Nyheder fra den jødiske verden

Nyheder fra den jødiske verden

Det Jødiske Samfund udsender nyhedsbrevet hver tirsdag. Her kan du læse udvalgte historier fra vores verden – og den jødiske verden generelt.
Du kan kontakte nyhedsbrevet på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

29. juni – nyhedsbrevet holder sommerferien til den 3. august

Jødisk Sommerlejr er i gang

I strålende solskin med forventningerne helt oppe i den danske midsommerhimmel er Det Jødiske Samfunds to sommerlejre skudt i gang til to uger med fællesskab, aktiviteter og fokus på jødisk identitet. Den store sommerlejr for unge fra 4. til 7. klasse blev indledt i går (billedet). Her deltager mere end 70 unge i den helt udsolgte sommerlejr. Den lille sommerlejr for børn i alderen 1.-3. klasse med cirka halvt så mange deltagere blev indledt tirsdag. Siden sommerlejrene blev gentoptaget for et par år siden er de – takket være en uvurderlig indsats fra de frivillige – bare vokset for hvert år.

Jødisk Museum i Berlin åbner afdeling for børn

Det Jødiske Museum i Berlin åbner i dag, tirsdag, for deres nye store afdeling for børn. Børnemuseet ANOHA ligger umiddelbart over for Daniel Libeskinds ikoniske bygning, ved siden af W. Michael Blumenthal Akademie, museets bibliotek. Udstillingen tager udgangspunkt i bibelens fortælling om Noahs ark, og børnene bliver inviteret med til at føre de forskellige dyr ind i arken og passe på dem.
Hvis du kommer forbi Berlin med børn i sommerferien, så husk at booke en tid i forvejen.
Find link og flere informationer her. 

Hjælp jøderne i Uganda

Situationen for den lille jødiske menighed i Uganda er så svær på grund af Covid-19, at der er grund til at frygte for menighedens fremtid.
Det fortæller Linda Hertzberg, der utrætteligt arbejder for at hjælpe den lille jødiske menighed i Uganda. Hun fortæller, at hun har modtaget en mail fra en god ven, der fortæller, at landet er i fuldstændig lockdown, og at mange derfor sulter.
“Alle er indendørs. Ingen arbejder, der er ingen transport og ingen mad. Det er ikke kun Covid-19, der bliver vores dødsårsag, men sulten og hungersnøden,” skriver skoleleder Seth Jonadav, Semei Kakungulu High School, Mbale.
“Jeg er så bange for vores fremtid, og hvis vi overlever, er dette noget, vi i mange generationer kommer til at tale om og huske. Vi er fortvivlede og angste,” skriver Seth Jonadav.
Linda Hertzberg opfordrer alle, der har mulighed for at hjælpe.
Små bidrag såvel som store kan sendes på MobilePay 6060 5061. Alle bidrag går direkte til mad. Ingen administration.

Rumænien tager – måske – opgør med fortiden

I dag er det 80 år siden, at den største pogrom i Rumænien under Anden Verdenskrig blev indledt. Pogromen i Rumæniens næststørste by Ia?i begyndte den 29. juni 1941 under ledelse af den fascistiske general Ion Antonescu. I en reportage i France24 fortæller en af de overlevende fra massakren, Leonard Zaicescu, om sine oplevelser. Men han fortæller også, at der i mange år blev lagt låg på begivenhederne, da det kommunistiske regime kun ville skildre rumænerne som ofre for fascismen og nazismen. I dag forsøger den rumænske regering at tage et opgør med fortiden, men ifølge regeringens særlige repræsentant for bekæmpelse af antisemitisme, Alexandru Muraru, ser mange rumænere stadig general Antonescu som en helt – og der stadig gader og monumenter i Rumænien, der ærer hans navn.
Læs reportagen fra France24 (Fransk) 
Reportage fra Forward om fascistiske monumenter i Rumænien (Engelsk) 

Hvad skal du læse i sommerferien?

Vi er på vej på sommerferie og forhåbentlig bliver det også tid til fordybelse og afslapning. Mangler du en god bog at tage med til lange dage i hængekøjen eller strandkanten. Her er seks bøger, der alle har jødiske temaer, og er udkommet inden for det seneste halve års tid.

