Search
Close this search box.

Sidste år fejrede vi 400-årsjubilæet for jødisk tilstedeværelse i Danmark, men noget tyder på, at vi allerede i morgen kan fejre 600-året!
Mandag skrev flere tyske medier, at statsarkivaren for Slesvig-Holsten netop er faldet over et dokument, der har fået historikerne til at “spærre øjnene op”. Ifølge lederen af statsarkivet, professor Raeniner Hering, er der tale om et dokument fra 1424 fra Lauenburg, der nævner kristne eller jødiske pengeudlånere. Lauenburg var en del af Danmark fra 1202 indtil efter Napoleonskrigene.
Dokumentet er dateret den 1. februar 1424 – altså for 600 år siden torsdag i denne uge.
Det betyder dog ikke, at vi skal have en ny jubilæumsfest i år, understreger direktøren for Dansk Jødisk Museum, Janus Møller Jensen.
“Nu er jeg altid klar til et godt jubilæum. Men der er et stykke vej fra at man har dokumenter om enkelte jøder til at der har været en kontinuerlig tilstedeværelse. Men når det er sagt, er det et meget interessant fund, som jeg glæder mig til at høre mere om,” siger Janus Møller Jensen.


„Kleine Sensation“: Hinweise auf früheres jüdisches Leben (kreiszeitung.de)


Nyt historisk dokument: Jødisk liv i Slesvig-Holsten kan være længere end forventet – nyheder & baggrundstof fra Sydslesvig & grænselandet : FLA