Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Det Jødiske Samfund i Danmark er dybt rystet over det højreekstremistiske terrorangreb mod synagogen i Pittsburgh, USA, der kostede 11 personer livet. Angrebet fandt sted lørdag d. 27.oktober under ugens største gudstjeneste i synagogen ”The Tree of Life”.

En synagoge er et samlingssted, et sted for fred og et sted hvor de største livsbegivenheder bliver fejret. Jødiske samfund verden over er naturligvis påvirket af angrebet og sender kondolencer og tanker til de efterladte og pårørende.

Terror mod jøder i hele verden

Desværre er det ikke første gang at jødiske mål er blevet angrebet i den seneste tid. Over de seneste år har der været rettet terroranslag mod jødiske mål i Toulouse, Paris, Varna (Bulgarien), Mumbai, Kansas og ved synagogen i København. Inden for de seneste uger er to private hjem i det sydlige Sverige blevet brændt ned i hvad der tegner sig som antisemitiske hadforbrydelser.

Hadmentalitet på sociale medier kan få en dødelig udgang

Antisemitisme og had mod jøder kommer til udtryk på mange måder; men fælles er, at det altid starter med ord og ytringer. Det Jødiske Samfund oplever i stigende grad, hvordan internettet og de sociale medier bliver brugt til at sprede antisemitiske ytringer og budskaber. Undersøgelser viser at antisemitisme er voksende, hvilket betyder, at hadtale og hadforbrydelser ikke længere kan benægtes eller ignoreres. Den ideologi, der ligger til grund for lørdagens angreb, er desværre almindelig på sociale medier, hvor hadtale florerer og vokser. Konspirationsteorier og polarisende retorik er med til at sprede budskaber, der kan få en dødelig udgang.

Ved angrebet i Pittsburgh er der stærke indikationer på, at gerningsmanden har været meget aktiv på de sociale medier, og i særdeleshed på sitet “Gab”, der bliver brugt af højreorienterede ekstremister. DJS opfordrer til en forstærket indsats mod hadefulde ytringer på de elektroniske medier, deriblandt udvidet fokus på den manglende klageadgang samt øget ansvar og dialog mellem globale leverandører som bl.a. Google, Facebook, Twitter m.fl. Der er markant behov for udvikling af værktøjer der kan modvirke fordomme og stigmatisering.

Antisemitisme i Danmark

Angrebene på jødiske institutioner understreger behovet for fysiske sikkerhedsforanstaltninger og stor agtpågivenhed over for hadmentaliteten over for jøder generelt. Det Jødiske Samfund er taknemmelig over, at den danske regering adresserer disse problemstillinger, og opfordrer til at regeringen fortsat vil stå for en konsekvent indsats mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer.

I Danmark viser en opgørelse fra Rigspolitiet vedrørende registrerede hadforbrydelser i Danmark i 2017 en stigning i antisemitiske hadforbrydelser. Samtidig viser den også at danske jøder er den gruppe der er hårdest ramt af hadforbrydelser. Det Jødiske Samfunds afdeling for kortlægning og videndeling af antisemitiske hændelser (AKVAH) registrerede også en stigning af hændelser i 2017 (AKVAH rapporter kan findes på www.mosaiske.dk/akvah-3

Stigende højreekstremisme

Over det seneste år har jødiske samfund overalt i verden oplevet et øget pres fra en øget højreekstremisme og nynazisme. De registrerede hændelser fra 2017 tyder på, at der i Danmark både findes ekstrem nynazisme og tilbøjelighed til at genere jøder og andre ved brug af klassisk nazistisk retorik eller symbolik.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”6523″ img_size=”full” style=”vc_box_rounded”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_separator][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]