  • Stefan Hertmans: Konvertitten

En fascinerende historie om den unge, kristne adelskvinde, Vigdis Adelaïs – senere Hamoutal, der forlod alt for sin kærlighed til en rabbinersøn og konvertede til jødedom. Netop oversat fra hollandsk.

  • Marga Minco: Bitre Urter

Marga Mincos lille roman skildrer gennem en piges øjne kort og rammende en jødisk families skæbne under naziregimet i Holland. Bitre urter, der i dag anses som et klassisk hovedværk i hollandsk litteratur, er netop oversat til dansk.

  • Jeanne Goldschmidt: Faster Hildas Testamente

Faster Hildas testamente er Jeanne Goldschmidts litterære debut, og er en vedkommende og medrivende skildring af det 20. århundredes kulturelle, sociale og politiske bevægelser set gennem en jødisk mands perspektiv

  • Jens Cornelius: Victor Bendix

Victor Bendix var  et af dansk musiklivs største navne som både komponist, pianist og dirigent. Bendix’ liv blev betragtet som skandaløst – på et tidspunkt forsøgte en elskerinde at myrde ham. Alt det kan man læse om i en ny biografi

  • Will Eisner: En kontrakt med gud

I En kontrakt med Gud samler en af den amerikanske tegneseries mest legendariske udøvere, Will Eisner, minder fra 1930’ernes byliv under ét tag. En af verdens mest filosofiske tegneserier er netop  blevet genudgivet.

  • Martin Schwarz Lausten: Biskoppen og jødeforfølgelserne.

Hans Fuglsang-Damgaard regnes for en af de mest markante danske teologer og biskopper i det 20. århundrede. I Martin Schwarz Laustens biografi afsløres det – med hjælp fra kilder i Det Jødiske Samfund – at han i januar 1945 begravede mindst to jøder i dybeste hemmelighed. Kun ved et tilfælde blev et nazistisk attentatforsøg afværget


22 juni 2021

Venskabsforening for Det Jødiske Samfund

En gruppe medlemmer af Det jødiske Samfund har taget initiativ til at stifte en venskabsforening, hvis formål det er at knytte tætte bånd mellem Det Jødiske Samfund og vores venner. Et af formålene med foreningen er at styrke og bevare de nære forbindelser til det danske samfund og samle penge ind til konkrete formål, der kan gavne Det Jødiske Samfund.
Initiativgruppen har kontaktet en række borgere og ca.170 har meldt sig. Foreningen er upolitisk.
Foreningen holder stiftende generalforsamling den 23. august kl. 19.00.
Alle er velkomne til at møde op i Det Jødiske Hus og deltage i stiftelsen.
Der kommer mere information efter sommerferien.
Med venlig hilsen
Nili Baruch, Simon og Dina Bergmann, Bent Blüdnikow, Henri Goldstein, Ira Hartogsohn, Bent Lexner og Jan Lexner og Ditte og Allan Cohn Shapiro   
Interesserede kan henvende sig til Jan Lexner. 

 

Martin Krasnik 50 år

En af Danmarks mest markante jødiske stemmer, Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik fylder 50 år i dag.
Martins fødselsdag bliver markeret i de fleste aviser – men vi vil her nøjes med at citere fra Berlingske Tidendes chefredaktør, Tom Jensen:
“Under selv de værste storme fremstår han stoisk og ikke bange for at investere sig selv og sin jødiske baggrund i debatterne. Svagere kvinder og mænd ville vige for den slags. Martin Krasnik viger ikke for noget. Dertil har han som redaktør og journalist alt for mange gaver at ødsle af. Krasnik er i enhver betydning af ordet simpelthen en begavet mand. Og samtidig, det skal vi ikke glemme, en virkelig flink fyr.”
Også fra Krystalgade skal der lyde et stort tillykke og “biz hundert un tsvantsig” til Martin Krasnik.

29-årig dømt for hærværk

Hærværket ved den jødiske begravelsesplads i Aalborg har nu udløst en straf på et års ubetinget fængsel til en 29-årig mand. Det oplyser Nordjyllands Politi til Ritzau.
Det var i forbindelse med pesach i april, at der blev malet rød farve, som skulle forestille blod, på murværket ind til kirkegården. Desuden blev dukker indsmurt i rød farve efterladt både inden for og uden for begravelsespladsen. På stedet var der løbesedler fra den højreekstremistiske bevægelse Nordfront.
I dommen afsagt af Retten i Aalborg indgår dog også en betydelig reststraf fra en tidligere sag, der omfattede trusler, ærekrænkelse og våben.

