Nyheder fra den jødiske verden

Nyheder fra den jødiske verden

Det Jødiske Samfunds nyhedsbrev udsendes hver onsdag. Her kan du læse udvalgte nyheder fra den jødiske verden.
Nyhedsbrevet kan kontaktes på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

1. november:

Bent og Bent efterlyser 10 fromme jøder

Den dynamiske duo, Bent og Bent, arbejder utrætteligt videre med dansk-jødisk historie i jubilæumsåret. Bent og Bent (Blüdnikow og Lexner) har netop udgivet en nyt podcast i serien om Jødiske Mysterier i Danmarkshistorien.
I det nye afsnit afdækker de historien bag en af de mest undselige sten på begravelsespladsen i Møllegade. Lyt med når Bent og Bent opklarer, hvem stenen tilhører og baggrunden for stenens størrelse og sparsomme tekst.
Find podcasten på Apple Podcast, Spotify. eller hvor du ellers plejer at finde dine podcasts.

Podcasten er dog langt fra den eneste aktivitet fra hushistorikerne i forbindelse med 400 året.
Læs artiklen fra Jødisk Orientering om et jødisk hus i Den Gamle By i Aarhus, en gammel løvhytte fra Fiolstræde og efterlysningen af 10 fromme mænd, der kan sige kaddish over Salomon Sumbel.

Rabbineren fylder/fyldte rundt

Overrabbiner Jair Melchior er ikke meget for fejringer, som man ikke selv har gjort sig fortjent til. Og han er derfor gået meget stille med sin 40-års fødselsdag, der var i lørdags efter gregoriansk kalender – og i denne uge efter jødisk kalender.
Det blev dog til et lille fødselsdagsinterview i Kristeligt Dagblad (desværre bag betalingsmur).
Og der skal naturligvis også lyde et stort mazel tov fra Nyhedsbrevet!

Historien om holocaust i Norge

Her i november er det 80 år siden, at flere hundrede norske jøder blev arresteret og deporteret til tyske kz-lejre. Alene den 26. november 1942 blev 529 norske jøder deporteret fra Oslo med skibet MS Donau, heraf kom ni tilbage i live.
80-året bliver markeret flere steder i Norge, bl.a. har NRK produceret en stor tv-serie, Last: Jøder. Historien om holocaust i Norge. Tv-serien kan ses (Flowtv) på Nabolandskanalerne eller streames, hvis du har NRK i din programpakke.
Læs mere om baggrunden for tv-serien her.