Search
Close this search box.

ALT OM PESACH

Onsdag den 5. april indleder vi pesach – en af de absolut vigtigste jødiske helligdage. I år falder højtiden sammen med påsken – den kristne pesach – men sådan er det i øvrigt ikke hvert år. Pesach varer helt frem til torsdag den 13. april, og for religiøse jødiske familier er der bl.a. særlige spiseregler for hele perioden. Den første aften i pesach, også kaldet seder-aften, er noget helt særligt i alle jødiske familier.

Det grundlæggende:
Hvis du aldrig har hørt om pesach eller de traditioner, der knytter sig til, så er det godt sted at starte med denne artikel fra Jødisk Informationscenter: Alt, hvad du bør vide om peasch. 

Her kan du lave din hagada
Til sedermåltidet samles hele familien ved hjemmets bord. Børnene bliver familiens midtpunkt, og der gøres alt for at vække deres interesse og pirre deres nysgerrighed. Hele højtideligheden har et pædagogisk sigte: det er faderes pligt at uddybe historien om udgangen fra Egypten. At genoplive oplevelsen og at forklare meningen med den på grundlag af nutidige oplevelser.
Lav din egen haggadah her: https://www.haggadot.com/

Gudstjenester 
Se tidspunkterne i Nyhedsbreve eller den interne mail fredag.

Årets peach-sang: 

Freedom – en ny sang til pesach
Sangen overfor, Freedom, er skrevet, komponeret og arrangeret af Channe Nussbaum og indgår i projektet “En ny Sang”, støttet af Education for Impact. Ideen med projektet er bl.a. at engagere børn og familier aktivt i levende, jødisk kultur gennem musikken. Skabelsen af nye sange, ofte med dansk og forståelig tekst, kan give børnene og deres familier oplevelsen af at deltage i en nutidig og fremtidsrettet, jødisk tradition, der ikke kun ser tilbage – men også frem – og inviterer til at lære på nye måder gennem med- og nyskabelse.

Chametzsalg 2023
Hvis du ligger inde med chametz, har du mulighed for at overdrage alt chametz til overrabbiner Jair Melchior ved at benytte en særlig formular. I år har vi lavet en online formular, som du kan finde her:

Pesach-listen 2023
Listen med godkendte varer til pesach ligger nu klar på hjemmesiden. Se mere her.

Pesach-salg hos Gil
Pesach-saget hos Gils Deli er begyndt.
Du kan se udvalget her – og også nå at bestille til levering før pesach.