Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]3. august 2015

Af Jonas Karpantschof
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) besluttede onsdag i et brev til Folketingets Sundhedsudvalg at sætte et register for religiøs omskæring i bero. Registeret blev oprettet på initiativ af den tidligere regering i 2013 med henblik på at klarlægge omfanget af rituelle omskæringer i Danmark, men da sundhedsmyndighederne aldrig har modtaget den nødvendige tilladelse fra Datatilsynet, har ministeren valgt at stoppe arbejdet med registeret indtil videre.
Det Jødiske Samfund bad allerede i sidste uge myndighederne om at redegøre for, hvordan det nye register måtte adskille sig fra det centrale register under Statens Serum Institut. Dette register er ældre og har eksisteret siden 1. januar 2014. I samme ombæring udtrykte DJS sin bekymring over, at man fra statens side ønskede at oprette et register med CPR-henvisning. Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund, udtalte til Weekendavisen d. 31. juli: ’vi ønsker ikke, at der oprettes registre med oplysninger om danske jøder henført til CPR-niveau, hvor vi ikke ved, præcist hvordan det bruges, og hvem som har adgang til oplysningerne. Det kan udgøre et sikkerhedsproblem, og den slags lister kan misbruges’.
På den baggrund er Det Jødiske Samfund tilfreds med, at sundhedsminister Sophie Løhde har valgt at sætte registeret i bero, da der mangler klarhed over formål og hvordan registret skal udformes, samt hvem der har adgang til registrets data.
Det Jødiske Samfund i Danmark er ikke modstander af, at der sker registrering, men det må ske på en måde, så det respekterer, at det konkrete religiøse tilhørsforhold behandles som en personlig og fortrolig oplysning.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]