruktionene som EG A havde fået af selve chefen for RSHA (ReichsSicherheitsHauptAmt – Styrelsent for Rigets sikkerhed), Reinhard Heydrich, var utvetydige; jøderne – alle jøderne – i aktionsområdet skulle udryddes. Og nu, da EK 3 var begyndt at myrde jøder allerede få dage efter invasionens start og opnåede det ’fantastiske’ resultat at tilintetgøre af 96 procent af den jødiske befolkning i Litauen, kunne man betragte deres indsats som en slags pilotprojekt for ’Endlösung’.

Projektet blev udført i to faser. Jøderne i de større byer blev indespærret i ghettoer og derfra transporteret i grupper ud i omegnen, hvor de blev myrdet ved skydning (som f. eks Fort VII ved Kaunas og Ponar-skoven ved Vilna). For at nå ud til den jødiske befolkning i landsbyområderne blev der oprettet en speciel mobil udryddelsesenhed, den såkaldte Rollkommando med tilnavnet Hamann efter sin kommandant. I Rollkommando Hamann var der kun otte eller ni SS-medlemmer, de øvrige 50-60 mordere blev rekrutteret fra medlemmer af de lokale militser, der i øvrigt var yderst interesserede i at blive befriet for sine jødiske medborgere. Som nævnt før, lykkedes det denne ’eliteenhed’ at myrde omkring 60,000 jøder i løbet af to måneder – altså ca. 1000 om dagen.

Udryddelse af jøder i Litauen - fra artiklen Den onde Hamann

Kommandanten for EK 3, Jäger, indberetter til sine overordnede i december 1941 ’I dag kan jeg fastslå, at jødeproblemet i Litauen er blevet løst af EK 3… … opnåelsen af målet at rense Litauen for jøder, skyldes især etableringen af den mobile Rollkommando, med udvalgt mandskab under ledelse af Oberstürmfuhrer Hamann, som har udvist en fuldendt forståelse for mine mål.’

Og om vi nu kunne kigge ind i selve Helvede og finde frem til gamle Haman fra Esters Bog, ville vi nok opdage, at han var grøn i ansigtet af misundelse. Hans egne morderiske planer var jo gået grufuldt i vasken, medens Joachim’s navn blev indskrevet til evig forbandelse i historien som én af de frygteligste jødemordere. Jøderne i Litauen havde ingen Mordechai og Ester til at gå i forbøn for sig hos Kongen. Og Kongen – i dette tilfælde Kongen over alle Konger, Skaberen selv – var lige taget på en fem-års ferie.

*) Et orkestrion er et mekanisk musikinstrument med orkesteregenskaber. Musikken programmeres med en rulle (red.).

Post Scriptum – Hvad der skete senere med Hamann og hans kolleger

Portræt Stahlecker

 

 

 

Stahlecker blev dræbt under en træfning med russiske partisaner i marts 1942.

Jäger - Fra artiklen Den onde Hamann

 

 

 

Jäger forsvandt efter krigen og gemte sig indtil 1959, da han blev fundet i Heidelberg hvor han levede som landarbejder under sit eget navn. Mens han ventede på sin retssag, hængte han sig selv i et elektrisk kabel i sin celle i det gamle fængselsfort Hohenasperg ved Stuttgart, det selvsamme fængsel hvor, ca. 200 år før, den ulykkelige Jøde Süss Oppenheim (Jøden Süss) tilbragte sine sidste timer før sin grusomme henrettelse.

Og vores ’helt’, Hamann, blev naturligvis forfremmet. Han blev SS-Hauptsturmführer (svarer til kaptajn) og overflyttet til Gestapo hovedkvarteret i RSHA, hvor han blev leder af kontor 3A, der havde ansvaret for forfølgelsen af modstandere fra den politiske højrefløj. I den kapacitet blev det ham, der i 1944 efter attentatforsøget på Hitler, ledte den SS-enhed der ledsagede to generaler, der meddelte feltmarskal Rommel, at han enten skulle begå selvmord eller følge med til Berlin. Hamanns opgave var naturligvis at sørge for at Rommel ikke skulle forsøge at stikke af og i givet fald at dræbe ham. Som bekendt valgte Rommel at begå selvmord ved hjælp af en cyankalium-kapsel, som venligst blev leveret på stedet af SS. Hamann blev derefter forfremmet til SS-Sturmbannführer (svarer til major).

Fredag den 13. juni 1945 besluttede han sig endeligt til at mødes i Helvede med sin navnebror fra Esters Bog, Haman, søn af Hamdata. Joachim tog livet af sig. Mon det da kunne have været at, som der står i Esthers Bog:

’…thi Frygt for Jøderne var faldet paa dem…’[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”3685″ img_size=”large” style=”vc_box_rounded”][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Om forfatteren:

Dan Kaznelson bor i Israel, er tandlæge, læge og ph.d på en afhandling om dansk sundhedspersonales – især lægers – adfærd under tyskernes besættelse af Danmark og særligt under nazisternes jødeaktion i oktober 1943. Han voksede op på Østerbro i København, er student fra Sortedams Gymnasium og rejste til Israel som ung tandlægestuderende i de tidlige 1960ere. Dan Kaznelson er også oberst af reserven i det israelske forsvars lægekorps.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][/vc_column][/vc_row]