Search
Close this search box.

’Forældregruppen’ på Facebook er et netværk både for børn og deres forældre – men først og fremmest er det et fælles jødisk sammenhold, uagtet hvor stor medlemmernes jødiske tilknytning er. Gruppen har stormende succes.

Af: Yael Michelle Elbaum Bassan

”Der gik lige under en uge, så lå der over 70 ansøgninger til vores gruppe”, fortæller administrator Esther Kvetny Jarløv, der er 38 år, og selv har tvillingerne Miriam og Judith, der fylder tre år til oktober.
Esther oprettede ’Forældregruppen’ i begyndelsen af 2021 sammen med Sophie Rebecca Grodin, der er 31 år og mor til Alvin, der fylder to til november.
”For mig begyndte det hele under min barsel, hvor jeg ledte efter en aktivitet, jeg kunne gå til med mine børn,” fortæller Esther. ”Jeg kontaktede Det Jødiske Samfund og spurgte, om der foregik noget a la babysalmesang i håbet om, at jeg så samtidigt kunne møde nogle andre småbørnsforældre med jødisk baggrund. Men der var bare ikke rigtigt noget.”
Esther og Sophie fortæller, at når man bliver forælder, begynder man at kigge på sin egen bagage og på, hvad man ønsker at give videre til sine børn.

Begyndelsen på noget nyt
Esther kom i kontakt med sekretariatsleder i Det Jødiske Samfund, Tina Schwarz, der satte hende i forbindelse med sin datter, Sophie. De to oprettede en arbejdsgruppe sammen med Tina og Karen Lisa Salamon fra EFI – Educating for Impact -, et projekt, der blandt andet giver økonomisk støtte til jødiske samfund i Europa, særligt med fokus på børn og unge.
Arbejdsgruppen kom frem til, at en Facebookside ville være det rigtige valg til netværket, og i begyndelsen af 2021 oprettede Esther og Sophie gruppen. Tonen var meget uformel, og det er et vigtigt element for Esther og Sophie, der godt kan føle, at tonen fra jødiske organisationer generelt hurtigt kan blive lidt formel og tør.
Gruppen rummer jødiske forældre og forældre, der har været gift med en jøde og ønsker at understøtte sine børns jødiske baggrund. Også forældre, der havde en jødisk bedsteforælder og nu finder tilbage til rødderne, og israelske tilflyttere er velkomne. Gruppen har i dag lige knap 300 medlemmer. Medlemmerne er alt fra ikke-religiøse til meget ortodokse.

En fælles fremtid
”Folk deltog aktivt fra begyndelsen. Jeg blev oprigtigt rørt over det, fordi det viste, hvor tydeligt det er, at der har været et behov for sådan et forum som vores,” fortæller Sophie.
I de første seks måneder er der blevet talt om jødisk opdragelse, om de jødiske helligdage, om at understøtte børnenes jødiske identitet i et blandet ægteskab og om eksempelvis at tale med sine børn om Israel/Palæstina-konflikten. Medlemmerne inviterer også hinanden til spontane legeaftaler, picnic og barbecue. Med den økonomiske støtte i ryggen har gruppen holdt sit første arrangement – babyrytmik for de helt små, og de arbejder i øjeblikket på et langt større program med op til seks arrangementer om måneden for børn i alderen 0-6 år. De ønsker også at lave arrangementer kun for forældrene, eksempelvis et ”crash course” i shabbat og jødiske helligdage.

”Der er så god energi i den gruppe! Og nu, hvor der åbnes efter corona, kan vi virkelig komme til at ses og få gavn af hinanden,” fortæller Sophie og tilføjer, at der er et kæmpe potentiale for lignende grupper for andre, der føler en tilknytning til det jødiske.
”Det her er bare begyndelsen! Potentialet er kæmpestort!”

Kom med
Forældregruppen er ikke offentligt tilgængelig på Facebook. Men hvis du vil have en invitation, så skriv til: sophiegrodin@gmail.com