Search
Close this search box.

Nedenfor en invitation til alle om ceremoni i Møllegade.

I Møllegade jødiske begravelsesplads findes begravet Salomon Sumbel. I troessamfundet findes et legat bærende hans navn, der i 1915 udgjorde mere 100.000 kr. Dette legat var kun et lille del af den kæmpe formue, som han efterlod sig. Renterne skulle blandt andet bruges til brudeudstyrslegater og til Carolineskolen. Hans testamente indeholder bl.a. en bestemmelse om at hans gravsten skulle lægges over hans grav,  at den hvert 3. år skulle lægges i vater og at repræsentanterne skulle sørge for, at der hvert år på hans dødsdag skulle ti værdige og lærde mænd læse efter de jødiske ceremonier. Ved uddeling af legater kan vi se at der i 1948 er uddelt to portioner af brudelegatet à 2000,- kr.

 

Det er et stykke tid siden, at nogen har set 10 lærde og religiøse ude på Møllegade. Men nu har Bent Lexner og Bent Blüdnikow sørget for, at den 500 kg. tunge marmorsten er blevet renoveret og vi vil den 22. oktober 11.30 samles ude ved hans grav. Bent Lexner fortæller om hans testamente, Bent Blüdnikow fortæller om familien Sumbel og dens forbindelse til Danmark og den marokkanske ambassadør Khadija Roussi vil fortælle om Marokko.

Hvem var Salomon Sumbel og hvordan var han kommet til Danmark? Det begynder i 1752. Hans farfar – Samuel Sumbel – var sultan Sidi Mohammed Ben Abdallah højre hånd gennem 30 år og åbnede Marokko op for Europa. I 1752 sendte sultanen Samuel Sumbel til København for at bilægge en strid mellem Danmark og Marokko. Det lykkedes Samuel Sumbel at finde en fredsordning, som gav Danmark store handelsmæssige fordele i Middelhavsområdet. Han har givetvis taget sig godt betalt og levede livet farligt. Han blev fængslet flere gange og blev af sultanen truet med at blive brændt levende. Han flygtede til Tanger, hvor han døde i 1782. Som executor indsatte han sin ældste søn Joseph, der levede i Paris. Joseph kom til København i 1785 iklædt turban, kjortel og guldsabel og vakte voldsom opsigt. Endnu mere opsigt og ballade vakte han, da han erklærede sig som profet for en ny dyds- og tolerance religion, som skulle være åben for hedninge, kristne, jøder og muslimer og han afsvor sig bordelbesøg. Han proklamerede i 1788 denne nye religion i Frederiksberg Have. Han blev jaget på flugt af byens jøder som kætter, og næste gang finder vi ham i London, hvor han gifter sig med tidens hotteste skuespillerinde Mary Wells, der konverterer til jødedommen under navnet Leah Sumbel. I hendes memoirer er der en saftig beskrivelse af deres ægteskab og af Joseph. Hans søskende var på stadig jagt efter kæmpe formuen og i denne jagt havnede Josephs bror Salomon i København, hvor han døde ugift og barnløs i 1831. Derfor havnede hans formue i den jødiske menighed.

 

Renoveringen af hans smukke gravsten har kunnet lade sig gøre gennem det tilskud, som vi modtager fra Københavns Kommune.

Nu mangler kun, at vi sørger for, at der i det mindste een gang til bliver sagt kaddish ved graven. Vi søger ”10 værdige og  lærde mænd” – nej, vi håber at mange, kvinder og mænd vil komme til begravelsespladsen i Møllegade søndag den 22. oktober kl. 11.30.

Bent Blüdnikow og Bent Lexner