Nyheder fra Det Jødiske Samfund

Nyheder fra Det Jødiske Samfund

Det Jødiske Samfund udsender nyhedsbrevet hver tirsdag. Her kan du læse udvalgte historier fra vores verden – og den jødiske verden generelt.
Du kan kontakte nyhedsbrevet på Nyhedsbrev@mosaiske.dk

Tirsdag den 13. april:

Shtisel mig her – og Shtisel mig der
Tredje sæson af den israelsk tv-serie Shtisel har ligget på Netflix i et par uger. Og omverdens interesse for at høre om den aldrende enkemand Shulem Shtisel og hans ugifte søn Akivas grå liv i Geula-kvarteret i Jerusalem synes kun at blive større.
Der er bliver skrevet mangt og meget om og med udgangspunkt i Shtisel, og her er tre artikler, vi kan anbefale:

Øko-kosher hotel åbner i Storbritannien 
Kombinationen af økologi og kosher er en ting – og nu åbner Europas første øko-kosher hotel i Kent i den sydlige del af England.
Sadeh Farm Hotel ligger i en herregård fra 1700-tallet og drives af Sadeh fonden, der arbejder for at øge jødisk bevidsthed om miljø og natur.
“Vores nye all-inclusive øko-kosher hotel er det første af sin slags i Europa, og vores mål er at tilbyde vores gæster lækker og sund kosher-mad samtidig med, at vi er som bæredygtige som mulige,” fortæller hotellets-direktør Naomi Verber til Jewish News.
Se hotellets hjemmeside her 

102-årig krydderihandler åbner fejringen i Israel 
Når faklen bliver tændt ved Israels officielle fejring af uafhængighedsdagen på onsdag, bliver den båret af en 102-årig krydderihandler, der er født i Yemen.
Yaish Giat er både en religiøs leder og ejer en krydderiforretning i Ashkelon, hvor han også sælger naturmedicin. En viden, som går generationer tilbage i hans yemenitiske familie.
Udover et liv med religiøs praksis og naturmedicin forklarer han, hvad der er hemmeligheden bag et langt liv:
“Du skal slappe af og inddele dagen i tre dele: Otte timers søvn, otte timers arbejde og otte timer til at spise og drikke. Andet behøver du ikke bekymre dig om.
Læs mere om Yaish Giat her

Lær jiddisch på fem minutter hver dag
Interessen for jiddisch kommer hele tiden til udtryk på nye måder, og nu er det muligt at lære jiddisch på verdens største gratis platform for sprogundervisning, Duolingo, der i forvejen tilbyder undervisning i over 100 sprog.
“Jiddisch giver mennesker med jødiske rødder mulighed for at forbinde sig til de generationer, der kom før dem, og sætter deres liv og erfaringer ind i en levende historisk kontekst,” fortæller Heena Lifshe Viswanath, en af de frivillige, der har bidraget til kurset.
Læs mere om Duolingo på Jiddisch her 

CPH DOX 
Den store københavnske dokumentarfilmfestival CPH:DOX åbner i næste uge, men på grund af corona-restriktioner bliver den afviklet online også i år.
Umiddelbart er der to film med jødiske temaer:

  • Ottolenghi and the Cakes of Versailles
    En dokumentar med den britiske-israelske kok Yotam Ottolenghi, der kaster sig ud i et overdådigt arrangement med nogle af verdens bedste dessertkokke for at genskabe kagerne fra Versailles. Se trailer herunder.
    Link til filmen hos CPH:DOX
  • Oh, it Hertz 
    I denne dokumentarfilm undersøger den norske instruktør Gunnar Hall Jensen sammen med musikeren Laurie Amat en obskur teori om, at nazisterne har påvirket den musik, vi lytter til i dag, ved at ændre standard frekvensen for tonen A.
    Læs mere om Oh, it Hertz

Tirsdag den 6. april

Hærværk mod begravelsesplads mødt af entydig fordømmelse
Der har været en entydig fordømmelse af det hærværk, der fandt sted mod den jødiske begravelsesplads i Aalborg natten til søndag.
Ukendte gerningsmænd kastede med rød maling ved begravelsespladsen og efterlod nogle dukker og løbesedler fra den nazistiske organisation Nordfront, der på deres hjemmeside også vedkender sig at stå bag.
En af de første til at fordømme angrebet var justitsminister Nick Hækkerup (S), der kaldte det “dybt beskæmmende”.
Henri Goldstein, formand for Det Jødiske Samfund, har også udtalt sig til Danmarks Radio, og han hæfter sig ved, at gerningsmændene benytter sig af helt klassiske antisemitiske myter.
Læs mere her.
Sikkerhedsorganisationen i Det Jødiske Samfund oplyser, at man er i tæt kontakt med politiet, og at denne episode ikke umiddelbart påvirker trusselsbilledet mod jøder og jødiske interesser i Danmark.

