Search
Close this search box.

Det Jødiske Samfund er forfærdet og bestyrtet over de forhold, som TV2’s dokumentar Omskæring bag lukkede døre viser. Det er farlige, illegale omskæringer foretaget uden lægeligt tilsyn. Det har derfor intet at gøre med de lovlige og sikre omskæringer, der har været udført af jøder i Danmark igennem 400 år. Vi kan kun understrege, hvad Det Jødiske Samfund står for: At omskæring skal være sikkert, lovligt og indenfor lægefaglige rammer.

Illegale omskæringer er en sag for politi og anklagemyndighed.

Når det gælder de lovlige omskæringer, så har sundhedsmyndighederne på linje med resten af verdens sundhedsmyndigheder konkluderet, at drengeomskæring kan foretages sikkert – senest i Styrelsen for Patientsikkerheds notat fra februar 2020.

Henri Goldstein, formand for Det Jødiske Samfund, mener ikke, at udsendelsen aktualiserer en ny debat om et forbud mod drengeomskæring. Et forbud vil tværtimod føre til flere illegale omskæringer.

Jeg håber ikke, at nogen i dybeste alvor tror, at farlige og illegale omskæringer kan undgås ved at gøre de sikre omskæringstilbud ulovlige.”

Det Jødiske Samfund mener, at udsendelsen desværre går udenom et helt centralt og åbenlyst spørgsmål: Hvordan kan det være, at forældre vælger et usikkert og illegalt omskæringstilbud, og hvad kan nedbringe antallet af illegale omskæringer?

Nogle sundhedsfaglige personer oplyser af politiske eller principielle grunde tilsyneladende ikke om de sikre og lovlige alternativer, fx på kirurgiske klinikker. Henri Goldstein er dog håbefuld i forhold til, hvad dokumentaren kan sætte i gang i forhold til de illegale omskæringer:

Jeg håber, udsendelsen kan bidrage til, at det bliver lettere for forældre at vælge et sikkert omskæringstilbud. Det kræver dog, at sundhedspersonalet – især sundhedsplejersker og praktiserende læger – vil hjælpe deres patienter med at finde de sikre tilbud. Desværre har mange sundhedsfaglige selskaber i de senere år haft mere travlt med at tage afstand fra omskæring, og det skaber nok ikke ligefrem en tillidsfuld forventning hos patienterne om hjælp fra sundhedsfaglig side.

Det Jødiske Samfund ser meget alvorligt på den stigmatisering og ulighed i sundhedsvæsenet, som en ophidset omskæringsdebat har været med til at skabe.  Hvis man oprigtigt er interesseret i at løse problemet med farlige og ulovlige omskæringer, så er løsningen oplysning og inklusion – og ikke mere udskamning og kriminalisering af i forvejen udsatte minoriteter, som er dem, der ulykkeligvis kan finde på at vælge et farligt omskæringstilbud.

Netop fordi udsendelsen afslører så alvorlige forhold, er det ærgerligt, at TV2 ikke har undersøgt disse vinkler. Det Jødiske Samfund har stillet op til interviews og været helt åbne over for TV2 i tilblivelsen af Omskæring bag lukkede døre. Så meget desto mere ærgrer det os, at udsendelsen sammenblander komplikationer efter illegale og legale omskæringer, ikke skelner mellem omskæringer udført i Danmark og udlandet, blander konspirationsteorier ind i udsendelsen og fravælger fakta om baggrunden for den nye vejledning. Desuden bliver det ikke oplyst, at både en ekspert- og erfaringskilde er aktive i stærkt omskæringskritiske miljøer og kandidater ved henholdsvis folketingsvalget og kommunalvalget. I det hele taget er kildevalget ekstremt ensidigt. Alt sammen eksempler på dårlig presseskik.

At dele af udsendelsen er dårligt journalistisk håndværk, er dog mindre vigtigt. Først og fremmest må vi appellere til, at afsløringerne giver anledning til reelle overvejelser om, hvordan vi kommer ulovlige omskæringer til livs.

FAKTA

Hvorfor er omskæring vigtigt for jøder? Og hvad siger vi til de mest almindelige argumenter i debatten?
Læs mere på Det Jødiske Samfunds hjemmeside.

 Det Jødiske Samfund – tidligere Mosaiske Trossamfund – er et bredt kulturelt og religiøst fællesskab for danske jøder.