Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]København d. 28. september, 2018

TAK TIL DANMARK

I 75-året for redningen af de danske jøder i oktober 1943 ønsker Det Jødiske Samfund at sige tak til Danmark for at tage ansvar for sine jødiske medborgere og på den måde være et eksempel for resten af verden på medmenneskelighed og civil courage.

Den 11. oktober kl. 18.00 markerer Det Jødiske Samfund sammen med det officielle Danmark redningen af 7000 danske jøder i oktober 1943. H.K.H. Kronprinsen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og den israelske præsident, Reuven Rivlin vil deltage i markeringen. Ved lejligheden vil statsminister Lars Løkke Rasmussen, præsident Rivlin, samt præsidenten for World Jewish Congress, Ronald Lauder m.fl. adressere gæsterne. Samme morgen markerer Statsministeriet redningen ved et officielt arrangement i Gilleleje.

Formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, siger:

”Markeringen er en fejring af de danskere, som skjulte vores familier og hjalp dem med at flygte fra nazisterne. Danske jøder i dag, både de, der selv var flygtninge, og deres børn og børnebørn, føler en umådelig taknemmelighed over for dem, der hjalp i 1943. De løb alle en stor risiko for deres eget og deres familiers liv ved at hjælpe os, der var blevet stemplet som uønskede af nazisterne, men som danskerne betragtede som medborgere og en naturlig del af Danmark. Vi er dybt beærede over deltagelse fra bl.a. H.K.H. Kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Det er en dag, hvor vi fejrer Danmarks moralske lederskab.”

500 danske jøder blev taget af nazisterne og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt. Danske jøder, der var børn i Theresienstadt, kan stadig i dag fortælle om det frygtelige og uforståelige møde med grusomhederne ved deportationen, der rev dem ud af deres trygge hverdag, og om fangetidens angst, uvished og sult. Ikke alle klarede opholdet i lejren.

Heltegerningen kan være svær at begribe i dag. Den strakte sig langt ind i alle dele af det danske samfund og ville aldrig have kunnet lade sig gøre uden gennemgribende planlægning i byer, kommuner og arbejdspladser landet over og dertil et omfattende logistisk samarbejde med myndighederne i Sverige. Og det handlede ikke kun om flugten – i mange tilfælde lykkedes det at organisere, at de jødiske flygtninges hjem og job blev bevaret gennem hele flygtningetiden.

Ved markeringen glædes vi over de mange, der blev reddet, og sørger samtidig over dem vi mistede.

***

Pressen har mulighed for at dække højtideligheden. Presse, der ønsker at dække den, skal akkrediteres. Informationer om de forskellige pressemuligheder og akkreditering fremgår af IPC’s hjemmeside på www.ipcd.dk

Bemærk venligst, at tidsfristen for tilmelding er onsdag den 3. oktober 2018 kl. 14.00.

Kun presse, der har opnået akkreditering og efterfølgende fået tildelt poolplads, vil kunne få adgang.

Spørgsmål vedr. akkreditering og pools rettes til IPC.

***

Yderligere spørgsmål kan rettes til Det Jødiske Samfunds politiske chef Jonas Karpantschof på jk@mosaiske.dk eller på tlf. 2679 5944.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”6523″ img_size=”full” style=”vc_box_rounded”][vc_column_text]Pressemeddelelse i PDF[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]