Nyheder fra den jødiske verden

Nyheder fra den jødiske verden

Det Jødiske Samfund udsender nyhedsbrevet hver tirsdag. Her kan du læse udvalgte historier fra vores verden – og den jødiske verden generelt.
Du kan kontakte nyhedsbrevet på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

Tirsdag den 19. oktober:

Ny debat om omskæring

TV2’s dokumentar Omskæring bag lukkede døre har medført, at omskæring igen har været i overskrifterne i danske medier.
Som vi skrev i sidste uges nyhedsbrev, handler programmet om farlige, illegale omskæringer, der intet har at gøre med de sikre og lovlige omskæringer, som jøder har foretaget i Danmark i 400 år.
Netop fordi udsendelsen afslører alvorlige problemer med illegale omskæringer, ærgrer Det Jødiske Samfund sig over, at TV2 ikke har undersøgt den mest oplagte vinkel: Hvordan kan det være, at forældre vælger et usikkert og illegalt omskæringstilbud, og hvad kan nedbringe antallet af illegale omskæringer?
Det Jødiske Samfund mener desuden, at dokumentaren er tendentiøs og på kant med god presseskik, når det handler om Styrelsen for Patientsikkerheds vejledning og flere andre sidevinkler i programmet og den efterfølgende dækning.  Det uddybes i den pressemeddelelse, som Det Jødiske Samfund udsendte efter udsendelsen.
Henri Goldstein, formand for Det Jødiske Samfund, mener ikke, at udsendelsen på nogen måde aktualiserer en ny debat om et omskæringsforbud i Danmark:
”Jeg håber ikke, at nogen i dybeste alvor tror, at farlige og illegale omskæringer kan undgås ved at gøre de sikre omskæringstilbud ulovlige,” udtaler han.

Passer det, når det bliver fremført, at 80 procent af danskerne ønsker et forbud mod drengeomskæring? Det kommer an på, hvordan man spørger. Det viser en meningsmåling, der er omtalt i Kristeligt Dagblad.

Fuldt hus på Kulturnatten

Ca. 750 besøgende kom forbi, da dørene blev åbnet til synagogen på Kulturnatten, fredag den 15. oktober. På forskellige poster i synagogen kunne man høre små oplæg om jødisk identitet, ritualer osv.
Det er Jødisk Informationscenter, der står for arrangementet, som kan lade sig gøre takket være hjælp fra en stor gruppe frivillige. De frivillige indledte aftenen med en fælles shabbatmiddag, inden dørene åbnede.

Jødisk Informationscenter inviterede københavnske politikere

Kulturnatten er den aften, hvor vi får flest gæster udefra. Det er Jødisk Informationscenter, som står for den åbne synagoge. Og det er blot en af en række aktiviteter, hvor man med oplysning og viden bekæmper fordomme. Jødisk Informationscenter er støttet af Københavns Kommune.
Jødisk Informationscenter og Det Jødiske Samfund havde fredag inviteret spidkandidater og medlemmer af Beskæftigelses og Integrationsudvalget i Københavns Kommune til en særlig rundvisning i synagogen inden Kulturnatten. På billedet ses foruden projektleder Emma Feil  Sophie Hæstorp Andersen og Lea Friedberg (begge S).

“Det Jødiske Samfund skal vide, at det har venner”

Den nye venskabsforening for Det Jødiske Samfund har konstitueret sig med den tidligere københavnske borgmester Mogens Lønborg som formand. I et interview med Jødisk Orientering fortæller Mogens Lønborg om sine visioner for foreningen, hvis arbejde stadig kun er i støbeskeen:
“Jeg ser et behov for, at flere danskere, der ikke er jøder, slår ring om Det Jødiske Samfund. Jeg vil i hvert fald gerne understrege, at vi ikke skal til at skabe venner. For jeg tror, at Det Jødiske Samfund har mange venner. Men vi skal styrke båndene, og vi skal tale om det utvetydigt positive og meget markante aftryk, som jøder har sat i Danmark gennem 400 år,” siger han.
Læs hele interviewet med Mogens Lønborg her. 

Carolineskolen på præstigefuld liste

“Disse fri- og privatskoler sender eleverne ud i verden med de højeste snit”.
Sådan lød overskriften på en artikel i B.T. i sidste uge. Artiklen er desværre bag betalingsmur, men det kommer næppe som en overraskelse, at Carolineskolen ligger i top 3 på listen over fri- og privatskoler i hovedstadsområdet, hvor eleverne
præsterede de højeste karaktergennemsnit. Men det er nu ikke kun på grund af karaktererne, at Carolineskolen bliver kaldt “verdens bedste skole”.
Husk at der snart er informationsmøde om 0. klasse på Carolineskolen. Se link længere nede i nyhedsbrevet.
Hvis du er lærer og drømmer om at undervise på Carolineskolen, så er der også en åbning. Se ligeledes længere ned i nyhedsbrevet.

Dansk-israeler fixer ikonisk klokketårn

Igennem næsten 120 år har Jaffas klokketårn været et symbol på den israelske by Jaffa. Efter at der i flere uger var problemer med det store ur, går det igen – takket være dansk-israelske Susanna Kaufmann. Flere andre eksperter havde forgæves forsøgt at reparere uret, men det var Susanna Kaufmann, der var i stand til at identificere problemet og bestille de rigtige reservedele, skriver Jerusalem Post.
Susanna Kaufmann kom til Israel fra København i 1990’erne og har tidligere fået tilbudt et job som urmager for det britiske kongehus. Hun takkede dog nej, da hun hellere ville blive med familien i Israel.
Læs mere om Susanna – og klokketårnet i Jerusalem Post.

Kultur

19. oktober 2021

Hør om det jødiske Spanien

Fra næste uge kan du blive klogere på jødernes kultur i Spanien, der kan spores tilbage til romernes tid. Folkeuniversitet i København gennemfører et online-kursus med  cand.scient.soc. Miguel Campos. Kurset starter onsdag den 27. oktober.
Kurset vil bl.a. have fokus på de sefardiske jøders arkitektur, gastronomi, litteratur, filosofi (herunder kabbalah), videnskab, sprog og musik. Kurset vil også fokusere på jødernes sameksistens med deres kristne og muslimske samtidige i Sefarad såvel som den sefardiske diaspora efter 1492.
Læs mere på Folkeuniversitets hjemmeside