Ny dom i Randers-sag
Tirsdag eftermiddag faldt der en dom i sagen fra årsdagen for Krystalnatten 2019, hvor der var omfattende hærværk mod begravelsespladsen i Randers.
En 28-årig mand er blevet idømt ni måneders fængsel for hærværket. Tidligere er et 39-årigt medlem af Nordfront blevet idømt et års fængsel som hovedmand i sagen.
Læs mere om dagens dom her 

Det jødiske Hus fortsat corona-lukket
Forsamlingsloftet på fem personer betyder at Det jødiske Hus stadig er lukket for aktiviteter og møder i april måned. Vi regner med at vi vil kunne åbne for nogle aktiviteter fra den 6. maj i følge den generelle genåbningsplan for resten af landet, men hvad disse helt præcis indebærer for os, ved vi endnu ikke. Følg med løbende her i tirsdagsnyhedsbrevet eller ved henvendelse til kontoret på 3312 8868 eller mt@mosaiske.dk.

René Meyrowitsch får Niels Ebbesen Medaljen
René Meyrowitsch, er af vores ildsjæle, der arbejder for at opretholde mindet om de danske jøder i Theresienstadt, er blevet tildelt Niels Ebbesen Medaljen.
Prisen gives til danskere, som har gjort en særlig indsats for at bidrage til bevidstheden om besættelsestiden i Danmark.
“Det er en stor ære for mig, at Niels Ebbesens Venner har tildelt mig en medalje. Den er jeg meget taknemmelig for”, siger René Meyrowitsch, der utrætteligt har arbejdet for at fortælle historien – bl.a. gennem den dokumentarfilm, som DR TV bragte sidste år.
Dokumentarfilmen, Befriet fra Hitlers Helvede, kan stadig ses på DRV.
Læs omtalen af prisen til René her. 


Med Blüdnikow i Møllegade

Den jødiske begravelsesplads i Møllegade er et af Københavns mest magiske steder og en af de bedst bevarede hemmeligheder. Sådan skriver Bent Blüdinikow i en stor reportage fra begravelsespladsen i Møllegade. Reportagen fortæller os om nogle af de mest kendte og kuriøse historier og personer, som ligger begravet i Møllegade.
Reportagen kan læses på Berlingske.dk – og er ikke bag betalingsmur.

Danske jøder i 400 år
I 1622 inviterede Christian IV for første gang (portugisiske) jøder til at bosætte sig i Glückstadt i hertugdømmet Holsten, der dengang var en del af det danske kongerige. Og som den opmærksomme læser nok har regnet ud, betyder det, at vi næste år kan fejre 400 års jødisk tilstedeværelse i Danmark.
Kongens officielle invitationsskrivelse til jøderne i Amsterdam og Hamborg om at komme og bosætte sig i Glückstadt er dateret den 25. november 1622.
En arbejdsgruppe under Det Jødiske Samfund er i gang med at planlægge, hvordan det store jubilæum skal markeres.

Jødisk liv:

Jizkor mindeaften
Grundet omstændighederne omkring corona, foregår jizkor mindehøjtideligheden onsdag online på Det Jødiske Samfunds Facebookside og på vores YouTube-kanal.
Det sker i morgen, onsdag d. 7. april kl 19
Du er i øvrigt meget velkommen til at abonnere på Det Jødiske Samfunds YouTube-kanal.
Tryk på dette link for at abonnere på YouTube-videoer fra Det Jødiske Samfund.

