Search
Close this search box.


En vigtig dag for danske jøder

Handleplanen blev præsenteret af justitsminister Nick Hækkerup, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (Der dog var fraværende på grund af sygdom) samt kirkeminister og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen. Desuden medvirker formand for Det Jødidske Samfund, Henri Goldstein.

 

 Regeringen præsenterede tirsdag sin ventede handlingsplan mod antisemitisme ved et pressemøde i Det Jødiske Hus.

Handlingsplanen har været på vej i et par år, og indeholder en række vigtige initiativer for monitorering, håndtering og kortlægning af antisemitisme, samt en forebyggende indsats med oplysning om jødisk liv og kultur i Danmark samt ikke mindst holocaust og andre folkedrab.

”Det er en vigtig dag for danske jøder. Regeringen anerkender, at der skal gøres en særlig indsats imod antisemitisme. Som en lille minoritet har danske jøder været mål for en uforholdsmæssig stor andel af de hadforbrydelser, der naturligvis skal bekæmpes, uanset hvem de retter sig mod. Det er positivt, at regeringen også har indgået en politisk aftale om en handlingsplan mod racisme, og de to beslutninger ligger naturligt i forlængelse af hinanden,” siger formand for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein.

En handlingsplan mod antisemitisme kom på dagsordenen efter hærværket mod den jødiske gravplads i Randers og mod private jødiske hjem på årsdagen for Krystalnatten i 2019. Men antisemitismen har i dag flere forskellige udtryk og former, og det er derfor meget positivt, at regeringen vil arbejde efter IHRAs internationalt anerkendte arbejdsdefinition, der i sin helhed udgør et solidt arbejdsgrundlag i arbejdet mod verdens ældste fremmedhad.

”Det er vigtigt for os, at arbejdet med at bekæmpe antisemitisme bliver forbundet med vores virkelighed i 2022 på godt og ondt.”

”I 2022 fejrer vi også 400-året for de første danske jøders ankomst til Danmark. Det er en fejring af et levende jødisk samfund, men også en fejring af, at Danmark i en række afgørende situationer har stået på den rigtige side af historien. Derfor er det ikke blot en vigtig festdag for danske jøder – men for hele Danmark,” slutter Henri Goldstein.

Handlingsplanen er udarbejdet af en tværministeriel arbejdsgruppe med Justitsministeriet som tovholder. Ud over Det Jødiske Samfund har Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) deltaget i arbejdet med planen. Hele planen kan læses her.

For yderligere information kontakt politisk rådgiver Susanne H. Hansen 6091 0413 shh@mosaiske.dk

 

 

 

 

Hele handlingsplanen kan læses her.