Nyheder fra den jødiske verden

Nyheder fra den jødiske verden

Det Jødiske Samfunds nyhedsbrev udsendes hver onsdag. Her kan du læse udvalgte nyheder fra den jødiske verden.
Nyhedsbrevet kan kontaktes på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

15. september:

Tyskland: Voldsom debat om identitet og konverteringer

En af Tysklands største og mest kendte synagoger, synagogen i Oranienburger Strasse i Berlin, tog for få uger siden afsked med sin kantor, Avitall Gerstetter, efter at hun i et debatindlæg havde problematiseret antallet af konverteringer i de tyske menigheder.  I nogle tyske menigheder er andelen af konvertitter omkring 80 procent, og ifølge Avitall Gerstetter fører det til en mere ”abstrakt og rationel” tilgang til jødedommen.
”Alle jødiske traditioner er vokset gennem flere generationer, men det bliver svært, særligt hvis både rabbineren og kantoren har konverteret sent i livet,” skrev hun i indlægget i Welt (på tysk og bag betalungsmur).
Kort efter skrev synagogen et opslag på Facebook, hvor man understregede, at alle var lige velkomne i synagogen, hvad enten man var født som jøde eller ej. Få minutter senere skrev synagogen i et andet opslag, at Avitall Gerstetter var fritaget fra tjeneste.
Hun har ikke kommenteret opsigelsen ud over, at hendes advokat har meddelt, at hun vil søge erstatning for uberettiget afskedigelse.
I et efterfølgende debatindlæg i Welt støttede rabbiner Walter Rothschild Gerstetter, og skrev, at det ”kun var i Tyskland, at konvertitter fortalte (fødte)jøder, hvad de skulle gøre.”
Jerusalem Post citerer rabbineren fra Oranienburger Strasse, Gesa Ederberg, der selv er konverteret i 1995, for, at hun erkender, at det store antal konverteringer rejser problemer. Men hun siger også, at mange medlemmer af menigheden følte sig fremmedgjorte af Avitall Gerstetters artikel, og at hun havde svært ved at se Gerstetter lede bønnen i synagogen, hvis hun var negativt indstillet over for de fleste konverteringer.

Flot genåbning – men et kritisabelt valg

Dansk Jødisk Museum åbner for offentligheden i dag, onsdag. I en anmeldelse i Berlingske Tidende roser Bent Blüdnikow museet, og han siger, at der er al mulig grund til at besøge museet, og han kalder udstillingen for både overbevisende og bevægende. Men på et punkt mener han, at museet begår en alvorlig fejl. Det handler om, at ofrene for oktober 1943 og andre jødeforfølgelser bliver anonymiseret.
“På et væsentligt område mener jeg, at museet begår en alvorlig fejl. Efter Holocaust ligger det alle nationer på sinde at identificere nazismens ofre. Det er en afgørende opgave at genskabe de liv, nazisterne udslettede. Men ikke i Danmark og ikke på dette museum, hvor alle jøder er gjort anonyme, “ skriver Bent Blüdnikow. 
Museet er som nævnt åbent for offentligheden i dag, og de har også relanceret deres hjemmeside.

Bekymring for den nye Rigsdag

Valgresultatet i Sverige giver anledning til panderynker i det jødiske Sverige. Judiska Ungdomsförbundet i Sverige noterer på Twitter, at Sveriges næststørste parti, Sverigesdemokraterne, har 200 kandidater med forbindelser til eller en fortid i nynazistiske kredse.
Også det lille delvist islamistiske parti Nuans, der har fået stort tilslutning i forstæder med mange indvandrere, har givet anledning til bekymring. Partiet er under valgkampen blevet beskyldt for at sprede had mod jøder og shiamuslimer.
Partiet Nuans fik omkring en procent af stemmerne, mens Sverigesdemokraterne fik 20,6. Det ventes nu, at Moderaternes Ulf Kristersson kommer til at danne regering med Sverigesdemokraterne som støtteparti.