Nyheder fra den jødiske verden

Nyheder fra den jødiske verden

Det Jødiske Samfund udsender nyhedsbrevet hver tirsdag. Her kan du læse udvalgte historier fra vores verden – og den jødiske verden generelt.
Du kan kontakte nyhedsbrevet på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

8. juni 2021

Forrygende og fornøjelig kulturfestival

Den 10. Jødiske Kulturfestival sluttede søndag den 6. juni med et brag, hvor Krystalgade 12 summede af musik, glade familier, foredrag og ikke mindst akrobatik fra Cirkus Volantes (billedet).
På trods af corona-restriktioner og at mange gæster ikke havde været til kulturarrangementer i mere end et år, blev festivalen velbesøgt. Enkelte arrangementer blev afholdt online, og der var kun en enkelt større aflysning, der i øvrigt ikke havde noget noget med corona at gøre: Koncerten med Louisa Lyne søndag blev aflyst, da hun samme dag fødte et barn!
Det står nu helt fast, at den 11. kulturfestival bliver afholdt den 5. til den 12. juni 2022.
“Vi er så glade og taknemmelige for, at så meget kunne lykkes sådan et mærkeligt år. Vejret var i den grad med os, vores optrædende gav os så mange gode oplevelser – om det var koncerter, teater, ballet, dans, film, guidede ture, cirkus eller foredrag – og publikum nød at at være midt i den levende kultur igen,” lyder det fra festivalleder Jakob Zylber.

Se eller gense højdepunkter fra festivalen

Flere af kulturfestivalens arrangementer blev streamet live på Facebook – og der er mulighed for at se eller gense dem her. Hvis du ikke har adgang til Facebook, kan de ses på Det Jødiske Samfunds YouTube-kanal senere på ugen. Du vil kunne finde links i nyhedsbrevet tirsdag den 15. juni.

Se Bent Melchior om tolerance 
Bent Melchior tager os med i overvejelserne omkring ”de andre” – og om den tolerance, der også kræves over for dem, der ligner os.

Se foredrag med Ekatarina Andersen 
Hvad kan man som feminist lære af en samling fortællinger som den om Eva, der vellystigt bider i et æble og hermed dømmer hele menneskeheden til evig lidelse? Teolog og feministisk debattør Ekaterina Andersen taler om 10 bibelske fortællinger, enhver feminist bør kende.

Se Knud Romer om det tyske og det jødiske 
Forfatteren og debattøren Knud Romer fortæller om sin kærlighed til jødisk litteratur og Wien, hvor den massive jødiske indflydelse førte til et højdepunkt i kulturlivet lige fra Mahler til Hugo von Hofmannsthal.

Se Oplæsning ved Julya Rabinowich
Den østrigske forfatter Julya Rabinowich læser op fra sin roman Splithead – der fortæller om splittelsen mellem at være født i Sovjetunionen og opvokset i Østrig.

Se Ambassadør Rob Zaagmaan 
I et foredrag af den nederlandske ambassadør Rob Zaagmaan kan du høre om den dokumentariske roman Endestation Auschwitz, der netop er blevet udgivet i en særudgave på en række europæiske sprog.

Forfatter Katrine Engberg om sine jødiske rødder


“Jeg var så dum at tro, at det ikke interesserede mig. Og det, tror jeg desværre, er ret klassisk, at man har en ungdommelig arrogance over for sin herkomst. Så min interesse for hans historik og den jødiske historie, som også er min familiehistorie, er først blevet vakt efter hans død.”

Den prisbelønnede og bestsælgende krimi-forfatter Katrine Engberg fortæller i et stort interview i Jødisk Orientering om sit forhold til sine jødiske rødder.

Læs interviewet – og se video med ekstramateriale i forhold til interviewet i Jødisk Orientering-

Jøder i kunsten på Den Hirschsprungske Samling

Den Hirschsprungske Samlings og Jødisk Informationscenters fortælling om jødiske borgerfamilier i 1800-tallets København er udsolgt den 9. juni, men arrangementet bliver gentaget den 23. juni.
Denne aften kan du møde museumsinspektør og ph.d. Rasmus Kjærboe, der vil fortælle den spændende historie om Hirschsprung-familien og oprettelsen af Den Hirschsprungske Samling. Efterfølgende vil postdoc ved Université de Strasbourg Søren Blak Hjortshøj dele ud af sin viden om 1800-tallets jødiske borgerskab og fortælle om udfordringerne i at blive inkluderet i datidens københavnske borgerskab som jøde.
Arrangementet foregår i Den Hirschsprungske Samling omgivet af hovedværker fra 1800-tallets danske kunsthistorie. Imellem foredragene byder vi på et glas koshervin på plænen foran museet.
Det er den 23. juni i kl. 19-21, Stockholmsgade 20, 2100 København.
Billetter kan købes her

NYHEDER

8. juni

Den sidste befrier fra Auschwitz er død

Den 98-årige veteran fra Den Røde Hær, David Dushman, der var den sidste overlevende soldat fra befrielsen af Auschwitz, døde i søndags. Det oplyser Det Jødiske Kulturfællesskab i München, hvor Dushman boede i sine sidste år.
David Dushman fortalte, at de stort set intet vidste om udryddelselseslejren, inden han han den 27. januar 1945 pløjede ind over det elektriske hegn i sin T34-kampvogn.
David Dushman, der selv var af jødisk afstemning, blev efter krigen top-atlet på det sovjetiske fægte-landshold.
Læs mere om David Dushman på The Guardian 

Lettelse over valgresultat i Tyskland

Det Jødiske Centralråd i Tyskland udtrykker lettelse over weekendens delstatsvalg i Saxen-Anhalt. Delstaten er af de områder i det tidligere Østtyskland, hvor det højreradikale Alternative für Deutschland (AfD) står stærkest. Men valget blev en sejr for Angela Merkels parti, CDU.
“Umiddelbart sender valgresultatet et lysglimt af håb. Det er en stor sejr for demokratiet. Delstatsregeringen kan blive dannet uden deltagelse af AfD,” siger præsidenten for Det Jødiske Centralråd i Tyskland, Josef Schuster, der dog minder om, at AfD stadig fik hver fjerde stemme i Saxen-Anhalt.
Delstatsvalget er blevet set som en forsmag på forbundsdagsvalget, der finder sted til september.
Josef Schuster har tidligere advaret mod AfD (på tysk) 
Schusters kommentar (på engelsk)