Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Jødisk Kulturfestival 2021 præsenterer årets program

Du kan trygt gå til festival i en tid, hvor der fortsat er corona-smitte. Læs mere her.

Efter en ufrivillig coronapause sidste år kan Jødisk Kulturfestival i år fejre 10-års jubilæum, når festivalen løber af stablen i København fra den 30. maj til den 6. juni 2021. I år er festivalens omdrejningspunkt energien og dynamikken i det jødiske liv i Danmark, Europa og i resten af verden. Det afspejles i festivalens program, der indeholder alt fra inspirerende foredrag til skæve og interessante kulturmøder, interaktive madworkshops, unikke koncertoplevelser, rørende filmvisninger og meget mere.

For 10. gang kan man opleve den jødiske kultur helt tæt på, når Det Jødiske Samfund i Danmark byder velkommen til Jødisk Kulturfestival. Uanset religiøst, politisk eller kulturelt ståsted inviterer festivalen alle til et inspirerende indblik i en kultur, der byder på mange oplevelser inden for musik, dans, teater, madlavning, debatter og foredrag. Der er således lagt op til et tætpakket program, som ikke blot vil underholde, men også skabe rum og plads til fordybelse og refleksion. Naturligvis med overholdelse af alle Covid-19-forholdsregler.

Med 10-års jubilæet hylder festivalen en traditionsrig kultur med en barsk historie. Festivalen vil i år sætte særligt fokus på dynamikken i det jødiske liv, der både vil være i forhold til de danske jøder, men også med et bredere blik på energien i kulturer og religioner i Europa og resten af verden.

Jødisk Kulturfestival glæder sig nu over at kunne præsentere årets fulde festivalprogram spækket med mere end 60 aktiviteter for både børn, unge og voksne, der ud over musik, teater, film, debatter og foredrag blandt meget andet også byder på litografi af den meget anerkendte kunstner Adam Saks og oplæg om Daniel Libeskinds arbejde med Dansk Jødisk Museums nye arkitektoniske indgangsparti, der står klar til efteråret.

Oplev musikkens magi med digtfortolkning, klassiske toner og retrospektiv festkoncert

Igen i år vil programmet være spækket med koncerter og musikalske oplevelser. Man vil bl.a. kunne høre sange fra albummet ”Hjemløshed” i salen i Det Jødiske Hus, hvor sanger Channe Nussbaum sætter lyd til poet Henrik Nordbrandts digte. Det bliver en rørende og enestående koncertoplevelse, hvor elektronisk musik og folke/popmusik bliver lydkulisse for smertefulde emner som flugt, krig og sorg. Også digte fra Anden Verdenskrig kan opleves med musik, når Henrik Goldschmidt uropfører sin farmors hemmelige digte fra 30’ernes Tyskland, der var præget af frygt og restriktioner for det jødiske folk. Digtene er siden blevet sat i musik og hele den samlede sangcyklus opføres nu for første gang i synagogen i København.

Er man mere til klassiske toner, byder festivalen også på klassisk koncert i synagogen med en række prisbelønnede musikere fra den internationale musikscene. Orkestret vil bl.a. fremføre værker fra jødiske komponister, ligesom den israelske komponist Aviya Kopelman har komponeret et nyt stykke musik til minde om Dan Uzan og terrorangrebet på det jødiske museum i Belgien.

Endelig vil man igen i år kunne opleve Benjamin Koppel, der inviterer til retrospektiv festkoncert i synagogen med uddrag fra de sidste mange års festivalkoncepter. Her vil publikum bl.a. kunne genhøre det musikalske portræt ANNAS SANG, den musikalske suite VERDEN AF I GÅR og HERITAGE, der er komponeret i samarbejde med den amerikanske toppianist Uri Caine.

Vær en del af mødet mellem kulturer

På Jødisk Kulturfestival vil man kunne tage del i helt særlige kulturmøder, når eksempelvis MuJu & Co. MC Danmark kommer forbi festivalen i gården ved Det Jødiske Hus. Gruppen, der er verdens første muslimsk-jødiske motorcykelklub, skaber aktiviteter for muslimer, jøder og andre religiøs-etniske minoriteter, som bygger på gensidig forståelse, dialog, samvær – og motorcykler.

Også Dansk-Marokkansk Forening har i år valgt at være en del af Jødisk Kulturfestival, hvor medlemmer klædt i traditionelle marokkanske dragter byder velkommen i biblioteket i Det Jødiske Hus med myntete og småkager som et symbol på venskab og gæstfrihed. Her kan man blive klogere på helligdagen mimouna, som marokkanske jøder holder den sidste aften efter pesach, den jødiske påske, hvor muslimske naboer kom med hvede, mælk, honning og smør, så de igen kunne lave mad med gær.

Historiske foredrag og markante debatstemmer

Endnu engang vil festivalen være fyldt med spændende foredrag og debatter i Det Jødiske Hus. Bl.a. vil publikum kunne høre forfatter Knud Romer fortælle om sin barndom i 1960’erne med en tyskfødt mor, sit møde med den tysk-jødiske forfatter Arno Lustiger og om sin kærlighed til jødisk litteratur.

Publikum vil også kunne rejse tilbage i tiden og høre den rørende fortælling om danske Eva Salomonsen, der blev deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt i 1943 og døde kort tid efter. I 2018 flyttede parret Lene Ewald Hesel og Thomas Harder ind i hendes lejlighed i København og er nu ved at skrive en bog om hendes skæbne, som man kan få en forsmag på til festivalen. Er man mere til gys og gru kan man høre den tidligere overrabbiner Bent Lexner og forfatter og journalist Bent Blüdnikow fortælle historier om mord og mysterier fra fundet af en stor mængde arkivalier gravet frem fra Det Jødiske Samfunds kælder.