Palæstinas Plads?

Skal København have en Palæstinas Plads? Og skal den eventuelt ligge på halvdelen af den nuværende Israels Plads?
Det skal Københavns Kommunes borgerrepræsentation tage stilling på torsdag på baggrund af et forslag fra Sikandar Siddique fra partiet Fri Grønne. 
Det er ikke første gang, at der kommer et lignende forslag fra Venstrefløjen på Københavns Rådhus, og det bliver kraftigt modsagt af Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti, der hæfter sig ved, at navngivningen i sin tid havde relation til redningen af de danske jøder i 1943.
“Forslaget om navneændring, er med til at slå politisk plat på en tragisk konflikt i Mellemøsten. Forslaget kan i værste fald være med til at hælde benzin på bålet i forholdet mellem jøder og arabere i København. Er det mon meningen, at araberne skal “hævne” sig i København, for hvad de er utilfredse med i Israel ?” skriver Rudaizky i et indlæg i Jyllands-Posten.  

Ny minister vil arbejde for ligestilling

Israels nye minister for diaspora-anliggender, Nachman Shai fra Arbejderpartiet, vil arbejde for fuld ligestilling mellem alle grene af jødedomen. I forbindelse med sin indsættelse sagde han, at han så ligestilling mellem de forskellige retninger inden for jødedommen som en del af en bredere kamp for ligestilling i Israel.
“Det er vores budskab: Større lighed mellem mænd og kvinder. Større lighed mellem center og udkanten af landet. Større lighed mellem jøder og arabere. Og i dette tilfælde: Større lighed for jøder overalt og for de forskellige retninger og menigheder, “sagde Nachman Shai
Læs mere i Haaretz. 

Kultur

22. juni

Åben synagoge med Henrik Goldschmidt

Jødisk Informationscenter holder igen åben synagoge. Der bliver musik til at understrege den fantastiske stemning, når der igen er åbent hus i synagogen, søndag den 11. juli
Jødisk Informationscenter har inviteret musiker Henrik Goldschmidt, som vil spille en koncert på sin obo og undervejs fortælle om sit spændende arbejde for at skabe fred gennem musik, bl.a. mellem jøder og muslimer i Mellemøsten. Henrik står bag Goldschmidts Musikakademi og Middle East Peace Ensemble, hvor mennesker med forskellige kulturelle baggrunde kan møde hinanden gennem musikken.

Besøget er gratis og kræver ingen tilmelding.

8. juni 2021

Forrygende og fornøjelig kulturfestival

Den 10. Jødiske Kulturfestival sluttede søndag den 6. juni med et brag, hvor Krystalgade 12 summede af musik, glade familier, foredrag og ikke mindst akrobatik fra Cirkus Volantes (billedet).
På trods af corona-restriktioner og at mange gæster ikke havde været til kulturarrangementer i mere end et år, blev festivalen velbesøgt. Enkelte arrangementer blev afholdt online, og der var kun en enkelt større aflysning, der i øvrigt ikke havde noget noget med corona at gøre: Koncerten med Louisa Lyne søndag blev aflyst, da hun samme dag fødte et barn!
Det står nu helt fast, at den 11. kulturfestival bliver afholdt den 5. til den 12. juni 2022.
“Vi er så glade og taknemmelige for, at så meget kunne lykkes sådan et mærkeligt år. Vejret var i den grad med os, vores optrædende gav os så mange gode oplevelser – om det var koncerter, teater, ballet, dans, film, guidede ture, cirkus eller foredrag – og publikum nød at at være midt i den levende kultur igen,” lyder det fra festivalleder Jakob Zylber.

Se eller gense højdepunkter fra festivalen

Flere af kulturfestivalens arrangementer blev streamet live på Facebook – og der er mulighed for at se eller gense dem her. Hvis du ikke har adgang til Facebook, kan de ses på Det Jødiske Samfunds YouTube-kanal senere på ugen. Du vil kunne finde links i nyhedsbrevet tirsdag den 15. juni.

Se Bent Melchior om tolerance 
Bent Melchior tager os med i overvejelserne omkring ”de andre” – og om den tolerance, der også kræves over for dem, der ligner os.

