Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Det fremgår, af en undersøgelse fra analyseinstituttet Megafon, foretaget for Politiken/TV2 mellem d. 28-29. juni, at 87 % af den danske befolkning ønsker et dansk forbud mod drengeomskæring som det praktiseres indenfor jødedommen.

Det er en skræmmende udmelding, men det høje tal er desværre ikke overraskende eftersom der igennem flere år har været kørt en kampagne præget af misinformation og fordomme med henblik på at skabe en folkestemning imod de religiøse ritualer.

Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund i Danmark påpeger at minoritetsbeskyttelsen i grundloven er til for at beskytte minoriteters rettigheder.”Det er vores håb, at det danske demokrati fortsat vil udmærke sig ved at være inkluderende, tolerant og rummeligt i forhold til alle kulturer, normer og traditioner. Dette betyder ikke, at samfundet behøver forstå eller synes om mindretallets traditioner. Det kan heller ikke betyde, at mindretallets ritualer skal være hævet over lov. Men det bør betyde, at samfundets minoriteter beskyttes mod usaglige indgreb i udøvelsen af deres traditioner”.

De danske jøders vellykkede integrationshistorie hænger snævert sammen med, at man altid har villet det danske samfund og at samfundet har vist sig tolerant overfor de religiøse traditioner, derfor vil et forbud være et direkte angreb på den jødiske integration og tilknytningen til den danske samfund.

Ydermere er det et signal om, at man som samfund ikke kan overlade beslutninger om barnets tarv til jødiske og muslimske forældre. Som samfund tillader vi mange ting, og accepterer at forældre bestemmer over deres børn. Derfor er der behov for at få proportionaliteten om rettigheder ind i debatten, da der er tale om et valg, der – i fravær af sundhedsmæssige risici – svarer til mange andre beslutninger forældre tager på deres børns vegne, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Omskæring af drenge er helt centralt for jøder – og kan sidestilles med den kristne dåb. For jøder, religiøse såvel som sekulære er det positivt tegn på, at familien ønsker at være en del af den jødiske historie såvel som fremtid. Det er en central identitetsmarkør og udgør dermed en hjørnesten i jødisk identitet.

 

Det skal bemærkes at ca. 1/3 af verdens mænd er omskåret og intet land i verden forbyder omskæring af drenge. I bl.a. USA hvor ca. 50% af den mandlige befolkning er omskårede vægter man de positive sundhedsaspekter højere end ulemperne. De danske sundhedsmyndigheder er nået frem til, at de positive sundhedseffekter ikke er så store, at omskæring bør være obligatorisk, men heller ikke rummer risici, der kan begrunde et forbud.

 

For yderligere oplysninger og kontakt:

Jonas Karpantschof, politisk chef, 2679 5944, jk@mosaiske.dk[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”6523″ img_size=”medium” style=”vc_box_rounded”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][/vc_column][/vc_row]