 

Tirsdag den 23. marts:

Stor efterspørgsel på seder-pakker 
Forberedelserne til pesach er i fuld gang i Det Jødiske Hus, hvor D&A Kosher er i gang med at forberede pakkerne med en fire retters menu til lørdagens sederaften.
Køkkenet oplyser, at der er blevet bestilt 227 kuverter

Hollandsk holocaust-klassiker udkommer på dansk
I denne uge udkommer Marca Mincos bog Bitre Urter for første gang på dansk. Bitre urter skildrer gennem en piges øjne kort og rammende en jødisk families skæbne under naziregimet i Holland.
“Marga Minco skriver, som om krigen kun kan beskrives gennem et barns eller en næsten voksens øjne,” sagde forfatteren Arnon Gru?nberg om Bitre Urter, der i dag anses som et klassisk hovedværk i hollandsk litteratur.
Marga Minco, der som den eneste i sin familie overlevede krigen, udgav bogen på hollandsk i 1957. For et par år siden blev romanen genudgivet på engelsk, og det gav fornyet opmærksomhed på den lille roman. Og nu foreligger den for første gang i dansk oversættelse fra Forlaget Turbine.

Politiet i London eftersøger mand efter angreb på jødisk kvinde
Politiet i London har offentliggjort billeder af en mand, der er efterlyst for et overfald på en gravid kvinde fra det hassidiske samfund i Østlondon.
Efter overfaldet kom kvinden på hospitalet med mindre skader, men hun får ikke mén.
Herschel Gluck fra Shorim neighbourhood watch group i Stamford Hill siger til The Evening Standard, at angrebet afspejler en generel tendens, hvor flere jødiske kvinder er blevet forulempet og angrebet på kort tid.
Læs hele historien her .

Tirsdag den 16. marts:

Bibelske ruller fundet i grotte
For første gang siden fundet af dødehavsrullerne er der nu fundet manuskripter fra bibelsk tid i en grotte i Judæas Ørkenen. Det offentliggjorde Israel Antiquities Authority tirsdag.
Det opsigtsvækkende fund er sket efter flere års intensive undersøgelser i området nord for Ein Gedi, hvor israelske arkæologer har undersøgt grotterne  bl.a. med hjælp af droner. Der er fundet uddrag fra Sakarias bog og fra profeten Nachum og mønter fra Bar Kokhba-oprøret i 132.
Der er også fundet endnu ældre genstande. Bl.a. en mumificeret pige, der anslås til at være 6000 år gammel. Og en 10.000 år gammel kurv, som arkæologerne siger er i usædvanlig god stand.
Man mangler stadig at udforske omkring halvdelen af de omfattende grotte-systemer.
Læs mere hos Jerusalem Post.

Daniel Dencik fortæller om sin jødiske identitet
Forfatteren Daniel Dencik var lørdag gæst hos Iben Maria Zeuthen i P1.Det blev til en stærk fortælling om både hans personlige kriser og hans jødiske identitet. Dencik kalder sig praktiserende, men ikke religiøs.
Det var særligt efter, at familien havde boet i Israel, at han blev mere jødisk – og det var ham og hans bror der som børn trak familien i en mere praktiserende retning.
”Jeg så at jødedommen kunne forene familier. Der findes alle de her ritualer, der holder sammen på mennesker. Jeg kunne ikke se noget guddommeligt, men jeg ledte ikke efter det, ” fortalte han,
Hør hele interviewet med Daniel Dencik her .
Daniel Dencik er i øvrigt gæst i Jødisk Informationscenters samtalerække om jødisk identitet den 20. april.

Jødehad i Malmø er en skamplet på Sverige
Jødehadet i Malmø er en skamplet for hele Sverige. Sådan lyder det i dag på lederplads i Expressen, en af Sveriges største aviser.
Det sker på baggrund af en ny rapport om antisemitisme fra Malmø Kommune. Alle jødiske elever, der var blevet interviewet til undersøgelsen, fortalte, at de havde oplevet fysiske eller grove verbale overgreb, og at skolelærere eksempelvis ikke havde grebet ind, hvis andre elever ”heilede” i klassen.
Lederen referer også til Malmøs tidligere borgmester, Ilmar Reepalu, der for 11 år siden udtalte, at det var jødernes ansvar at mindske antisemitismen ved at tage afstand fra Israels politik.
Læs mere lederen i Expressen her.