Se foredrag med Ekatarina Andersen 
Hvad kan man som feminist lære af en samling fortællinger som den om Eva, der vellystigt bider i et æble og hermed dømmer hele menneskeheden til evig lidelse? Teolog og feministisk debattør Ekaterina Andersen taler om 10 bibelske fortællinger, enhver feminist bør kende.

Se Knud Romer om det tyske og det jødiske 
Forfatteren og debattøren Knud Romer fortæller om sin kærlighed til jødisk litteratur og Wien, hvor den massive jødiske indflydelse førte til et højdepunkt i kulturlivet lige fra Mahler til Hugo von Hofmannsthal.

Se Oplæsning ved Julya Rabinowich
Den østrigske forfatter Julya Rabinowich læser op fra sin roman Splithead – der fortæller om splittelsen mellem at være født i Sovjetunionen og opvokset i Østrig.

Se Ambassadør Rob Zaagmaan 
I et foredrag af den nederlandske ambassadør Rob Zaagmaan kan du høre om den dokumentariske roman Endestation Auschwitz, der netop er blevet udgivet i en særudgave på en række europæiske sprog.

Forfatter Katrine Engberg om sine jødiske rødder


“Jeg var så dum at tro, at det ikke interesserede mig. Og det, tror jeg desværre, er ret klassisk, at man har en ungdommelig arrogance over for sin herkomst. Så min interesse for hans historik og den jødiske historie, som også er min familiehistorie, er først blevet vakt efter hans død.”

Den prisbelønnede og bestsælgende krimi-forfatter Katrine Engberg fortæller i et stort interview i Jødisk Orientering om sit forhold til sine jødiske rødder.

Læs interviewet – og se video med ekstramateriale i forhold til interviewet i Jødisk Orientering-

Jøder i kunsten på Den Hirschsprungske Samling

Den Hirschsprungske Samlings og Jødisk Informationscenters fortælling om jødiske borgerfamilier i 1800-tallets København er udsolgt den 9. juni, men arrangementet bliver gentaget den 23. juni.
Denne aften kan du møde museumsinspektør og ph.d. Rasmus Kjærboe, der vil fortælle den spændende historie om Hirschsprung-familien og oprettelsen af Den Hirschsprungske Samling. Efterfølgende vil postdoc ved Université de Strasbourg Søren Blak Hjortshøj dele ud af sin viden om 1800-tallets jødiske borgerskab og fortælle om udfordringerne i at blive inkluderet i datidens københavnske borgerskab som jøde.
Arrangementet foregår i Den Hirschsprungske Samling omgivet af hovedværker fra 1800-tallets danske kunsthistorie. Imellem foredragene byder vi på et glas koshervin på plænen foran museet.
Det er den 23. juni i kl. 19-21, Stockholmsgade 20, 2100 København.
Billetter kan købes her

NYHEDER

8. juni

Den sidste befrier fra Auschwitz er død

Den 98-årige veteran fra Den Røde Hær, David Dushman, der var den sidste overlevende soldat fra befrielsen af Auschwitz, døde i søndags. Det oplyser Det Jødiske Kulturfællesskab i München, hvor Dushman boede i sine sidste år.
David Dushman fortalte, at de stort set intet vidste om udryddelselseslejren, inden han han den 27. januar 1945 pløjede ind over det elektriske hegn i sin T34-kampvogn.
David Dushman, der selv var af jødisk afstemning, blev efter krigen top-atlet på det sovjetiske fægte-landshold.
Læs mere om David Dushman på The Guardian 

Lettelse over valgresultat i Tyskland

Det Jødiske Centralråd i Tyskland udtrykker lettelse over weekendens delstatsvalg i Saxen-Anhalt. Delstaten er af de områder i det tidligere Østtyskland, hvor det højreradikale Alternative für Deutschland (AfD) står stærkest. Men valget blev en sejr for Angela Merkels parti, CDU.
“Umiddelbart sender valgresultatet et lysglimt af håb. Det er en stor sejr for demokratiet. Delstatsregeringen kan blive dannet uden deltagelse af AfD,” siger præsidenten for Det Jødiske Centralråd i Tyskland, Josef Schuster, der dog minder om, at AfD stadig fik hver fjerde stemme i Saxen-Anhalt.
Delstatsvalget er blevet set som en forsmag på forbundsdagsvalget, der finder sted til september.
Josef Schuster har tidligere advaret mod AfD (på tysk) 
Schusters kommentar (på engelsk)