Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Københavns Synagoge er tegnet af professor G.F. Hetsch i ny-klassicistisk stil med tydelig inspiration fra old-ægyptisk kunst. Synagogen blev indviet i 1833 og udmærker sig som en af verdens smukke og særegne synagoger. Der er kun sket få bygningsmæssige forandringer og alligevel forekommer bygningen “moderne” og som en blanding af orientalsk og dansk kultur.

Byggestil
Allerede udefra er det værd at lægge mærke til de 12 søjler, som udgør en del af gitteret mod Krystalgade og som er symbol for Israels 12 stammer. Bygningens facade er trukket tilbage i forhold til gadens andre ejendomme. Dette var et krav fra myndighederne ved opførelsen, for at synagogen ikke skulle virke dominerende og prangende i gadebilledet. Det var stadig kontroversielt at give tilladelse til at opføre et jødisk gudshus i 1833.

Synagogen i Krystalgade 12 er åben i forbindelse med gudstjenesterne – tidspunkterne kan ses i almanakken. Lørdag morgen begynder gudstjenesten kl. 9 og varer til kl. ca. 12. Der læses højt fra Toraen kl. ca. 10 og der er prædiken på dansk kl. ca. 10.30. Det er almindeligt at ankomme senere end kl. 9.

Gæster er velkomne
Gæster – både jødiske og ikke-jødiske – er velkomne i synagogen, men af sikkerhedshensyn kan man ikke medbringe større tasker, bagage og lignende. Synagogens vagter overvåger indgangen til synagogen.

Husk at medbringe hat, kasket eller kalot til mænd, da det er tradition at mænd dækker hovedet i synagogen. Mænd sidder i selve synagogesalen, mens kvinder sidder oppe i galleriet. I såvel dame- som herreafdelingen findes der bønnebøger med dansk oversættelse til brug for besøgende. De faste synagogegængere hjælper gerne besøgende med eventuelle forespørgsler.

Undgå venligst…?
Undgå venligst at bruge mobiltelefoner, kamera og andet elektronisk udstyr på shabbat, hvor ortodokse jøder ikke anvender disse ting – det er ikke bare forstyrrende, men stødende. Mange af synagogens gæster har faste pladser, stadepladser, og som gæst kan man derfor blive bedt om at rykke til en anden plads. Man står op under en del af bønnerne og når skabet med Torarullerne er åbent.

Forevisninger privat, lille gruppe
Forevisninger af synagogen foregår primært under turistsæsonen i sommermånederne mellem kl. 10 – 12.
Man bedes på forhånd kontakte administrationen i Det Jødiske Samfund på mt@mosaiske.dk, idet der skal laves en aftale med kantoren.

Forevisninger med foredrag
For voksengrupper og konfirmandhold er det muligt at booke besøg med foredrag i synagogen. Denne mulighed varer foreløbig til og med oktober 2017, hvorefter synagogen vil lukke pga. renovering frem til efteråret 2018. I mellemtiden er voksengrupper og konfirmandhold velkomne til at benytte sig af vores andre tilbud, som koster 800 kr.

Undervisning
Det er også muligt at få arrangeret forevisninger/besøg i synagogen for grupper og skoleklasser.
På Jødisk Informationscenters hjemmeside er der information om undervisningstilbud og hvordan man booker .[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”2260″ img_size=”full” style=”vc_box_rounded”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][vc_single_image image=”4428″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]