Search
Close this search box.

Midt på sommeren falder årets sørgeligste dag i den jødiske kalender. Tisha er hebraisk for tallet ni, mens av er navnet på en sommermåned. Den niende av er den dag, hvor templet hele to gange blev ødelagt ifølge legenderne. Først af den assyriske hær i 586 f.v.t., siden af romerne under Titus i år 70.

Op gennem historien har andre katastrofer lagt sig på samme dag, særligt fordrivelsen af de spanske jøder fra det nye storspanske rige i 1492.

Tisha b’Av er en sørgedag. Ved solnedgang går man traditionelt i synagogen, men alle ankommer stille uden at hilse på de andre. Synagogen er mørklagt og man sætter sig på en lille skammel eller på gulvet. Derefter læses en særlig tekst fra den hebraiske bibel: Klagesangene, som netop skildrer Jerusalem efter templets ødelæggelse.

Man faster hele døgnet fra solnedgang til solnedgang og viser traditionelt sin sorg ved ikke at bade eller bruge parfume eller bære lædersko.

De tre uger op til Tisha b’Av er også en sørgeperiode. Man undgår at arrangere bryllupper i denne periode og traditionelt tager man ikke nyt tøj i brug.