Nyheder fra den jødiske verden

Nyheder fra den jødiske verden

Det Jødiske Samfund udsender nyhedsbrevet hver tirsdag. Her kan du læse udvalgte historier fra vores verden – og den jødiske verden generelt.
Du kan kontakte nyhedsbrevet på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

Tirsdag den 18. januar:

 

Angreb på synagoge i Texas

Det kunne være endt som en kæmpe tragedie, men de fire gidsler kom uskadt fra en næsten 11 timer lang gidseltagning i synagogen Congregation Beth Israel i Colleyville, en forstad til Dallas, Texas, i lørdags.
Den 44-årige gidseltager, Malik Faisal Akram blev dræbt af en særlig indsatsstyrke fra FBI. Synagogens rabbiner lukkede selv den 44-årige ind, inden det viste sig, at han havde medbragt en pistol. Under gidseltagningen krævede gidselstageren, at de amerikanske myndigheder lod den Al Queda-relaterede pakistanske læge, Aafia Siddiqui, der afsoner en 86 år lang terror-terrordom – i øvrigt i et fængsel i Texas ikke langt fra Correyville.
Rabbineren, Charlie Cytron-Walker, fortæller i et interview, at han fik indtryk af, at gidseltageren ”bogstaveligt talt troede, at jøderne styrede verden”.
Akram, der var britisk statsborger, var kommet til USA få uger forinden og opholdt sig på et herberg for hjemløse. Han var kendt af de britiske myndigheder for kriminalitet og psykiske problemer. Politiet undersøger stadig, om han handlede på egen hånd, og britisk politi anholdt søndag to teenagere, som blev forhørt om sagen.
Præsident Biden har dog ikke tøvet med at kalde gidseltagningen et terrorangreb og udtrykt sin sympati og støtte til menigheden.

Markering af Wannsee-konferenen

På torsdag er det 80 år siden, at 15 højtstående nazistiske embedsmænd mødtes i en villa ved søen Wannsee i det vestlige Berlin. Under et to timer langt møde – med servering – blev der lagt en overordnet strategi for, hvordan millioner af jøder i det nazistisk besatte Europa skulle myrdes. Mødet var indkaldt af Reinhard Heydrich fra SS, der ville sikre sig, at samtlige myndigheder i Tyskland arbejdede sammen om folkemordet – hvilket han fik opbakning til.
Wannsee-konferenen var i øvrigt ukendt for omverden indtil 1947, hvor et referat fra mødet dukkede op.
Årsdagen bliver i morgen markeret flere steder i Tyskland, bl.a. med en udstilling i Forbundsdagen og et online seminar fra det museum, der i dag ligger i huset ved Wannsee.

Salle Fischermann er død

En af vores mest kendte og respekterede holocaust-overlevere og aktive medlemmer i Det Jødiske Samfund er gået bort. Salle Fischermann døde i fredags, 92 år gammel.
Salle var blot 13 år gammel, da han blev taget til fange og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt. Her kom han til at opholde sig de næste 18 måneder, indtil han blev bragt til Sverige med De Hvide Busser.
Salle gav talrige interviews, medvirkede i adskillige dokumentarfilm, og så har han givet så meget af sin tid for at besøge skoler i hele Europa og han har holdt over 500 foredrag, for at fortælle sin historie.
Salle blev begravet tirsdag eftermiddag på Mosaisk Vestre Begravelsesplads. Det Jødiske Samfund kondolerer familien.

Må Hellen Mirren spille Golda Meir?

Repræsentation af minoriteter i film og scenekunst har længe været et stort emne i Storbritannien og USA. Og lige nu handler en del af debatten tilsyneladende også om, hvordan jøder bliver repræsenteret. Det blev der sat fokus på, efter at den britiske skuespiller Helen Mirren spiller hovedrollen som den tidligere israelske premierminister Golda Meir i den kommende film Golda.
Det var den jødiske skuespiller Maureen Lipman, der satte gang i debatten med en kommentar til castingen af netop Mirren.
”Når jeg er uenig, så er det, fordi det jødiske i karakteren er så afgørende. Jeg er sikker på, at Helen Mirren vil være fantastisk, men man ville heller aldrig tillade, at Ben Kingsley spillede Nelson Mandala. Man ville end ikke overveje det,” sagde Maureen Lipman – uden at det dog har været muligt at finde andre jødiske stemmer, der mener, at det er et problem.
Selvom bemærkningen ikke har fået den store opbakning i jødiske kredse, er den blevet citeret vidt og bredt, og i øvrigt også nået til Danmark med artikler i Berlingske Tidende og Kristeligt Dagblad.
Ovenstående billede er fra optagelserne til filmen Golda – og det er skuespilleren Hellen Mirren.

Og hvad er det med nisserne fra Harry Potter?

En anden historie om repræsentation – der muligvis kom lidt ud af proportioner i den sociale medie-mølle – er historien om, at komikeren Jon Stewart angiveligt skulle have anklaget Harry Potter-forfatteren J. K Rowlings for antisemitisme. Historien rullede efter en kommentar i podcasten The Problem with Jon Stewart.
Her talte den kendte jødisk-amerikanske komiker om afbildningen af krumnæsede nisser i Gringotts Bank i Harry Potter-universet– alt sammen i et særdeles muntert tonefald og med en afsluttende bemærkning om ”Harry Potter og Rigsdagsbranden”!
Historien fik alligevel så meget vind, at Jon Stewart i sidste uge var nødt til at understrege, at det var satire.
Han understregede, at ingen, der havde set hans show, alvorligt kunne mene, at han anklagede Rowlings for antisemitisme:
Se hele indslaget fra The Problem with Jon Stewart – og bedøm selv.

Interview med jødisk medie koster polsk diplomat jobbet

Diplomaten Jaroslaw Marek Nowak blev i juli ansat af den polske regering til at forbedre forholdet mellem Polen og den jødiske verden. Det arbejde sluttede brat søndag, hvor han blev fyret fra jobbet. Det skete efter et interview med det britiske medie Jewish News i sidste uge, hvor han kritiserede den polske lov fra 2018, som kriminaliserer ytringer, der sætter Polen og polakker i forbindelse med holocaust. Han kaldte lovgivningen “stupid”. Han kritiserede også en lov fra sidste år, der begrænsede adgangen til at søge erstatning for ejendomme, der var blevet beslaglagt af det tidligere kommunistiske regime – heriblandt en del ejendomme, der før krigen havde tilhørt jøder.
Læs hele interviewet, der kostede den polske diplomat jobbet.

 

Byvandringer i det jødiske Fredericia

Fredericia er formentlig den jyske by med den rigeste jødiske historie, og i efteråret har VisitFredericia haft stor succes med historiske vandringer i det jødiske Fredericia. Omkring 200 personer fra hele landet har i oktober og november været med på temavandringerne med historiker Jan Pøhlmann Jessen, hvor han har fortalt om jødernes historie i Fredericia.
Nu er der kommet nye datoer i marts, hvor det er muligt at høre om om dengang, hvor jøderne rejste til Fredericia og slog sig ned, fordi byen var opført som et militært forsvarsværk, der manglede indbyggere.
Se datoerne og bestil billetter her.