Det var ikke alle danske jøder, der flygtede til Sverige i oktober 1943. Omkring 500 danske jøder blev tilbageholdt af tyskerne og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkiet. De danske jøder blev udsat for en hverdag præget af sult, sygdomme, uvished og hårdt fysisk arbejde i perioden fra oktober 1943 til april 1945. Men i modsætning til jøderne fra mange andre europæiske lande blev Theresienstadt ikke en mellemstation inden deportering til de deciderede udryddelseslejre som Auschwitz. De danske jøder modtog også pakker fra Røde Kors, der var med virkende til, at ni ud af ti danske jøder overlevede opholdet i Theresienstadt.
I april 1945 blev de danske jøder evakuereret fra koncentrationslejren i den aktion, vi i dag kender som De Hvide Busser. Evakueringen af de danske jøder begyndte den 15. april 1945, og for de overlevende har denne dag været mindst ligeså vigtigt som befrielsesdagen, den 5. maj 1945.
Som med så meget andet har corona-situationen i april 2020 sat en dæmper på vores markering af denne vigtige mærkedag for de overlevende og for Det Jødiske Samfund.
Vi vil her samle nogle links til materialer, der er produceret specielt i anledning af 75-året for De Hvide Busser. Siden vil blive opdateret løbende i april og maj 2020.
Fra Røde Kors:
Hvem var de rutebilchauffører, sygeplejersker, læger, embedsmænd, mekanikere, husmødre og madpakkesmørere der smed, hvad de havde i hænderne og satte deres liv på spil for at redde andre? Røde Kors har lavet et podcast-serie om, hvordan det kunne lade sig gøre.
Hør podcasten her.
Se også øjenvidnernes beretning: Salle Fishermann, der var i Theresienstadt, samt den nu 95-årige tidligere modstandsmand Erik Tanne, der blev evakueret i De Hvide busser fra Neuengamme.
Se mere her.
Fra Det Jødiske Samfund:
Ib Katznelson, der er overlevende fra Ravensbrück og Theresienstadt, skriver også om chaufførerne og de andre frivillige, og hvorfor De Hvide Busser var en dansk aktion til trods for de svenske flag på siden af busserne.
Læs Ib Katznelsons artikel her
Steen Metz var barn i Theresienstadt. Han har ikke boet i Danmark siden slutningen af 1950’erne, men historien om indespærringen og redningen har han aldrig glemt. Han bor idag i USA og har fortalt sin historie til 80.000 amerikanerne.
Læs interviewet med Steen Metz her.