Tirsdag den 9. marts

Nyheder

F

Halle-restaurant reddet af jødiske studerende
Den kebab-restaurant, der blev ramt ved terrorangrebet i den tyske by Halle på Jom Kippur i 2019, er netop blevet reddet fra en truende corona-konkurs af en indsamling foretaget af jødiske studenter i JSUD – Jüdische Studierendenunion Deutschland.
Ved terrorangrebet i 2019 blev restauranten mål for den nazistiske terrorist Stephan Balliets kugler, da han forgæves havde forsøgt at trænge ind i synagogen i Halle på Jom Kippur. En gæst på restauranten og en tilfældig forbipasserende blev dræbt.
Siden har den tyrkisk-ejede restaurant haft økonomiske problemer på grund af corona, og en indsamling i den jødiske studenterorganisation har langt overgået sit mål om at samle 7000 euro ind. Indsamlingen indbragte 40.000 euro.
Læs hele historien her. 

Omskæringsdebatten fortsætter – Radio 4 i dag
Som nævnt i sidste nyhedsbrev er Folketingets behandling af borgerforslaget om et forbud mod omskæring af drenge udskudt igen, og det bliver tidligst behandlet i slutningen af april.
Debatten fortsætter – om end på et noget lavere blus. Radio 4 havde i dag en time langt program om emnet, hvor bla. formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein medvirkede.
Programmet, der var et af det mere balancerede af slagsen, kan høres i sin helhed her. 

Jødiske parlamentarikere i internationalt samarbejde
World Jewish Congress har netop relanceret sit internationale samarbejde mellem jødiske parlamentarikere, ministre og andre folkevalgte. Formålet med International Council of Jewish Parliamentarians er at understøtte den globale kamp for menneskerettigheder og at bekæmpe antisemitisme, terrorisme og fremmedhad generelt.
I spidsen for arbejdet står den amerikanske senator Jacky Rosen (D) fra Nevada. Det første indledende møde skulle være afholdt i Washington, men det er blevet udskudt på grund af corona og vil blive afholdt online til maj.
Læs mere om International Council of Jewish Parliamentarians her. 

Nyt Jødisk Orientering er ude 
De fleste medlemmer skulle nu have modtaget det nye nummer af Jødisk Orientering. Ellers kommer det i postkassen i løbet af ugen.
I dette nummer af Jødisk Orientering sætter vi fokus på den jødiske mor. Hvordan forholder jødiske kvinder sig til de mange stereotyper der er om den jødiske mor? Hvad er det særligt jødiske i mor-rollen? Og hvorfor kæmper så mange af kvinderne i biblen en hård kamp for at blive mødre? Er mor den bedste i verden?
Desuden er der artikler om livet i Theresienstadt, Dansk Jødisk Museum og om at stå mat mitzvah under corona
Alle er velkomne til at læse med i en del af temaet, hvor forfatteren Amalie Keren Maarbjerg funderer over sin rolle som nybagt jødisk mor. 

 

Hvordan var livet i Theresienstadt? 
Svaret afhænger af, hvem man spørger. Og i høj grad også af familiebaggrund fremgår det af nyt omfattende værk om de danske jøder i Theresienstadt fra 1943 til 1945.
I bogen The Jews of Denmark in the Holocaust. Life and Death in Theresienstadt Ghetto giver Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane ordet til de overlevende og bidrager således med et nyt perspektiv på historien. Hun har selv interviewet 32 af bogens 146 navngivne skriftlige og mundtlige førstehåndskilder.
Læs interview med Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane i Jødisk Orientering 

Torsdags Talk – De danske jøder i Theresienstadt
Silvia Goldbaum Tarabini Fracapanes nye bog er også udgangspunkt for Jødisk Informationscenters Torsdags Talk, på torsdag i næste uge, den 18 marts.
Silvia fortæller om sin forskning og belyser de nye perspektiver på deportationen af jøder fra Danmark til Theresienstadt. Derudover vil Ib Katznelson, som selv er overlevende fra Theresienstadt, koble sine egne erfaringer på Silvias forskning og fortælle om sin egen barske historie.
Så sæt dig godt til rette i sofaen og se med i en spændende online talk, der vil nuancere historien og komme med nye perspektiver på de danske jøder i Theresienstadt!
Du kan følge med torsdag den 18. marts kl. 19. på Zoom eller på Det Jødiske Samfunds Facebook.
Link til  Zoom 
Password: 269655[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]