Bar og Bat Mitzvah

Bar og Bat Mitzvah

Fra pige til voksen
En jødisk pige regnes for at være ansvarlig for sit eget religiøse liv, når hun fylder 12 år. Hun er nu bat mitzvah – ”datter af buddet”. Der findes forskellige måder at fejre pigernes overgang til dette voksne ansvar. Mange familier markerer begivenheden i synagogen den første lørdag efter pigens 12-års fødselsdag. I Københavns synagoge holder pigen en selvstændig tale for menigheden efter selve gudstjenesten.

I en del europæiske lande har man valgt at markere ungdomsfesten på samme tidspunkt som konfirmationen foregår i det omkringliggende samfund. Denne ceremoni kaldes i Danmark for Bat chajil, og den er et alternativ til den individuelle bat mitzvah. I året inden modtager pigerne religionsundervisning. Afslutningen på denne undervisning markeres med højtideligheden i synagogen.

Fra dreng til voksen
Når en jødisk dreng fylder 13 år, betragtes han som religiøs forpligtet på samme måde som voksne mænd. Han er bar mitzvah – ”søn af buddet”. Hvis han ønsker det, bliver han kaldt op for at læse højt fra Torah i synagogen på den første shabbat-gudstjeneste efter hans fødselsdag. Herefter kan han regnes med i minjan, den gruppe på 10 mænd, som er et minimum for at kunne holde en jødisk gudstjeneste. For første gang i sit liv kan han også bede med tefillin, de traditionelle bederemme. Ved en bar mitzvah læser drengen som regel en del af ugeafsnittet af Torah højt for menigheden i synagogen. Det kræver forberedelse og derfor tilbyder Det Jødiske Samfund religionsundervisning til alle jødiske drenge i året inden.

Efter ceremonien
Familien kan arrangere en kiddush, en festlig velsignelse af vin med lidt mad, for synagogens gæster i dagen anledning. Ved spørgsmål om kiddush kan du kontakte Rabbinatet på rabbinat@mosaiske.dk.

Det er meget almindeligt at holde en større fest efter en bar eller bat mitzvah. Hvis du har brug for råd til hvordan du kan holde sådan en fest i Det Jødiske Hus kan du også starte med at kontakte rabbinatet.

Planlægger du bat eller bar mitzvah?
Når du planlægger en bat eller bar mitzvah, eller har spørgsmål i den forbindelse, kan du kontakte Rabbinatet på rabbinat@mosaiske.dk. Du kan også kontakte rabbinatet om afholdelse af kiddush.