Search
Close this search box.

Bogen kan købes for 250 kroner i sekretariatet i Krystalgade. 

David Jano og Philip Blüdnikow har ristet en imponerende rune i anledning af JIF Hakoahs 100 års jubilæum. Jubilæumsbogen kommer både med gode historier og coffee table-kvaliteter.

Af Michael Rachlin

I Danmark har vi ikke en lang tradition for kvalitetsbøger fra sportens verden. I 1980’erne og 1990’erne var sportsbøger oftest rutineprægede årsskrifter eller rene fanbøger, der primært havde børn som målgruppe – når der ikke var tale om rent og skært kitsch som Kurt Thyboes sportsbøger. 
Det ændrede sig i dette årtusind, hvor skribenter som Joakim Jakobsen (bl.a. Tynd Luft – Danmark Ved Vm I Mexico 1986 og Tour De France – Verdens Hårdeste Cykelløb) satte en tårnhøj overligger. 

Et tidstypisk billede af ungdomsafdelingen på tur i 1979.

Mon ikke David Jano og Philip Blüdnikow har været påvirket af denne positive udvikling inden for sportsbøger, da de for flere år siden satte sig for at skrive en monumental jubilæumsbog til JIF Hakoah, der blev stiftet 12. oktober 1924.
Og her starter vi i fortællingen, der er opdelt i kapitler efter de 10 årtier. Den kronologiske opbygning kunne nemt være endt som en spændetrøje, men det fungerer godt, da der er klare og velformulerede temaer og tendenser i hver dekade. Ud over fortælleglæde er bogen også båret af et fantastisk vellykket arbejde med at finde illustrationer fra de gamle arkiver og helt frem til i dag.

Vævet ind i historien

Abraham Kurland, her under københavnsmesterskabet i brydning 1932, anses i dag for at være den største dansk-jødiske atlet nogensinde.

I 1920’erne handler det ud over foreningens opstart om den inspiration til en jødisk idrætsbevægelse, der ikke mindst var kommet fra Hakoah i Wien, men også om, hvordan man fra starten havde fokus på breddeidræt og at være et socialt samlingspunkt for det jødiske København. Fra 1930 bliver Hakoah for alvor vævet ind i det storpolitiske spil, da klubbens største navn gennem tiderne, OL-sølvmedaljevinderen Abraham Kurland, ikke kom med til OL i Berlin, efter et dramatisk spil i både Hakoahs bestyrelse og Dansk Idrætsforbund.

Og sådan er hele Hakoahs historie vævet ind i både jødisk og dansk historie med flugten i 1943, genrejsningen af jødisk liv i Danmark efter krigen, staten Israels oprettelse og de talrige Maccabiader, De Olympiske Lege for jøder, som man første gang deltog i i 1932. Udviklingen og historien afspejler også udviklingen af dansk idræt generelt, hvor gårsdagens folkesport hurtigt bliver nichesportsgrene. Hakoahs storhedstid i græsk-romersk brydning afspejlede en sport, der for to-tre generationer var populær i både hele Danmark og hos nytilkomne emigranter fra Østeuropa, men som i dag er sunket hen i glemslen Og gennem årene bliver Hakoah både forbundet med svømning, håndbold, tennis og badminton. Fodbold kom på programmet i 1951, og det er i dag den store motor i foreningen, der også har bordtennis, basketball og – helt i tidens ånd – yoga på programmet

Den store historie indeholder også den lille: De historier og billeder om alle de personer, som er vokset op med Hakoah og har været med til at forme klubben som idrætsfolk eller ledere. Det vil være gefundenes Fressen for den gamle kerne af københavnske jøder. Men bortset fra det har bogen både en så høj litterær og grafisk kvalitet, at den bør finde et publikum langt uden for denne kreds.

David Jano og Philip Blüdnikow: Jødisk Idrætsforening 100 år 1924-2024.

Bogen kan bl.a. købes i sekretariatet i Krystalgade for 250 kr.