Search
Close this search box.

Israel har i weekenden været udsat for en massakre, der er tåler sammenligning med de mørkeste kapitler af det jødiske folks historie.

Indtil videre lyder det officielle tabstal på 700 personer i et angreb, hvis eneste formål har været at ødelægge liv – fra spædbørn til ældre. Samtidig bliver over 100 civile holdt som gidsler i Gaza.

Det Jødiske Samfund og jøder overalt i verden står sammen i solidaritet med Israel og det israelske folk.

Til hverdag kan vi som danske jøder være uenige i spørgsmålet om Israels politik og regeringen. Men i dag står vi sammen om Israel og Israels ret til at forsvare sig.

Terrorangrebet er udtryk for en ondskab og foragt for menneskeliv, der hverken skal relativiseres eller sættes i sammenhæng med noget andet. Det er en foragtelig og kujonagtig handling, der kun kan mødes af en ting: Utvetydig fordømmelse. Det er et angreb på det israelske folk, men det er også et nederlag for de mange palæstinensere, der ønsker at leve i fred med deres naboer.

Vores tanker går til alle i Israel og i særlig grad til dem, som har mistet nogen, og dem, som bliver holdt som gidsler af Hamas.

Må de hurtigst muligt vende tilbage til et Israel med fred, sikkerhed og tryghed.

På vegne af Det Jødiske Samfund

Henri Goldstein

Formand

Offentliggjort mandag den 9. oktober 2023.

 


 

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe ofrene i Israel?

Det Jødiske Samfund anbefaler, at man støtter gennem de organisationer, man kender og har tillid til. Vi har hørt om falske links med opfordringer til at støtte Israel, der cirkulerer på internettet.

I Danmark kan vi varmt anbefale disse to organisationer:

Wizo Danmark
Wizos nødhjælpsindsats vil gå ubeskåret til vores institutioner. Hver en krone tæller og kan gøre en forskel i livet for de sårbare kvinder og børn, der lider under denne konflikt. Donér i dag og lad os i fællesskab vise vores solidaritet med det israelske folk.
Donationer kan overføres via MobilePay på 67755 eller på konto: 4180-9027386.
Marina Sevel-Lilholt,
Formand for WIZO Danmark
Forside – WIZO Danmark
 
Keren Hayesod – Den Danske Israelindsamling

Hos Keren Hayesod arbejder Victims of Terror beredskabet på højtryk for at hjælpe ofrene akut med husly og psykologbistand. På den lange bane er der behov for flere bombeskjul og flere førstehjælps-kits.
Du kan hjælpe Israel og ofrene ved at donere på MobilePay nr. 35696 eller ved at kontakte din lokale Keren Hayesod kontakt direkte på telefon 3393 2466.
Danske Bank: Reg.nr. 9570, kontonr. 13227950
ddi-indsamling.dk

Hvordan taler du med dine børn om angrebet og krigen?

Vi har mange medlemmer, der er påvirkede af situationen, og det kan ikke undgås, at det også påvirker andre i familien.
Den er en god ide at tale med børn om, hvad der sker. Men samtalen skal selvfølgelig være alderssvarende og ærlig.
Her er nogle links med brugbare råd:

På israelske og jødiske skoler i USA er forældre blevet opfodret til at slette sociale medier fra børns telefoner, da man frygter, at Hamas vil bruge dem til at vise billeder af gidslerne i Gaza i ydmygende situationer. TikTok bliver specifikt nævnt. Hvad man end vælger at gøre, er der god grund til være særlig opmærksom på børns brug af sociale medier i den kommende tid.

Hvad med sikkerheden i Danmark?

Det, der er sket i Israel, påvirker også følelsen af sikkerhed i Danmark. Det er forståeligt, men vi skal understrege, at der som altid er den nødvendige sikkerhed omkring jødiske institutioner. Der er ikke grund til at afholde sig fra at deltage i arrangementer i hverken Krystalgade, på Carolineskolen eller andre steder med jødisk tilknytning.
Poltiet overvåger situationen nøje i samarbejde med Jødisk Sikkerhed i Danmark, og vi er meget trygge ved det arbejde, der bliver udført. Men vi skal selvfølgelig opfordre til, at man er opmærksom i det offentlige rum i den kommende tid..

Kommer der andre arrangementer til støtte for Israel?

Ja, der er planlagt et solidaritets-arrangement senere på ugen. Nærmere information følger til medlemmerne.