Nyheder fra den jødiske verden

Nyheder fra den jødiske verden

Det Jødiske Samfunds nyhedsbrev udsendes hver onsdag. Her kan du læse udvalgte nyheder fra den jødiske verden.
Nyhedsbrevet kan kontaktes på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

22. marts 2023:

Netanyahu mødes af (jødiske) demonstranter

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu må formodes at være vant til demonstrationer både i ud- og indland. Men det er noget nyt, at han mødes af jødiske og israelske demonstranter, når han kommer til udlandet.
Gruppen Defend Israeli Democracy – London har annonceret en daglang demonstration mod den israelske regerings foreslåede justitsreform, når Netanyahu fredag kommer til den britiske hovedstad for at mødes med premierminister Rishi Sunak. Det skriver Jerusalem Post.
Sidste uge var Netanyahu i Berlin, hvor han også blev mødt af kritik af Josef Schuster, formand for Zentralrat der Juden in Deutschland, der udtrykte bekymring for Israels demokratis fremtid, skriver Jüdische Allgemeine.
I Danmark har der også været mindre demonstrationer af herboende israelere og jøder ved den israelske ambassade i Hellerup.

Stor interesse for udstillingen i Randers

Der er en måned tilbage, hvis man vil opleve udstillingen om jødisk liv i Randers. Udstillingen er blevet rigtig godt modtaget, fortæller overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen, Museum Østjylland.
”Jeg synes, at der har været stor interesse for udstillingen. Den sætter også nutiden til debat med racisme og antisemitisme, og det synes folk er yderst relevant. Folk har været nysgerrige, for på den ene side ved de godt, at jøderne i byen er en del af historien, men de færreste kender til det jødiske liv i dag,” fortæller Hanne Schaumburg Sørensen.
Selvom jøderne højest har udgjort et par procent af Randers’ befolkning, er der stadig mange minder i byen og synlige tegn på byens jødiske fortid.
”Vi har stadig familier med jødiske efternavne i byen, og mange ældre randrusianere, der godt kan huske Hartogsohns Børstenbinderfabrik, der lukkede i 1983,” fortæller Hanne Schaumburg Sørensen, der også fortæller, at der er planlagt, at der skal nedlægges snublesten i Randers til efteråret.
Udstillingen i Randers lukker den 23. april. Desuden er der en byvandring med Hanne Schaumburg Sørensen tirsdag den 18. april. Kl. 16.

Tirsdag den 9. maj åbner udstillingen i Nakskov, hvor den kan ses på Nakskov Lokalhistoriske Arkiv frem til den 18. juni. Her er der arrangeret rundvisninger på den jødiske begravelsesplads torsdag den 11. maj og torsdag den 1. juni.

Husk FRA-undersøgelsen

Vi skal endnu engang opfordre til at deltage i den vigtige FRA-undersøgelse om jøders vilkår i Danmark.
Læs mere her

Læs også: