Nyheder fra den jødiske verden

Nyheder fra den jødiske verden

Det Jødiske Samfund udsender nyhedsbrevet hver tirsdag. Her kan du læse udvalgte historier fra vores verden – og den jødiske verden generelt.
Du kan kontakte nyhedsbrevet på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

Tirsdag den 14. september:

Verden gør klar til jom kippur

Onsdag aften indledes årets vigtigste helligdag, Jom Kippur. For jødiske menigheder over hele verden er det den dag, hvor der er absolut flest besøgende i synagogen. I Danmark kan jom kippur-gudstjenesten gennemføres uden restriktioner – selvom alle stadig opfordres til at bruge sund fornuft, og holde sig væk, hvis man har de mindste symptomer.
Det er langt fra alle steder i verden, at Jom Kippur kan afholdes under frie former. I Australien er der særligt fokus på de jødiske samfund, efter at en lille gruppe ultraortodokse jøder i Melbourne trodsede udgangsforbuddet og holdt gudstjeneste på rosh hashanah. Gruppens handlinger er blevet stærkt fordømt af øvrige jødiske grupper.
I Israel vil det være muligt at deltage i gudstjenesterne med det grønne pas, der svarer til vores coronapas. Den israelske regering har sat ekstra testcentre op for at imødekommende en større efterspørgsel.
Men der er også andre forhindringer før jom kippur. I den sydisraelske by Sderot har man været nødt til at aflyse et stort jom kippur-arrangement, da byen igen er blevet mål fra raketter fra Gaza-striben.
Læs mere om Jom Kippur – den store forsoningsfest på Jødisk Informationscenters hjemmeside

Bragende succes for jødisk netværk for de mindste

”Der gik lige under en uge, så lå der over 70 ansøgninger til vores gruppe”, fortæller administrator Esther Kvetny Jarløv, der administrerer Forældregruppen – en gruppe for jødiske forældre på Facebook. Her bliver der bl.a. diskuteret de jødiske helligdage, om at understøtte børnenes jødiske identitet i et blandet ægteskab og om eksempelvis at tale med sine børn om Israel/Palæstina-konflikten. Gruppen rummer jødiske forældre og forældre, der har været gift med en jøde og ønsker at understøtte sine børns jødiske baggrund. Også forældre, der havde en jødisk bedsteforælder og nu finder tilbage til rødderne, og israelske tilflyttere er velkomne. Gruppen har i dag lige knap 300 medlemmer. Medlemmerne er alt fra ikke-religiøse til ortodokse. Arrangørerne er snart klar med nyt program.
Læs mere om forældregruppen på Mosaiske.dk

VR-film om Oktober 43 vinder pris i Venedig

Den danske virtual reality-film Nattens ende har vundet prisen for Bedste Narrativ ved dette års filmfestival i Venedig. Det er instruktøren David Adler, der har instrueret filmen. Det skriver produktionshuset Makropol i en pressemeddelelse.
I filmen sidder publikum ansigt til ansigt med karakteren Josef, som fører dem gennem sine smertefulde minder om den nat i 1943, hvor han flygtede til Sverige. Filmen er lavet i virtual reality (VR), hvor seeren ved hjælp af særlige briller får en tredimensionel oplevelse.
Nattens Ende er et projekt, der står mit hjerte nær, og det er en ære at modtage den anerkendelse for en hård og eksperimenterende rejse«, siger Adler i pressemeddelelsen.
“Målet har været, at vores sanselige rejse gennem Josefs erindringer skal give publikum en fornemmelse af at have mødt ham; at have båret vidne til hans overlevelseshistorie. Det er nu en befrielse at kunne dele det med et publikum”.
Det er skuespilleren Jens Jørn Spottag, der ses i rollen som Josef. Der er forventet dansk premiere i løbet af efteråret.

Velkommen til Israels nye ambassadør

David Akov er Israels nye ambassadør i Danmark, og han vil være til stede ved gudstjenesten på lørdag den 4. september, hvor han vil hilse på menigheden og være med at til markere indgangen til de store efterårshelligdage.
De næste fire år skal Akov være Israels repræsentant i Danmark. David, eller Davidi som han gerne vil kaldes af sine venner, har før været udstationeret i USA, ad flere omgange, og var senest i Mumbai i Indien.


Nye snublesten i København og Gentofte

Mandag blev der nedlagt nye snublesten flere steder i København, bl.a. her foran synagogen i Krystalgade, der under krigen også var adressen for det jødiske plejehjem. Her blev der nedlagt snublesten for Martin Isidor Cohen og Rosette Meyer, der var beboere på plejehjemmet og i oktober 1943 blev deporteret til Theresienstadt, hvor de omkom. Efterkommere af de to ofre var til stede.
Snublestenene er et decentralt mindesmærke over ofrene for nazismen skabt af den tyske kunstner Gunter Demnig. Mindesmærket består i øjeblikket af ca. 80.000 snublesten fordelt over hele Europa. Foreløbig er der lagt cirka 50 snublesten i Danmark.
I morgen, onsdag den 1. september, er der yderligere nedlæggelser i Gentofte Kommune:
Kl. 12.00 Kaj James Cordosa Nagler, Gentoftegade 4, 2820 Gentofte
Kl. 12.45 Alexander Cordosa & Regitze Cordosa, Sundvej 6, 2900 Hellerup
Kl. 13.30 Alfred Heymann, Lille Strandvej 18B, 2900 Hellerup
Kl. 14.15 Rose Wulff, Ahlmanns Allé 2, 2900 Hellerup
Kl. 15.00 Emil Valdemar Abrahamson, Strandvejen 191, 2900 Hellerup
Læs mere om ofrene og om Snublestensgruppens arbejde på www.snublesten.org 


Vigtige fund fra synagogen i Vilnius

Før Anden Verdenskrig var omkring 40 procent af befolkningen i Litauens hovedstad, Vilnius, jøder, og den store synagoge i byen var en af de vigtigste synagoger i Nordeuropa.
Synagogen blev raseret af nazisterne under krigen, men det var det sovjetiske styre, der i 1950’erne endelig fjernede synagogen for at gøre plads til nyt byggeri.
De seneste seks år har et hold af litauiske og israelske arkæologer foretaget udgravninger i ruinerne, og man har nu fundet frem til centrale dele af synagogen, bl.a. en mosaik og bimaen – den forhøjning, hvor toralæsningen foregik. På billedet ovenfor ses en yad – en sølv pegefinger – der er fundet, hvor toraskabet har stået.
Læs mere om udgravningerne her – og se videoen ovenfor.

Tirsdag den 17. august:

Sidste coronarestriktioner er væk

Myndighederne ophævede i sidste uge de sidste restriktioner for gudstjenester i alle trossamfund. Et af de sidste krav, der blev fjernet, er kravet om én meters afstand mellem personer og to meter, når der synges. Der er stadig begrænsninger i forhold til forsamlingsforbuddet ved forsamlinger på over 500 personer, men de ventes ophævet 1. september – lidt over en uge, før de store jødiske efterårshelligdage bliver indledt.
Der er dog stadig anbefalinger om at bruge sin sunde fornuft – dvs. bliver hjemme, hvis man er syg eller har symptomer, samt at god hygiejne og udluftning respekteres. Se øvrige retningslinjer her.
I Israel, hvor man desværre har set Delta-varianten brede sig, kan der muligvis komme flere restriktioner i forbindelse med helligdagene. I Israel er man begyndt at tilbyde en tredje corona-vaccination, og World Organization of Orthodox Communities and Synagogues sagde tirsdag, at synagogerne i Israel kun bør være åbne for personer, der har fået tre vaccinationer, er nytestede eller har haft corona. Andre bør deltage i højhelligdagene under åben himmel, skriver Jerusalem Post.

Afghanistans sidste jøde har – måske – forladt landet

Som resten af verden har jødiske menigheder fulgt begivenhederne i Afghanistan med forfærdelse. Flere steder har jødiske grupper opfordret myndighederne til at hjælpe flygtningene fra Afghanistan.
Den jødiske tilstedeværelse i Afghanistan har i flere år bogstaveligt forstand været den mindst tænkelige. Zabulon Simantov har i årevis været kendt som den eneste jøde i Afghanistan, der ellers har en rig jødisk historie, der går mindst 1500 år tilbage – formentlig længere.
Simantov, der har vedligeholdt og passet den sidste synagoge i Kabul, fortalte i april, at han ville rejse til Israel for at blive forenet med sin familie, når de amerikanske tropper rejste . Det er dog uvist, om han er kommet ud af Afghanistan, efter den afghanske regerings pludselige sammenbrud og Talibans fremmarch.
Se indslaget med Zabulon Simantov fra BBC for to år siden. 

Tysk-jødisk arv bliver verdensarv

Unesco har netop udnævnt den jødiske kulturarv i de tyske byer Worms, Mainz og Speyer til verdenskulturarv. Det er første gang, at jødisk kulturarv i Tyskland er kommet med på verdensarvslisten.
I Worms drejer det sig bl.a. om den jødiske gravplads Heiliger Sand, synagogen, mens Mainz er kendt for Europas ældste jødiske gravplads, der har grave, som er næsten 1000 år gamle.
Læs mere på UNESCOs hjemmeside 

Leon Kopelman død

Den sidste kendte overlevende frihedskæmper fra opstanden i Warszawas Ghetto i 1943 døde i sidste uge. Der var tale om Leon Kopelman, der blev 97 år. Kopelman blev født i 1924 og blev aktiv i den jødiske modstandsbevægelse, ?OB, da han blev deporteret til ghettoen. Han nåede at blive taget af tyskerne og undslippe to gange. Han kom til Israel og kæmpede også i landets uafhængighedskrig (billedet til højre). Kopelman var gift i 70 år og sagde, at hans familie med børn og børnebørn var han største sejr over nazisterne.

Snublesten kom til Odense

I søndags blev de første snublesten uden for Københavns-området lagt på Fyn. I alt blev der nedlagt snublesten 10 forskellige steder i Odense til minde om ofre for nazismen – både frihedskæmpere, jøder og andre.
Snublesten er mindesten, der lægges i fortovet ud for huse, hvor ofre for nazismen havde deres hjem. Siden 1992 har kunstneren Gunter Demnig lagt over 74.000 snublesten i næsten 30 europæiske lande, og dermed er snublestenene verdens største decentrale mindesmærke.
“Det sidder stadigvæk i slægtningene. Det var rørende at se nogen, der er børn af ofrene, som stadig kan huske det,” fortalte Martin Jensen Overby, formand for Snublesten Fyn.
En af stenene blev lagt for Axel Mogens Metz, der omkom i Theresienstadt. Det er hans søn, dansk-amerikaneren Steen Metz, der har arbejdet på at få dette mindesmærke over sin far.
Se indslag og læs mere om snublestenene på TV2 Fyn. 

Hvem er de danske kibbutzbørn?

I 1960, 70’erne og 80’erne rejste mange unge danskere i kibbutz i Israel, og mange forelskede sig i indbyggerne såvel som i landet. Nogle af disse forhold blev til familier, som bosatte sig i Danmark.
Hvor er børnene af disse dansk-israelske ægteskaber i dag? Og hvordan identificerer de sig som danskere, israelere og jøder?
Det vil Dansk Jødisk Museum nu undersøge i et forskningsprojekt.
”Idéen udspringer af en erkendelse af, at vi ikke ved særlig meget om jødisk identitet i dag ud fra den diverse prisme. Vi kan sige rigtig meget om jødedommen historisk, ligesom vi også ved en masse om de polske jøder i Danmark. Men vi mangler viden om den dansk-israelske gruppe i forhold til at sikre dansk-jødisk kulturarv, ” fortæller museumsinspektør Sara Fredfeldt Stadager i et interview med projektleder Galit Malkiel Nielsen fra Jødisk Informationscenter  (der som navnet antyder har en lignende baggrund).
Læs hele historien her 

Dansk-israelsk elitespiller tilegner Dan Uzan sine mesterskabspokaler

For få uger siden vandt basketball-holdet Hapoel Emek Hefer det israelske ungdomsmesterskab i basketball og landspokalen. Og få dage efter kørte holdets dansk-israelske spiller, Noam Yaacov, og han far Yonatan til llanot-skoven i det centrale Israel til det mindesmærke, der i 2017 blev rejst for Dan Uzan midt i skoven. De havde pokalen og mesterskabstallerkenen med.
Det har altid ligget i kortene, at hvis Noam vandt et mesterskab, skulle det tilegnes Dan Uzan, som var en nær ven af familien.
“Kære Dan. Kan du huske hvordan du har kastet med Noam i Hørsholmhallen? Nu har han kastet noget til dig,” skrev “The Yaacov’s” på Facebook.
Læs den gribende historie om basketball, familiens Yaacov og Dan Uzan her. 

Jødisk medaljeregn – og en medaljekontrovers

De olympiske lege i Tokyo er slut, som de fleste nok har bemærket. Hvordan gik det så fra et jødisk synspunkt? I betragtning af, at jøder udgør 0,2 procent af verdens befolkning, kan man konstatere, at den makkabianske ånd lever i bedste velgående, og at jøderne præsterer over gennemsnit. Ud over de fire medaljer til Israel blev det også til medaljer til jødiske atleter, der repræsenterede henholdsvis USA, Australien og Den Russiske Olympiske Komite. Jewish Telegraphic Agency gør regnestykket op i denne artikel.
Ingen roser eller medaljer uden torne: Guldmedaljen til den israelske atlet Artem Dolgopyat har rejst diskussionen om, hvordan man kan repræsentere Israel, men stadig ikke være jødisk nok til at blive gift i hjemlandet. Som mange israelere med russisk baggrund er Dolgopyat jødisk nok til at blive israeler, men har ikke en jødisk mor, så han kan ikke blive anerkendt af overrabbinatet til et ægteskab i hjemlandet.
Medaljen rammer lige ned i en strid om civile kontra religiøse ægteskaber, der raser i Israel nu. Og den historie blev fanget af magasinet Forward her.

Ny Venskabsforening for Det Jødiske Samfund

Der er stiftende generalforsamling i den nye Venskabsforening for Det Jødiske Samfund den 23. august kl. 19:00 i Det Jødiske Hus i Krystalgade.
En gruppe medlemmer af Det Jødiske Samfund har taget initiativ til at stifte en venskabsforening, hvis formål det er at knytte tætte bånd mellem Det Jødiske Samfund og vores venner. Et af formålene med foreningen er at styrke og bevare de nære forbindelser til det danske samfund og samle penge ind til konkrete formål, der kan gavne Det Jødiske Samfund.
Læs mere om initiativet og den stiftende generalforsamling her. 

World Pride 2021o g DJS

København har mange store begivenheder, hvor en del af deltagerne er jøder. Det kan være kongresser, sportsbegivenheder, religiøse/politiske internationale møder m.fl.
Den næste store begivenhed i København er World Pride fra 12.- 22. august. Vi byder deltagerne velkommen, og hvis de jødiske deltagere har brug for hjælp fra DJS, hjælper vi gerne. Det kan fx være henvisning til kosher mad, ønske om synagogebesøg m.m.
I anledning af WorldPride 2021 inviterer JU til shabbatmiddag fredag d. 20/8 kl. 19. Alle unge er inviteret. Skriv til info@djus.dk for at få tilsendt en invitation.

Bat Kol: Jøde og lesbisk

Jødisk Informationscenter: I anledning af World Pride 2021 og i samarbejde med Copenhagen 2021 – WorldPride og EuroGames har Jødisk Informationscenter inviteret Hadar Rashlin i det virtuelle rum til at fortælle om, hvordan det er at være troende jøde og lesbisk og om foreningen Bat Kol, der netop er oprettet for at rumme queer religiøse jøder.

Til dette online arrangement slår vi et slag for diversitet og udfordrer forestillingen om at religion ikke kan rumme queer-identiteter. Hadar vil fortælle om sin egen personlige historie om at finde sig til rette i den jødiske religion som lesbisk kvinde og fortælle om, hvordan foreningen Bat-Kol hjalp hende i denne proces.
Oplægget er online og foregår på engelsk. Det er 12. august kl. 19:00.
Arrangementet er blevet til med støtte fra Den Israelske Ambassade.

På zoom:
Password: 752200
Eller live på Facebook