Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Af Elon Cohn

På søndag den 6. december tænder vi første chanukahlys. I synagogen tændes der lys klokken 15.45 i forbindelse med aftengudstjenesten på søndag og hele ugen frem til torsdag. Fredag den 11. december tænder vi lys klokken 15.30, mens lystænding lørdag først kan finde sted efter nat klokken 16.45. ottende og sidste lys tændes i synagogen søndag den 13. december klokken 15.45.

Chanukah er en af de mange glædelige højtider i den jødiske kalender. Det er også en højtid med mange og glade traditioner. Det er otte dage, hvor vi mødes og hygger os sammen, hvor vi fester både i hjemmene og i foreningerne, og traditionen tro holder trossamfundet også i år en chanukahfest for hele familien. I chanukah fejrer vi lysets mirakel. Jødedommens sejr over den hellenistiske påvirkning, miraklet om den lille flaske olie der gav næring til lys i otte dage. Om makkabæernes sejr efter kampen mod overmagten, og monoteismens sejr over flerguderiet.

I tidligere generationer var det kun børnene, der fik chanukahgaver af forældrene, men i dag giver vi gaver bredt og til alle i familien og måske vennekredsen. Vi mødes i hjemmene og mange spiser de traditionelle fede latkes, altså kartoffelpandekager stegt i olie. Gennem de senere tiår har den israelske tradion med at spise sufganiot, en berliner-lignende kage, også bredt sig til Danmark. Begge spiser er dog nærmest dessert! For til den store chanukahmiddag med familie og venner står der oftest andesteg med hvide og brune kartofler, sødt og surt på menuen i de dansk-jødiske hjem. Og måske fulgt op med riz-a-la-mande når ventetiden mellem kød og smørspiser er overvundet. Ind i mellem kommer dreidlen – sevivonen – den lille snurretop – på bordet og man spiller om smågaver eller-kager. Endelig er chanukah også tiden, hvor vi skænker gaver til de velgørende organisationer. Traditionelt skal gaverne – altså penge – gives anonymt. Men i vore dage, hvor en del af beløbet kan trækkes fra i skat, beder mange om kvittering for indbetalingen.

God chanukah til alle fra menighedens administration og redaktion.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”3238″ img_size=”full” style=”vc_box_rounded” img_link_large=”yes”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_single_image image=”3239″ img_size=”full” img_link_large=”yes”][/vc_column][/vc_row]