Vinterens syv tv-serier med jødiske temaer
Af Michael Rachlin
Det et er ikke ligefrem Shtisel. Men mindre (jødisk) kan også gøre det. Her er syv nye tv-serier med mere eller mindre tydelige, jødiske temaer til at fylde de lange, mørke aftner og komme helskindet gennem juleferien.
The Club
Hvor: Netflix / Istanbul i 1950erne
Genre: Historisk drama med smagen af Istanbul i 1950’erne
Tonen er lagt i den første scene: En kvinde i en overfyldt fængselscelle trækker sig væk fra de øvrige tørklædeklædte kvinder og tænder to lys. Det er fredag atten: Baruch attah Adonai…
Det er bestemt ikke et af de mest velbeskrevne jødiske miljøer i verdenshistorien, vi stifter bekendtskab med i The Club: Vi er i Istanbul i 1955, og kvinden, Matilda, bliver snart løsladt til et liv, hvor hun prøver at samle stumperne og ikke mindst forholdet til sin datter, hendes eneste overlevende familie. Hun får arbejde på natklubben Club Istanbul, hvor hun stifter bekendtskab med et meget stort og broget persongalleri. Den tyrkiske serie har givet publikum i hjemlandet et sjældent indblik i landets jødiske minoritets historie. Alle andre må også gerne kikke med. Sæson 2 kommer i januar 2022.
My unorthodox life
Hvor: Netflix / New Yorks modeverden
Genre: Reality-tv i den mest gakkede og kulørte form
My unorthodox life, som havde premiere på Netflix i sommeren 2021, følger Julia Haart, der er modedesigner og direktør for Elite Models på Manhattan. Som titlen antyder, er hun vokset op i New Yorks ultraortodokse miljø, som hun tager skarpt afstand fra. Som det meste i serien skal hendes beskrivelse af både jødiske traditioner og det ultraortodokse liv tages med et gran salt. Man bliver absolut bedre underholdt, end man bliver klogere. Men man bliver også utroligt godt underholdt. ”Resultatet er et ??overraskende underligt?, en tvivlsomt autentisk blanding af stemninger, genrer, overbevisninger og påfund,” skrev Time Magazine i sin anmeldelse.
Scener fra et ægteskab
Hvor: HBO / Forstæderne til Boston
Genre: Amerikansk genindspilning af klassisk europæisk tv-serie
”Sådan konverterede Ingmar Bergmans Scener fra et ægteskab til jødedommen”, lød overskriften i det kendte amerikansk-jødiske tidsskrift The Forward.
Om Ingmar Bergmans serie fra 1972 ligefrem er konverteret, afhænger nok af øjnene der ser, men faktum er det, at det var den israelske instruktør Hagai Levi, der blev håndplukket af Bergman-familien til at lave den amerikanske genindspilning af den næsten 50 år gamle serie. Mens Ingmar Bergman i sin tid trak på sit eget ægteskab med Liv Ullmann (der spiller
med i den oprindelige serie), har Hagai Levi også trukket på sine egne erfaringer – ifølge interviewet i The Forward på hans barndom i en ortodoks kibbutz i Israel. De fem afsnit, der blev lagt på HBO i efteråret 2021, har fået glimrende anmeldelser.
Ridley Road
Hvor: Dr.dk / London i start 1960’erne.
Genre: Historisk drama med en smag af London, før byen for alvor blev swinging.
Selvfølgelig er der også glimrende serier at hente uden for betalingstjenesterne – fx på Dr.dk. BBC’s miniserie fra 2021 giver et fængslende tidsbillede af London i starten af 1960erne, hvor en voldelig nazistisk bevægelse under ledelse af Colin Jordan havde vind i sejlene og bl.a. afholdt et stort møde på Trafalgar Square i juli 1962. Den beskriver også, hvordan en jødisk aktivistgruppe, The 63 Group, bogstavelig talt tog kampen op mod nazisterne i Londons gader. Tv-manuskriptet er skrevet af skuespiller og forfatter Sarah Solemani på baggrund af Jo Blooms anmelderroste novelle, og der er både spænding, drama og et indblik i en del af den yderste højrefløjs historie i Storbritannien, som nok vil komme bag på de fleste.
Broad City
Hvor: TV2 Play / New York
Genre: Sitcom. Hvis KLOVN var jødisk og sjov.
Broad City er ikke ligefrem en nyhed. Sidste afsnit kom i 2019, men hvis man har adgang til TV2 Play, er de fem sæsoner det bedste bud på at få fyldt vinteraftnerne ud herfra. Broad City begyndte helt tilbage i 2010 som en serie på YouTube med Ilana Glazer og Abbi Jacobson, der er de to gennemgående figurer. Og serien er baseret på deres venskab og forsøg på at slå igennem i New York, og i løbet af årene blev serien ikonisk for amerikanske millennials, feminister og ikke mindst amerikansk, jødisk identitet. Det mente i hvert fald Elana Spivack i Times of Israel.
”Abbi Jacobson og Ilana Glazer har meget tilfælles. Og jeg tænker ikke på pot. OK, også pot. Men de har noget andet: chutzpah,” skrev hun.
Shadow and bone
Hvor: Netflix / Fantasilandet Ravka
Genre: Amerikansk Fantasy i stil med Game of Thrones.
Fantasy-genren lever ikke blot i bedste velgående. Den har simpelthen været en drivkraft bag nogle af de store streamingtjenesters gennembrud og den gennemgribende omvæltning af vores underholdningsforbrug, som de har medført. Her tænkes naturligvis med HBO’s Game of Thrones som det bedste eksempel. I 2021 har Netflix haft succes med Shadow and bone baseret på den israelsk-amerikanske forfatter Leigh Bardugos bog fra 2012. Og selvom man måske lige skal grave et spadestik dybere, er der rigeligt med jødiske tematikker til den vågne seer – som bl.a. anmelderen i The Jewish Chronicle bemærkede. Fantasilandet Ravka giver umiskendeligt mindelser om zar-tidens Rusland, hvor ” Grisha-folket” er et mindretal, der både er velsignet og forbandet med særlige evner.
Shadow and Bone havde premiere i april 2021 og er i øvrigt første del af en trillogi.
Tehran
Hvor: Apple TV + / Teheran
Genre: Israelsk spiondrama
Israelske tv-serier er gået fra succes til succes de seneste år, og 2021 blev året, hvor en israelsk serie blev den første til at vinde en Emmy for bedste dramaserie. Tehran, der ligger på Apple TV +, er skrevet af forfatteren til Fauda, Moshe Zonder, og vi følger en kvindelig Mossad-agent, der er på mission i den iranske hovedstad for at afmontere en iransk atombombe. Kvinden, der spilles af Niv Sultan, er født i Iran, og da missionen løber af sporet, fordyber hun sig i den iranske kultur og møder både familie og pro-demokratiske aktivister. Lige nu er en ny sæson af Tehran ved at blive optaget i Athen.