Blandt de mange foredrag og debatter bør man heller ikke gå glip af at opleve den internationalt anerkendte gæsteforelæser og direktør for Ressource Development & PR på Shaare Zedec Medical Center i Jerusalem Ove (Uri) Schwarz fortælle om Israels ambitiøse COVID-19 vaccinationsprogram, der har høstet stor international anerkendelse.

Publikum vil også blive inspireret til, hvordan feminisme og bibelen kan forenes gennem nye tolkninger af teolog og feminist Ekaterina Andersen, ligesom forfatteren Max Czolleck også vil komme forbi festivalen og tale om solidaritet, integration af minoriteter og disintegration grundet antisemitisme. Endelig vil tidligere overrabbiner Bent Melchior holde foredrag om tolerance over for andres holdninger, der kan afvige fra ens egne. Jødisk Kulturfestival ser frem til at byde dem og mange andre markante debatstemmer velkommen på festivalen.

Oplev rørende forestillinger i alle genrer

I Mantziusgården i Birkerød vil man på Jødisk Kulturfestival opleve den italienske ballettrup imPerfect Dancers Company opføre balletten ”Anne Frank – Ord Fra Skyggerne”. Balletten er en inspirerende hyldest til Anne Frank, hendes liv og psykiske styrke i en af de mørkeste øjeblikke i det 20. århundrede. En anden fortælling om stærke kvinder kan opleves i salen i Det Jødiske Hus i den rørende teaterforestilling ”Krigen har ikke et kvindeligt ansigt” med Pia Rosenbaum. Forestillingen omhandler kvinder, der kæmpede i den sovjetiske hær under 2. verdenskrig og deres barske skæbner. Balletten samt teaterforestillingen opsættes i samarbejde med CPH Stage. Der vil efterfølgende være en litterær salon om teaterstykket og forfatteren Svetlana Aleksijevitsj med skuespiller Pia Rosenbaum, scenograf Thomas Kolding, DR’s udenrigskorrespondent i Rusland og Ukraine, Matilde Kimer, og med litteratur- og kulturkritiker på Berlingske, Katherine Diez, som moderator.

I festivalens program skal man heller ikke gå glip af at opleve den professionelle cirkusduo Volantes, der både har arbejdet med Cirque du Soleil og sikrede sig en finaleplads i ”Danmark har talent” i 2019. Duoen vil underholde og forbavse gennem deres kombination af klassisk cirkus og performancekunst.

Film

Det alsidige festivalprogram byder også på flere film i Cinemateket, som f.eks. Robert Kaczmareks dokumentarfilm Passport to Paraguay, der kaster lys over den glemte historie om en stor gruppe jøder, der under Anden Verdenskrig undgik deportation til de nazistiske dødslejre i Europa, da de fik udstedt pas til sydamerikanske lande med hjælp fra polske diplomater og jødiske organisationer. Derudover kan man også se Judith Albrechts film Con el Tango om et pars søgen efter deres egen selvforståelse efter at have forladt sit hjemland. Endelig kan man også komme bag om verdens største filmindustri, når kulturformidler og forfatter Dennis Jacob Rosenfeld fortæller om en gruppe jødiske immigranter, der kickstartede det Hollywood, vi kender i dag.

Lær at lave jødiske retter med aubergine

Endelig er Jødisk Kulturfestival stolte over at få besøg af en af de dygtigste kokke fra Tjekkiet, Michal Hromas, der har fokus på økologi og foretrækker at kokkerere over åben ild i det fri. På festivalen vil han i salen i Det Jødiske Hus vise, hvordan man tilbereder syv forskellige retter med aubergine. Publikum vil kunne smage på de mange retter, som er inspireret fra hans rejser fra Mellemøsten, Middelhavslande og Balkan.

Læs mere om Jødisk Kulturfestival på www.jkfestival.dk, som løbende vil blive opdateret med flere programaktiviteter.

 

Med venlig hilsen

HAVE

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Amalie Hermansen // amalie@have.dk // 21 79 33 82

Josefine Mønsted-Lassen // josefine@have.dk // 24 82 74 91

 

Om Jødisk Kulturfestival

Jødisk Kulturfestival afholdes i år for 10. gang. Festivalen sætter fokus på mange aspekter af jødisk kultur: musik, film, mad, foredrag og debat om aktuelle emner med plads til underholdning og fordybelse. Deltagelse i festivalen er gratis for alle. Dog kræves billetter til alle koncerter samt enkelte arrangementer. Se mere information på www.jkfestival.dk.

 

 

 

Årets festival-litografi
Kunstneren Adam Saks’ fine litografi er forside på årets program, og du kan allerede nu købe den til en særlig festivalpris på 2.000 kr. (normalpris 4.500 kr).
Litografien skal forudbestilles og betales enten via MobilePay 45497 eller til konto 5011-0001450339. Ved indbetaling er det vigtigt at notere navn efterfulgt af teksten “litografi KF21”.
Den kan afhentes på Sekretariatet i Det Jødiske Hus efter forudgående aftale med Louise (du kan enten sende en mail til mt@mosaiske.dk eller ringe på 3312 8868 mandag og onsdag 9-12, tirsdag 10-12 eller torsdag 13-16).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]