Search
Close this search box.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Uanset udfaldet af tirsdagens debat om beslutningsforslaget om et forbud mod drengeomskæring, har de seneste års omskæringsdebat skadet tillidsforholdet mellem minoriteter og danske læger.

Når over 1000 læger så sent som i lørdagens Berlingske Tidende går i mod såvel Styrelsen for Patientsikkerhed, WHO og resten af verdens sundhedsmyndigheder og stempler omskæring som ”et overgreb”, er det ikke alene en betænkelig tilsidesættelse af lægefaglighed til fordel for politiske holdninger. Det er med til at undergrave tilliden mellem minoriteter og lægestanden – og dermed skaber det mere ulighed i sundhedssystemet.

Bladt underskriverne af kronikken er mere end 162 praktiserende læger, også kaldet familielæger. De lægger sammen med de øvrige læger bag kronikken i Berlingske navn til både tvivlsomme konspirationsteorier om danske sundhedsmyndigheder og international forskning, men de udskammer også en tredjedel af verdens forældre som skyldige i ”overgreb”.

”Vi oplever i stigende grad, at jødiske forældre føler sig utrygge ved debatten og overvejer at skifte læge. Hvordan skal jødiske og muslimske forældre nu kunne stole på, at de får en ordentlig behandling hos lægen eller på sygehuset, når så mange læger kalder deres religiøse praksis for et overgreb? Det skaber en ulighed i sundhedssystemet,” siger Henri Goldstein, der understreger, at uligheden også bliver understreget af konkrete sager i sundhedsvæsnet. Således stod et jødisk forældrepar frem i Kristeligt Dagblad for et halvt år siden, og fortalte, hvordan de følte sig mistænkeliggjort, da de kontaktede Rigshospitalet med deres lille søn, der havde ondt i maven.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at en stor gruppe danske læger ønsker et forbud mod drengeomskæring. Det er de naturligvis velkomne til at mene, men det er ikke i orden at skabe mistillid mellem sundhedssystemet og minoriteter på baggrund af udmeldinger, der er 100 procent politiske,” slutter han.

Hvordan forholder Det Jødiske Samfund sig til de mest almindelige argumenter i debatten? Læs mere her.
Læs vores faktaark om omskæring her.
For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt politisk rådgiver Susanne Holmgaard Hansen, shh@mosaiske.dk 

Det Jødiske Samfund – tidligere Mosaiske Trossamfund – er et bredt kulturelt og religiøst fællesskab for danske jøder.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]