Search
Close this search box.

Medlem af Borgerrepræsentationen og tidligere formand for Mosaisk Troessamfund Finn Rudaizky fylder 80 år den 18 marts. Vi har modtaget følgende fødselsdagsomtale fra Jesper Schou Hansen

Markant politiker fylder 80 år

Han har været med i politik i en menneskealder, og ved seneste kommunal- og regionsvalg blev han som den eneste DF’er genvalgt til både Københavns Borgerrepræsentation og Region Hovedstaden.

Finn Rudaizky blev medlem af et politisk parti få år før Anker Jørgensen blev socialdemokratisk statsminister. Og det var også i det parti, at Rudaizky startede sin politiske løbebane, for han delte den indignation, der dengang herskede i Socialdemokratiet, i forhold til samfundets svageste. Skiftet til Dansk Folkeparti blev grundlagt, da Ritt Bjerregaard blev overborgmester i København – og ikke ville tage afstand til et nyvalgt socialdemokratisk BR-medlems flirten med den rabiate muslimske organisation Hizb ut-Tahrir. Det var for meget for Rudaizky, der med sin jødiske baggrund altid har været meget opmærksom på den antisemitisme, som dyrkes i visse dele af indvandremiljøet og på den yderste venstrefløj. I tre år var Rudaizky løsgænger inden han skiftede til Dansk Folkeparti.

Finn Rudaizky har aldrig lagt skjul på sit jødiske ophav. Som spæd flygtede hans forældre med ham over sundet til Sverige – og dermed undslap han nazisternes Kz-lejre. Andre familiemedlemmer omkom i koncentrationslejrene. Senere blev han formand for det, det i dag er Det Jødiske Samfund.

Rudaizkys forældre har rødder i det nuværende Polen og Litauen. De måtte flygte fra forfølgelserne, som dengang som i dag har sit udspring i Moskva. Derfor er krigen i Ukraine for ham også en påmindelse om, hvad der kan ske også i dag.

Da Danmark blev udsat for et terrorangreb ved Krudttønden og Synagogen, så fik han dom for at give journalister informationer om terroristen, som Københavns Kommune gjorde alt for at holde fortrolige. For trods påstande om det modsatte havde kommunen nemlig et indgående kendskab til terroristen. Det indkasserede Rudaizky en stak dagbøder for i byretten – ligesom han kortvarigt måtte udtræde af såvel Borgerrepræsentationen som Region Hovedstaden. For Finn Rudaizky har det livet igennem handlet om sagen. Ikke om ham selv. Vælgerne sendte ham imidlertid tilbage i politik ved første kommende valg, hvor han blev valgt til både Regionen og Borgerrepræsentationen.

Politisk har Rudaizky kæmpet de svageste gruppers kampe. På Socialområdet kender såvel venner som politiske fjender ham som en, der energisk kæmper for de grupper. Om det er på psykiatriområdet, hvor Rudaizky i årtier har efterlyst flere ressourcer, eller på handicapområdet, hvor han i budgetforlig på budgetforlig har kæmpet for at få selv de sidste penge med til de udsatte.

I sin ungdom spillede Rudaizky fodbold i arbejdsklubben FREM i Københavns Sydhavn og var med til at vinde DM for Frem, da han var ynglingespiller. Gode vilkår for sporten har siden haft hans politiske interesse. Om det var en tennishal på Christianshavn, hjælp til badmintonklubben BC37 på Amager eller boldbaner andre steder i kommunen.