Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ord er ikke ligegyldige. De har betydning for folks handlinger. Det er ikke alene en kendt sandhed, som vi igennem historien har set tragiske eksempler på. Nazisternes overfald på jøder i Tyskland og Østrig den 9. november 1938 var sådan et. Vedholdende og målrettede kampagner mod en bestemt befolkningsgruppe førte til overfald og forfølgelse. Det skete ikke første gang på Krystalnatten. Nej, den nats overgreb var kulminationen på en årelang hetz mod de jødiske medborgere. Den var organiset og iscenesat af politikere, der brugte jøderne som ’prygelknaber’ for at fremme egne politiske mål. Den efterfølgende dramatiske dødsspiral endte med udryddelse og koncentrationslejre. Det var resultatet af de ord og handlinger, som med små skridt rykkede grænserne for, hvad mange fandt acceptabelt at sige om deres medborgere.

De sociale medier i dag fungerer som gratis, ufiltreret motorvej for ytringer af enhver art. Eksemplerne på verbale overfald på flygtninge, muslimer, hjemløse, ’tiggere’ og jøder er talrige. Og når fremtrædende meningsmagere offentligt slår tonen an, rykkes grænserne for, hvad man kan sige offentligt. En erhvervsmand har for eksempel fundet det på sin plads at karakterisere flygtninge fra Somalia og Nigeria som nogle gedehyrder og daglejere, vi ikke har brug for i Danmark.

Da jøder og modstandsfolk under Besættelsen af Danmark måtte flygte til Sverige, oplevede de menneskelig solidaritet og hjælpsomhed efter flugten. I dag oplever vi voldsomme flygtningestrømme fra krige i Mellemøsten og Afrika. De presser sig på i de europæiske lande. Nogle steder mere end andre. I Danmark modtager vi kun en lille del af dem. Heldigvis yder mange danskere i dag frivilligt arbejde for at tage imod flygtninge og hjælpe dem med dagligdagen og integrationen i det danske samfund.

Men flygtningevenner og organisationer udfordres desværre i stigende grad af ministre, nogle politikere og mediedemagoger. Mistænkeliggørelse og frygtspredning er disses varemærke. Det rykker ved grænserne. Og det opløser skellet mellem, hvad det er i orden at sige og tilladt at gøre. Den forråelse oplever det store flertal af danskerne ikke direkte i hverdagen.

Men for mange mindretal – religiøse, etniske, seksuelle og sociale – er det desværre ofte hverdag at blive råbt ad, overfuset og skubbet til, slået og chikaneret. Og at ord kan føre til drab og vold, har vi også i Danmark været på tæt hold af for nylig.

Når vi samles den 9. november, er det derfor ikke alene for at mindes ofrene for nazisternes forbrydelser tilbage i 1938. Det er også for at huske os selv på, at det ikke er al historie, der bare er historie, men at noget historie også er nutid.

• Stop hadforbrydelse og splittelse

• Asyl til forfulgte

• Styrk solidariteten i hverdagen

• Aldrig mere en Krystalnat

Venlig hilsen
Krystalnatinitiativet[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”2855″ img_size=”full” style=”vc_box_rounded” img_link_large=”yes”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”2858″ img_size=”full” style=”vc_box_rounded” img_link_large=”yes”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]