Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]I forbindelse med 75-året for befrielsen af Auschwitz gav statsminister Mette Frederiksen et interview til Politiken tirsdag den 21. januar, hvor hun udtrykte sin bekymring for den stigende antisemitisme i Danmark. I interviewet udtalte statsministeren, at truslen mod danske jøder ikke længere kun kommer fra den yderste højrefløj, men også for islamistiske miljøer og grupper på den yderste venstrefløj.

Formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, glæder sig over statsministerens udmelding, der ligger på linje med, hvad samfundet har givet udtryk for over for danske myndigheder i en længere periode. Han understreger, at det er vigtigt, at kunne identificere antisemitismen for at kunne arbejde med det, som ligger danske jøder mest på sinde: Forebyggelse af fordomme – ikke mindst blandt børn og unge.

”Det vigtigste for Det Jødiske Samfund er at få en forebyggelses- og informationsindsats, som kan nå ud til børn og voksne over hele landet med viden om både holocaust og jødisk liv i dag. Børn og unge udgør et særligt vigtigt indsatsområde, når vi i fremtidens samfund skal have vekslet fordomme og had til viden og forståelse,” siger Henri Goldstein, der er i Israel i forbindelse med markeringen af Auschwitz-dagen på holocaust-museet Yad Vashem.

Henri Goldstein hæfter sig særligt ved, at Mette Frederiksen vil implementere den såkaldte IHRA-definition på antisemitisme. IHRA-definitionen, der blandt andet er blevet adopteret af Europa-Parlamentet og flere EU-medlemslande, sætter rammerne for og kommer med eksempler på, hvordan antisemitismen kommer til udtryk i dag.

”Vi synes, at IHRA’s arbejdsdefinition på antisemitisme er et rigtig godt grundlag.  For os har det været vigtigt at få defineret antisemitisme på en måde, der både er relevant og nutidig i 2020. Af historiske grunde forbinder mange mennesker antisemitisme med nazismen og Anden Verdenskrig. Det er helt naturligt. Men det er ikke hele historien om antisemitisme i 2020. Vi er simpelthen nødt til at gøre diskussionen mere nuanceret. Det ville være en fejl kun at fokusere på den historiske, ”gamle” antisemitisme. På samme måde som andre former for racisme heller ikke kun skal defineres ud fra historien, ”siger Henri Golstein.

”Det er positivt, at Mette Frederiksen allerede her i opstarten af arbejdet med handlingsplanen mod antisemitisme slår fast, hvordan vi skal definere antisemitisme. Det, vi ikke kan definere, kan vi jo ikke bekæmpe.”

Læs mere:

Hvad er IHRA’s arbejdsdefinition af antisemitisme?

Rapport viser stigning i antisemitiske hændelser[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”7794″ img_size=”full” add_caption=”yes” style=”vc_box_rounded”][/vc_column_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][/vc_column][/vc_row]